Jasmina Todorović vas zove u prirodu, jer tamo je “Svetlost zelena”

Jasmina Todorović predstavlja novu poetsko-muzičko-vizuelnu odu prirodi “Svetlost zelena”. Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu, a video autorke Pauline Maron na YouTube-u.

“U šumi umor nestaje, dolazi snaga, i mi je hoćemo, ali ne ide tek tako. Snaga traži žrtvu, odricanje od tvrdoće asfalta i preračunavanja svega živog i neživog u novcu. Dok smo mi u pregovorima sa prirodom, svetlost prolazi kroz lišće, postaje zelena i izgleda čarobno kao nada,” objašnjava hemiju pesme Jasmina Todorović.

Pesmu prati video Pauline Maron (Marron) koja u svom radu, između ostalog, nastoji da isprati unutrašnje pokrete i izrazi ih. Ideja od koje se pošlo je bila vizualizovati pokrete glasa i zvuka. Iskorakom iz bukvalnosti i time što je odabrala biljku koju ćemo pre sresti u dvorištu nego u šumi, dodala je poseban sloj pesmi: Mi u gradovima smo toliko gladni zelenila, da snagu nalazimo i u saksijama i žardinjerama.

Jasmina Todorović je pesnikinja, pevačica i autorka koja je pažnju na sebe skrenula pesmama koje su izabrane za Femixeta kompilacije (9, 10, 11). Iako su u njenom izražaju ključni glas i poezija, očigledno je da je i kao muzičarka i producentkinja značajno napredovala i čini se da sada njene pesme ovlaš dodirnu i svetove Fajst, Bjork ili Kejt Buš (Feist, Björk, Kate Bush). I ova pesma nastala je u saradnji sa producentom Dejanom Tomkom, koji je bio zadužen za snimanje, miks i master. Od oktobra 2020. do danas Jasmina objavila je četiri pesme – “Zemlja diše”, “Telo (Ulica od sna)”, “Glas planine” i sada “Svetlost zelena” – a svaka je bila značajni korak napred za autorku koja je na početku pete decenije života objavila svoju prvu pesmu.

Foto: Stefan Vacić

Share