Knjiga na poklon: Frojdova ljubavnica Karen Mak i Dženifer Kaufman

U ovoj zanosnoj priči o ljubavi, odanosti i izdaji, mašta i stvarnost se neosetno prepliću. Posle mnogo godina istraživanja, Karen Mak i Dženifer Kaufman stvorile su neodoljiv portret nezaboravne žene i prikazale njenu borbu da ljubav prema svojoj sestri pomiri sa opsesivnom žudnjom prema njenom mužu, mitskom ocu psihoanalize. Trougao koji su sačinjavali Frojd, njegova žena Marta i njena sestra, bio je po mnogo čemu provokativan. Kako je to skandalozno ponašanje započelo i kada se završilo? Koliko je moglo uticati na Frojdove teorije u vezi sa ženama, njihovim željama, frustracijama i potisnutim mislima? I napokon, kako je jedna sestra mogla da uzurpira život i ljubav druge, dok su svi zajedno živeli pod istim krovom?

Ova priča je napisana sa stanovišta Mine, nezavisne i neudate žene visokog intelekta koju je ovaj zavodljivi, narcisoidni genije privlačio od prvog trenutka kada se 1895. preselila u njihov dom i koja je, prema Frojdovim sopstvenim rečima, postala njegova „muza i najbliskija prijateljica“.

Sadržaj

Njegove teorije promeniće svet – i razoriti njen život.

U burnom i živopisnom Beču s kraja devetnaestog veka, Mina Bernajs je žena oštrog i britkog duha, obrazovana družbenica otmenih dama. Ne želeći da se uda i osnuje sopstveni dom, provodi godine radeći za površne i teške žene, zarobljena u društvenom vakuumu, ni služavka, ni gospodarica. Pošto iznenada dobije otkaz, zatiče se na ulici i ne ostaje joj mnogo mogućnosti. Godine 1895. grad je pun avangardnih umetnika, pisaca i revolucionarnih ideja, ali za ženu brak i dalje predstavlja jedinu mogućnost da se obezbedi. U očajanju Mina traži pomoć svoje sestre Marte.

Međutim, Marta ima sopstvene probleme – šestoro male dece i nezainteresovanog muža posvećenog poslu koji je, igrom slučaja, blistavi ali nadmeni Sigmund Frojd.

U to vreme Frojd je samo profesor koji pokušava da napreduje uprkos otporu kolega i njihovim napadima na njegove teorije, koje se uglavnom vrte oko seksualnog nagona. Ali dok je Marta zgrožena i zgađena „pornografskim“ teorijama svog muža, njena sestra je zadivljena njegovim zapanjujućim otkrićima.

Mina je sve ono što Marta nije – intelektualno radoznala, privlačna i strastvena. Između Mine i Frojda razvija se nešto što u početku liči samo na duhovnu bliskost, međutim, ispod površine krije se nešto daleko burnije – neizbežna katastrofa od koje Mina neće moći da pobegne.

knjiga-na-poklon-Frojdova-ljubavnica

 Drugi o knjizi

„U Frojdovoj ljubavnici Karen Mak i Dženifer Kaufman su uspele da ostvare ono što većini istorijskih romana nedostaje: istkale su neočekivanu priču o ljudskoj žudnji i okovima ljubavi, čvrsto zasnovanu na detaljnim i preciznim izvorima u kojima su tragale za pojedinostima svakodnevnog života Beča na prelazu iz 19. u 20. vek, i – opčinjujućeg – unutrašnjeg života doktora Sigmunda Frojda.“  Liza Si, autorka bestselera Njujork tajmsa

„Ako želite da razumete neodoljive nagone ljudskog srca, mogli biste da provedete čitav život na kauču, ili biste pak mogli da pročitate ovaj sjajan roman… Ovo je knjiga za uživanje.“  Šeri Holman

 O autorkama

Karen Mak je bivši advokat, sada filmski i televizijski producent i dobitnica nagrade Zlatni globus. Dženifer Kaufman je nekadašnji član redakcije Los Anđeles tajmsa i dvostruka dobitnica nacionalne Peni-Misuri nagrade za novinarstvo. Obe žive u Los Anđelesu.

Karen Mak i Dženifer Kaufman autorke su dva bestselera Literacy and Longing in L.A. i A Version of the Truth.

Knjiga na poklon

Kako biste došli do knjige Frojdova ljubavnica potrebno je da nas zapratite na Instagramu i ostavite ovde vaš komentar u koji ćete uključiti vaš nadimak sa Instagrama i mejl na koji možemo da vas kontaktiramo ukoliko budete bili dobitnik knjige. Dobitnika biramo uz pomoć sajta Random.org, a prijave će biti otvorene narednih 5 dana. Srećno!

UPDATE: Nagadna igra je završena. Dobitnica knjige “Frojdova ljubavnica” je Midheta koja je ostavila komentar pod rednim br. 11. Čestitamo! 

Share