Knjiga na poklon: Dostojevski, Andre Žid

Žid se u studiji o slavnom piscu ne bavi samo analizom književnih dela, već i važnim događajima koji su oblikovali njegovu dušu i inspirisali ga da stvori neke od najkompleksnijih likova svetske književnosti. Govoreći o životu i delu Dostojevkog, Žid osvetljava ono u čoveku i svetu što je stvorilo pisca. A to je, nesumnjivo, neutaživ apetit za čitanjem i bezgranično čovekoljublje.

Mora li čovek da bude impersonalan da bi bio srećan? Je li spas u brisanju ličnosti? Sasvim suprotno tome: ne samo da ne treba brisati ličnost, nego treba postati ličnost. Dostojevski

O piscu:

Andre Žid (1869–1951) je bio francuski književnik, poznat po romanima Imoralist, Uska vrata, Podrumi Vatikana, Kovači
lažnog novca, zbirci eseja Koridon, kao i po svom višetomnom dnevniku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost. Zbog svojih pogleda na moral, religiju i društvo, predstavlja jednu od najkontroverznijih pojava u književnosti dvadesetog veka. Godinu dana nakon njegove smrti Vatikan je čitav njegov opus stavio na spisak zabranjenih knjiga. Godinama je bio glavni urednik Francuske nove revije.

Knjiga na poklon:

Knjigu Dostojevski možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 10 dana. Da biste se prijavili za učešće potrebno je da ostavite komentar ispod objave. Dobitnika knjige ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Darivanje je završeno, a knjigu Dostojevski osvojila je čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 8 – Biljana Jovanović. Čestitamo!

Korice je dizajnirala Nina Mašina

Share