Knjiga na poklon: KRALJICA NOĆI Aleksander Či

Istorijski roman o burnom putovanju jedne mlade žene, od cirkuske jahačice do čuvenog soprana Pariske opere. Intrige i strasti u Parizu XIX veka.

Knjiga-na-poklon-KRALJICA-N
Fantazija u obličju ekstravagantne opere u pet činova, smeštena u svet sala za igranke i dvorskih intriga u Parizu XIX veka. Atmosfera romana prenosi nas u drugo vreme – u vreme Drugog carstva i u Pariz iz doba bel epoka, u vreme basnoslovno kitnjaste odeće i nakita. Nijedan gasnim lampama osvetljen zamak, nijedna perlicama optočena večernja haljina neće proći nezapaženo. Knjigu su nadahnule operske pevačice Dženi Lind („Švedski slavuj“) i Marija Malibran (španska mecospranistkinja koja je preminula u 28. godini), i kurtizana Selest Venar de Šabrijan (priča se da je inspirisala i Bizea za lik Karmen). Jedina zamerka ovom romanu koja se mogla naći u javnim komentarima glasi: šteta što nije duži. Kada publika to kaže za knjigu od 648 strana, jasno je da pred sobom imamo delo trajne vrednosti. Vrtoglavi, bleštavi sjaj operskog Pariza, istorijske ličnosti (Verdi, Žorž Sand, Paulina Vijardo-Garsija, Turgenjev), porok i sjaj zakulisnog sveta i pre svega dvostruka strasna priča o ljubavi podaruju ovom romanu lakoću i brzinu.

Knjiga godine po izboru: NPR, Esquire, Self, The Boston Globe, the San Francisco Chronicle, the Portland Mercury, Jezebel, Time Out NY, Buzzfeed, Vox.com, Refinery 29, Electric Literature, LitHub, Entropy, The Morning News, and the Financial Times

Sadržaj

Kraljica noći je roman-opera o operi, zasnovan na operi. Tema muzike je Čiju do te mere privlačna da ju je u svojoj knjizi iskoristio kao okvir čitave priče. Najpre, junakinja njegove pripovesti jeste operska pevačica i veliki deo njenog života odigrava se na sceni i u njenom zakulisju; dalje, sam roman je strukturiran poput opere, ne samo po tome što je složen iz činova već i po smeni koju sam pisac definiše rečima „pobeda, poraz, pobeda, poraz, pobeda, poraz“; najzad, zato što se ispod njegovog bogatog i prebogatog tkanja (Pariz devetnaestog veka, političke spletke i ubistva, opsesije nakitom i haljinama, prusko-francuski rat, cirkusi, kurtizane) prepoznaje suptilno obrađena tema Čarobne frule. „U životu, i tadašnjem i sadašnjem, izuzetno je čest muškarac okružen ženama koje nevidljivo vuku konce da bi izgledalo kao da je on zaista onaj junak kome se one nadaju“, kaže Aleksander Či. A tu je i iznenađenje dostojno opere: ni junakinja nije junakinja sopstvenog romana, već je to neki bog, Sudbina ili Kraljica Noći, onaj ko povlači konce njegovog života.

O autoru
Aleksander Či je rođen u Vašingtonu, a odrastao je u Južnoj Koreji, na Gvamu i u Mejnu. Diplomirao je na univerzitetima u Konektikatu i Ajovi. Njegov prvi roman Edinburg osvojio je dve književne nagrade i bio knjiga godine po izboru Pablišers viklija. Kraljica noći je njegov drugi roman. Živi u Njujorku.

Knjiga na poklon
Knjigu Kraljica noći možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite ovu objavu putem Facebook-a. Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update
Nagradna igra je završena, a knjigu Kraljica noći osvojila je naša čitateljka koja je ostavila komentar pod rednim brojem 11 – Irena Mihajlović. Čestitamo!

Share