Knjiga na poklon: CRVENE DUŠE Pol Grevejak

Pol Grevejak predstavlja pola veka sovjetske istorije (1956–1990), prateći prepletene sudbine jednog funkcionera koji se bavi cenzurom književnih dela i jednog kino-operatera u službi Partije. Ovo je priča o cenzoru koji je bio prinuđen da čita najbolja ruska dela XX veka kako bi u njima ugušio svaki plamičak slobode.

  • Francuska nagrada „Rože Nimije“ 2016.
  • Roman oživljava SSSR u kojem vlada cenzura i koji suzbija slobodu izražavanja.
  • Knjiga obiluje istorijskim i fiktivnim likovima, puna je književnih referenci, podsećanja na Hladni rat, govori o filmskim i književnim ostvarenjima disidenata.

Ciljna grupa

Roman za sve one koji vole ili se bave izdavaštvom, novinarstvom, filmom, kulturom, politikom, sociologijom i istorijom. Knjiga nije lagana, zahteva koncentraciju. Dokumentovana je, prepuna referenci i eruditskih digresija. Ali i kao sve zahtevne knjige, ona se ne zaboravlja. Podseća na film The three days of Condor (Tri Kondorova dana) Sidnija Polaka.

Sadržaj

Moskva. SSSR. Kultura je u službi države.

Vladimir Katuškov i Pavle Golšenjko, dvadesetogodišnjaci, sreću se slučajno jedne večeri. Prvi je cenzor u Odeljenju za književnost i izdavaštvo, Glavlitu, koje nadgleda sve što se objavljuje u zemlji. Drugi je kino-operater u Goskinu, zvaničnoj produkcijskoj kući Partije. Te dve institucije gde se svakodnevno zabranjuju, cenzurišu, skraćuju dela nove generacije pisaca i reditelja koji pokušavaju da se probiju nakon Staljinove smrti. Vladimir Katuškov, zgrožen sistemom, odlučuje da razotkrije licemerje. Na sopstveni rizik. I uskoro na štetu ljudi koji ga okružuju.

Crvene duše su omaž nezavisnim sovjetskim umetnicima i remek-delima takozvanih „disidenata“. Ovo je i oda prijateljstvu koje vezuje, tokom godina i brojnih iskušenja, Rusa Vladimira Katuškova i Ukrajinca Pavla Golšenjka, u vremenu koje nije bilo tako davno, kada je umetnost mogla imati cenu života.

Drugi o knjizi

„Intrigantno i ironično, Pol Grevejak pripoveda kako je ruska politička mašinerija pokušala da uguši stvaralaštvo šezdesetih godina XX veka.“ Paris Match

„Hronika političkog, društvenog i intelektualnog života u SSSR-u – ali pre svega, počast knjigama i piscima.“ Le Figaro

O autoru

Pol Grevejak je rođen 1981. Crvene duše su njegov prvi roman.

Knjiga na poklon

Knjigu Crvene duše možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google+). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Crvene duše je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 2 – Tiara Moon. Čestitamo!

Share