Glorija Vanderbilt: Da bi opstao moraš doći do litice života

Gost sa druge planete, pogled koji je uvek gledao negde daleko, putnik koji je došao sa druge zvezde čiji se plamen ugasio. Smatrao sam da je moj posao da je zaštitim”, tako je velika zvezda CNN televizije, novinar i prezenter vesti Anderson Kuper opisao svoju majku, ženu koja je bila umetnik u pravom smislu te reči: slikarka, dizajnerka, glumica, top model, spisateljica ali iznad svega zaljubljenik u život. Gracioznog stasa, uvek odevena sa stilom, Glorija Vanderbilt bila je oličenje dame.

Glavna tema medija

Kao potomak istaknute i bogate američke porodice, Glorija Vanderbilt nastavila je put svojih potomaka, uz uspone i padove, uvek stremeći ka vrhu. Rođena je u međuratnom periodu 1924. godine, a odrasla u Francuskoj. Kako je rano izgubila oca, za starateljstvo nad njom vodila se borba između rođene sestre njenog oca i majke. Borba koja se nastavila na sudu, tih godina je bila u fokusu medija, te je suđenje dobilo i odrednicu „suđenje veka”. Mediji i svetla kamere još u detinjstvu postaju njena svakodnevica. Glorijina majka je bila žena „slobodnog duha”, nedovoljno posvećena ćerki, živela je na račun muževljevog bogatstva, te je starateljstvo nad malom Glorijom, odlukom suda dobila tetka. Vajarka po profesiji, ona će uvesti Vanderbiltovu u svet umetnosti, što će se kasnije reflektovati na ceo njen život.

Vera u ljubav iznad svega

Uprkos protivljenju tetke, Glorija staje na „ludi kamen“ u 17. godini. Život sa holivudskim agentom Petom Dicikom bio je daleko od bajke, a Glorija je između ostalog trpela i fizičko nasilje. Skupivši dovoljno hrabrosti odlučuje da ga napusti, priznajući da je brak bio greška od samog početka. Nepokolebljivo verujući ljubav, odlučuje da još jednom stupi u bračnu zajednicu, ovog puta sa dosta starijim muškarcem Leopoldom Stokovskim, sa kojim dobija sina. Kako je Stokovski bi dvostruko stariji od nje, društvo je na njihov brak gledalo sa neodobravanjem, ali se Glorija nije obazirala na to. Turbulentno odrastanje i odsustvo očinske figure ostavili su negativan uticaj na njen emocionalni razvoj, te je strah od napuštanja bio sastavni deo njene ličnosti. Rastrzana između želje da osnuje porodicu i sna da bude uspešna, odlučuje se za ovo drugo. Smatrala je da može da vodi računa o deci u potpunosti sama. I dok je na poslovnom planu nizala uspeh za uspehom, posledice su se osećale na porodičnom planu. Istorija se ponavlja pa je Glorija poput svoje majke posvećivala nedovoljno pažnje porodici. Frenk Sinatra je bio opčinjen njome, što je ona iskoristila i napustila Stokovskog, međutim romantična veza sa Sinatrom je ostala pod znakom pitanja. Glorija kasnije odlučuje da pruži još jednu šansu novom braku, koji će trajati punih sedam godina.

Porodica – zajedništvo i pripadanje

Pogled na život ali i zajedništvo kod nje se menjaju kada upoznaje Vajta Kupera, scenaristu i glumca sa kojim će dobiti dva sina. Glorija nikada u životu nije imala plan i smatrala je da uvek treba pratiti emocije. Jednom prilikom je izjavila da je sve nestabilno, a da bi ostao na čvrstom tlu moraš doći do same ivice. Kuper je sa druge strane stajao čvrsto na zemlji, a kako je potekao iz velike porodice, imao je razvijen osećaj za pripadništvo i znao na koji način treba graditi odnos roditelj – dete. Zahvaljujući njemu, Glorija po prvi put ima osećaj da pripada negde, negde gde ima svoje mesto.

Sve se vrti oko gubitaka

Porodicu Kuper ubrzo pogađa tragedija. Kuper Vajt umire nakon teške operacije, a nedugo posle tog događaja njihov stariji sin Karter izvršava samoubistvo skokom sa zgrade. Pogođena nizom nesrećnih slučajeva Glorija spas traži u poslu. Nakon što je nedelje provela u sobi, zatvorena i uplakana, potražila je stručnu pomoć. Godine koje su usledile nisu bile ništa lakše. Gubitak sina doveo je do toga da se Glorija dodatno povuče u sebe.

„Sve se vrti oko gubitaka, a najgora stvar koja može da se desi jeste gubitak deteta. Prošlost nas nije napustila, ali ponekad u životu moraš da živiš i bez odgovora na čuveno pitanje zašto“ izjavila je jednom prilikom. Korak po korak vraćala se poslu i životu, te se posvetila onome u čemu je bila najbolja – slikanju.

Od modne ikone do slikarke

Kada je reč o karijeri, čitav njen svet se vrteo oko umetnosti. Sa svega petnaest godina oprobala se u modelingu, a kasnije i našla na naslovnici Harper Bazara i Vouga, što je bila čast i nedostižan san mnogih mladih devojaka. Veliku revoluciju je napravila i u svetu dizajna. Sredinom sedamdesetih napraviće liniju farmerica sa svojim imenom – GV Ltd. koje su bile ključni odevni komad u to vreme.

Posle tragedije koja ju je zadesila posvetila se pisanju te je sredinom devedesetih godina prošlog veka objavila knjigu „Priča jedne majke“ u kojoj opisuje na koji način se nosila sa patnjom nakon smrti sina. Pre nekoliko godina snimila je i dokumentarac „Nothing left unsaid“ sa sinom Andersonom Kuperom.

Poznato lice američke televizije CNN želelo je da sačuva uspomenu na majku ali i predstavi njen život široj publici, kako ništa ne bi ostalo nedorečeno. „Imala je javno lice, lice koje je bilo potpuno drugačije u privatnom svetu. Bila je najpozitivnija i najmlađa osoba u duši, uprkos gubicima i patnjama koje su je pogodile“ objasniće on u jednom delu dokumentarca.

Glorija Vanderbilt je umrla 17. juna 2019. godine na Menhetnu, u svojoj 95. godini okružena prijateljima i porodicom. Ostala je dosledna sebi i do poslednjeg dana držala četkicu u ruci. Bila je strastvena dama sa stilom i borkinja koja je nastavila da živi nakon što je dotakla ivicu.

Fotografije: Everett/Shutterstock, The LIFE Picture Collection Getty Images, Susan Wood/Getty Images, AFP/Getty Images Gamma-Keystone via Getty Images, Jack Robinson Vogue Bettmann Archi

Share