Izložba o Horkestru: „Jednaki i različiti“

Izložba “Jednaki i različiti”, koja preispituje koncept samoorganizacije alternativnog hora Horkestar i nekadašnjeg Horkeškarta, biće otvorena u utorak, 1. decembra (20h), u UK Parobrod, Beograd, povodom 15 godina postojanja tog specifičnog horskog kolektiva. Svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju postavku do 8. decembra.

Izlozba-o-Horkestru-Jednaki-i-razliciti

Autori izložbe su istoričari umetnosti i članovi Horkestra Anđela Milinković, Momir Josipović, Marija Macić, Kristina Grebenar i Nina Dokić.

Izložba Jednaki i različiti – samoorganizacija alternativnog hora i orkestra, bavi se prirodom samoorganizacije kao načinom funkcionisanja, na primeru alternativnog hora Horkeškart, kasnije preimenovanog u Horkestar. Nastala je kao saradnja pet istoričara umetnosti, iz potrebe da se zaokruži 15 godina postojanja ovog kolektiva. Autori su se rukovodili željom da prikažu Hor sa svim njegovim osobinama i bez ulepšavanja, ali i da podvuku značaj postojanja ovakvog kolektiva.

Koncept izložbe je proizašao iz iskustava samog Hora, koji stalno pronalazi nove odgovore na univerzalna pitanja. Kako funkcioniše kolektiv gde su svi članovi različiti a gde se teži jednakosti? Gde nema pisanih pravila ali postoji nejasno definisana tradicija? Gde ne postoji vođa, ali se svojim angažmanom izdvajaju određene ličnosti? Da li je stvaranje hijerarhija koje se mogu primetiti u Horkestru posledica samoorganizacije ovog hora ili svaka samoorganizacija sama po sebi generiše hijerarhiju? Da li je takva utopija moguća?

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, ALTERO organizacija, Programski arhiv Televizije Beograd i UK Parobrod.

O Horkestru

Horkestar je samoorganizovani hor (hor + orkestar) iz Beograda. osnovan u jesen 2000. godine povodom projekta TGTO umetničke grupe Škart. U početku nazvan Horkeškart, kao asocijacija na grupu koja ga je stvorila, kasnije postaje Horkestar i nastavlja život i muzički put.

Tokom petnaest godina postojanja kroz Hor je prošlo više stotina ljudi i svi su uticali na repertoar, način i intenzitet rada, nastupe. Repertoar Horkestra sastoji se od revolucionarnih i radničkih pesama, pesama komponovanih na stihove domaćih pesnika (Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Duško Radović), obrada pesama novotalasanih bendova (Šarlo Akrobata, Paraf, Dobri Isak), kojima je dodao pesme komponovane na tekstove mislilaca (Dr. Protić, Milena Marković, Ivan Glišić), kao i autorskih pesama članova.

Horkestar nastupa i u koncertnim prostorima i na mestima gde se ne očekuje da hor peva – ulicama, trgovima, parkovima, pijacama, domovima za nezbrinutu decu, gradskom prevozu. Često podržava humanitarne, ekološke i građanske akcije.

Share