Knjiga na poklon: Katarina Velika Robert K. Mesi

Robert K. Mesi, dobitnik Pulicerove nagrade za najbolje biografsko delo i jedan od najznačajnijih američkih istraživača carske Rusije, pojavljuje se kod nas sa svojim kolosalnim delom Katarina Velika. Njegov poseban interes jeste dinastija Romanova, a ovom knjigom on zaokružuje priču o dva najveća njena vladara.

Autor je dobitnik Pulicerove nagrade za najbolje biografsko delo (ali ne za ovu knjigu). Katarina Velika Roberta Mesija postala je neprikosnoveni bestseler i među istoričarima i među svim čitaocima širih interesovanja. Odabrana među najbolje knjige godine u brojnim listovima poput  New York Timesa, Washington Posta, USA Today itd.

Sadržaj

Otpočinjuči ovu izuzetnu biografiju prikazom istorijskih i političkih okolnosti koje su uzrokovale dolazak Sofije od Anhalt-Cerbsta u Rusiju i udaju za ruskog prestolonaslednika Petra, Mesi nas, preko veličanstvenih slika vladavine carice Jelisavete, vodi do priče o Katarininom detinjstvu, ključne za rasvetljavanje nekih njenih kasnijih postupka, odluka i stavova, pooštravajući time kontrasta između mlade i idealistične i one starije, surovo realistične Katarine.

Katarina – carica, veličanstvena vladarska ličnost koja je nastavila tamo gde je gotovo četrdeset godina pre nje stao Petar Veliki: Rusiji je dodala velike teritorije, dala joj izlaz na Crno more i zasnovala njenu drugu flotu, mudro vodila ratove, gušila bune, a pre svega evropeizovala zemlju. Za njene vladavine biće sproveden nezapamćeno mali broj smrtnih kazni, osnivaće se bolnice i sirotišta, narod će početi da se vakciniše protiv velikih boginja, a u Petrograd i Moskvu slivaće se umetnička dela, pa i sami umetnici i intelektualci iz čitave Evrope.

Biografija Katarine Velike svakako ne bi bila potpuna kada bi se izostavio njen slavni ljubavni život. S najpedantnijom istorijskom tačnošću, Robert Mesi slika živopisan portret „ne samo jednog ruskog titana već i žene od krvi i mesa“.

Knjiga-na-poklon-Katarina-Velika-Robert-K.-Mesi

Drugi o knjizi

„Nezaboravna slika poslednje žene koja je vladala Rusijom.“ The Telegraph

„Kakva žena, kakav svet, kakva biografija!“ USA Today

Prethodno objavljeni naslovi

Prvi put na srpskom.

Biografija autora

Robert K. Mesi rodio se u Leksingtonu u Kentakiju; američku istoriju studirao je na Jejlu, a evropsku istoriju na Oksfordu, zahvaljujući Roudsovoj stipediji. Od 1897. do 1991. bio je predsednik Gilde pisaca. Između ostalog, dosad je objavio i knjige Nicholas and Alexandra, Peter the Great: His Life and Worls (za koju je dobio Pulicerovu nagradu za najbolju biografiju), The Romanovs: The Final Chapter, Dreadnought: Britain, Germany and the Coming of the Great War i Castles of Steel: Britain, Germany, and the Winning of the Great War at Sea.

Nagradna igra

Kako biste učestvovali u našoj nagradnoj igri i osvojili knjigu o životu Katarine Velike potrebno je da ostavite komentar sa vašim imenom i mejl adresom, zapratite Plezir na Instagramu ukoliko imate nalog  i šerujete ovu objavu putem društvene mreže po izboru. Igramo se 4 dana  (do 31 avgusta ). Pobednika će odlučiti sajt random.org. Srećno!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu o životu Katarine Velike osvojila je naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 34, Nina. Čestitamo!

Share