Francuski orden umetnosti saksofonisti Milanu Saviću

U sredu 20. septembra u 18 časova u Francuskoj ambasadi biće održana ceremonija uručenja francuskog Ordena reda umetnosti i književnosti, u rangu viteza. Jedan od ovogodišnjih dobitnika ordena je Milan Savić, saksofonista i direktor festivala Belgrade SAXperience. Orden će uručiti otpravnik poslova ambasade Francuske Nikola Faj (Nicolas Faye).

Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza dodeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini.

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Gordana Tudora, a klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Ante Grgina. Kao saksofonista do sada je nastupao i držao majstorske kurseve u zemlji i inostranstvu Alpen Classica Fest (ITA), Olimpic Saxophone Festival, (GR), i održao koncertnu turneju u Francuskoj sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a na Kolarcu, kamernim orkestrom Metamorfozis i Velikim kamernim orkestrom u sali Beogradske filharmonije. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izveo kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Ante Grgina, Aleksandra Sedlara i drugih. Često je angažovan u orkestru Beogradske filharmonije i Simfonijskom orkestru RTS-a, sa kojima je nastupao na koncertima i turnejama u zemlji i inostranstvu (Italija, Nemačka, Švajcarska, Rusija). Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona.

Festival Belgrade SAXperience 2017.

Četvrti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango, kao i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru.

Festival je nastao sa ciljem da široj publici prezentuje saksofon, solo i u različitim sastavima, u različitim epohama i u različitim žanrovima. Najeminentnija imena iz sveta saksofona posetiće našu zemlju i prestonicu početkom oktobra. Glavne zvezde festivala biće saksofonisti Igo Afetuš (Hugo Afettouche) i Batist Erben (Baptiste Herbin) svetskoj publici dobro poznati muzičari. Posebna poslastica festivala biće veče posvećeno ženama Ladies Night u okviru kojeg će se predstaviti talentovana belgijska saksofonistiknja Nele Tibo (Nele Tiebout), kao i LadieSaxophone Quartet koji će, prvi put na Belgrade SAXperience doneti zvuke tanga. Misija festivala je da podstiče domaće kompozitore da stvaraju nova dela za saksofon. Tako će publika na ovogodišnjem festivalu moći premijerno da čuje nova ostvarenja Ane Gnjatović i Ognjena Popovića.

Publika izvan Beograda takođe će imati priliku da čuje zvuke saksofona. Deo festivala posvećen decentralizaciji kulture Le Tour de Sax predstavlja turneju od deset koncerata na kojima će se predstaviti vrhunski domaći i strani muzičari. Ove godine Le Tour de Sax se održava u Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Somboru, Novom Sadu, Vršcu i Nišu. Turneja je podržana od strane Francuskog instituta u Beogradu i banke Societe Generale Srbija. Zvaničan program festivala pratiće i dnevni koncerti na otvorenom i večernje svirke kao i majstorski kursevi za učenike.

Share