Eko vesti iz modnog sveta

  • ZELENA MODA NA CRVENOM TEPIHU

Eko dizajn i dizajneri iz dana u dan imaju sve više poklonika širom sveta, a kada se zvezde sa A liste pojave na najglamuroznijoj noći u svetu filma odeveni u ekološki proizvedenu odeću, nema bolje reklame i promocije.

Održiva moda postaje imperativ i među poznatim ličnostima pa su se tako dve zvezde, Sofi Tarner i Lili Kol prošetale crvenim tepihom u kreacijama koje pokazuju da moda može biti nastrojena ka očuvanju životne sredine i predivna istovremeno. Osim lepih glumica na crvenom tepihu se i Majkl Fasbender, koji je nominovan za Oskara za ulogu Stiv Džobsa, prošetao u smokingu koji je Tom Ford napravio za „izazov zelenog tepiha“ (Green Carpet Challenge).

Eko vesti iz modnog sveta

Fasbenderu ovo nije prvo „eko“ izdanje na crvenom tepihu. Glumac je tim povodom izjavio da nošenje klasičnih odela kreiranih od strane najboljih svetskih dizajnera koji su ga kreirali po principima održivosti više i nije izazov nego prirodan izbor.

  • LEVI’S POČEO SA RECIKLAŽOM U EVROPI

Godinu dana nakon što je pokrenuta inicijativa koja će omogućiti Amerikancima da recikliraju svoju staru odeću i obuću kako bi se smanjila količina otpada i zagađenja prouzrokovanih preteranim konzumerizmom i nagomilavanjem odeće, inicijativa Levi’s-a proširila se i na Evropu, počevši od Velike Britanije.

Eko-vesti-iz-modnog-sveta2

U Britaniji su u Levi’s radnjama već postavljene specijalne kutije u koje će kupci moći da odlože svoju staru, čistu, suvu, uredno složenu odeću i obuću bilo kog brenda, a zauzvrat će dobiti vaučer sa 10% popusta za kupovinu nove odeće. Sudeći po najavama iz kompanije, ostatak Evrope će dobiti istu ovu mogućnost do kraja 2017. godine.

  • NAKIT SUZAN MEK LIRI JE ZELEN U SVAKOM SMISLU

Suzan Mek Liri je kreirala liniju „živog“ nakita napravljenog od sukulenata. Suzan pravi originalne cvetne aranžmane a posebno interesantni su oni koje možete nositi na sebi u vidu nakita.

Eko-vesti-iz-modnog-sveta3

Ovaj neobičan, živi nakit čini najbolji spoj mode sa prirodom. Noseći ga, možete biti sigurni da su vaše biljčice uvek uz vas. Sukulenti različitih boja i veličina se koriste u izradi različitih vrsta nakita. Tako se u ponudi mogu naći efektne minđuše, neobično prstenje, narukvice i upečatljive ogrlice. Čitavu ponudu možete pogledati u onlajn šopu PassionflowerMade.

Eko vesti iz modnog sveta 3

  • NAOČARE ZA SUNCE NAPRAVLJENE OD RECIKLIRANE RIBARSKE MREŽE

Bureo je firma koja je poznata po proizvodnji skejt bordova od recikliranih materijala. Nedavno su svojoj ponudi dodali naočare za sunce napravljene od recikliranih ribarskih mreža pronađenih u okeanu.

Eko vesti iz modnog sveta4

Momci iz Bureo-a su želeli da na ovaj način dodatno skrenu pažnju na problem zagađenosti životne sredine, okeana i mora zbog čega strada živi svet posebno. Svako od nas verovatno poseduje barem jedan par plastičnih naočara i verovatno nije razmišljao o tome da one mogu biti napravljene od reciklirane plastike koja će smanjiti količinu nataloženog otpada.

Eko-vesti-iz-modnog-sveta5

  • OD STAROG ĆEBETA DO NOVOG KAPUTA I JAKNE

Wintervacht je amsterdamski brend koji proizvodi modernu odeću koristeći materijale koji bi u suprotnom završili na otpadu. Joni i Manon su dvoje prijatelja koji su se upoznali u školi za dizajn i zajednički dogovorili da pokrenu eko brend. Wintervacht u prevodu znači zimsko krzno, a ime brenda nagoveštava šta je u pitanju. Naime ovi odevni komadi nastaju od stare, neželjene ćebadi koja se njihovom intervencijom pretvaraju u moderne jakne i kapute.

Eko-vesti-iz-modnog-sveta6

Protekle sezone bili su veoma moderni predimenzionirani šalovi i pelerine koje lako mogu zaličiti na ćebe što ovom dvojcu svakako ide u prilog.

Za nastanak ovih kaputa “odgovorna” je hladna zima. Naime jedan od osnivača, Manon, je ispričala da je za nastanak brenda zaslužna Jonijeva majka. Za vreme jedne izuzetno hladne zime, zbog studentskog kredita, živela je u kući bez grejanja. U kući u kojoj je boravila zatekla je tri stara ćebeta. Jonijeva majka im je predložila da od vunenih ćebadi, koja su ležala neiskorišćena, naprave zimske kapute. Njena zamisao je ubrzo sprovedena u delo i veliki broj njihovih prijatelja su bili oduševljeni. Ubrzo su Manon i Joni provodili svaki slobodan momenat kako bi šili kapute od ćebadi za svoje prijatelje i prijatelje njihovih prijatelja. Tada im je kliknulo da bi ovo mogla biti dobra osnova za pokretanje biznisa. Tako su nastali šareni ručno pravljeni kaputi.

Eko vesti iz modnog sveta 8

Ono što im je išlo u prilog je činjenica da se u Holandiji tradicionalno proizvodi veoma kvalitetna ćebad sa interesantnim dezenima i paternima. Unisex dizajn ćebadi omogućava im slobodu prilikom daljeg krojenja. Cilj ovog dua je kreiranje klasičnih komada koji neće biti predstavljani kao najnoviji trend već nešto što je pravljeno da traje, budući da su protivnici komercijalne i “brze” mode. Umesto sezonskih kolekcija, sa pregršt različitih modela, ovaj dvojac izbacuje samo jednu kolekciju godišnje i nastoje da u svojim kreacijama stvore neprolaznu klasiku.

Eko-vesti-iz-modnog-sveta9

  • PRANJE VEŠA I VEŽBANJE U JEDNOM

U modernom svetu ljudi su se izveštili da rade više radnji istovremeno kako bi postigli što više tokom jednog dana. Multitasking odavno nije veština koju poseduju retki pojedinci već svakodnevica većine zaposlenih ljudi. Često zbog nedostatka vremena ljudi najpre odluče da žrtvuju vreme posvećeno sebi, i obično je vežbanje prvo koje se precrtava sa liste. Izum koji ću vam predstaviti lišava vas tog izgovora.

Eko-vesti-iz-modnog-sveta10

Pranje veša je aktivnost koju voleli-ne voleli ne možete izbeći. Tumbanje rublja u mašini za veš ubrzava i olakšava život, pa su se studenti kineskog Univerziteta dosetili kako da na prvi pogled spoje nespojivo. Po njihovoj zamisli, koristeći ovu skalameriju, istovremeno možete biti fit i prati svoj veš bez preteranog utroška električne energije. Okretanje pedala pokreće bubanj i generiše energiju koja napaja monitor i skladišti višak električne energije koja potom puni baterije i koristi tu energiju za kasniju upotrebu.

Share