Duška’s babuškas intervju i pokloni

Ljubitelji babuški, upoznajte Duška’s Babuškas. Na kraju našeg razgovora čeka vas jedno lepo iznenađenje, a sada, hajde da upoznamo Dušku.

1. Za početak, kaži nam više o tome ko stoji iza brenda Duška’s Babuškas?

Iza Duška’s Babuškas stoji (zamislite samo:)) Duška Radečić. 26 mi je godina, dolazim iz Šibenika, a već osmu godinu živim u Zagrebu. Tu sam studirala, pjevala, a budući da sam nedavno postala prvostupnica grafičke tehnologije, smjer dizajn, trenutno tražim posao u struci. Dok sam u potrazi, posvetila sam se staroj strasti, crtanju i od tada kreće priča sa babuškama.

babuske-6

2. Rekla si nam da si od malih nogu bila sklona umetnosti i crtanju. Šta se nalazilo na nekim od tvojih prvih crteža i kako je tekao tvoj crtački razvoj?

Od malena sam uvijek nešto crtkarala, šivala, izrađivala nakit. Svakakvih je tu motiva bilo, od portreta omiljenih glazbenika, pa do oslikavanja torbi, prišivaka, još uvijek sve čuvam u svojoj sobi u Šibeniku. Kroz osnovnu i srednju školu sam uvijek sa sobom imala bilježnicu u kojoj su bile moje crtkarije i nikud nisam išla bez nje. Danas kada ih opet pogledam, mislim da sam tada imala ideja za koje mi je žao što nisam razvila u neku priču. Pohađala sam ekonomsku školu, pa tu nije bilo pretjeranog mjesta za razvijanje talenta, ali sam se trudila uvijek neku sitnicu smisliti i održavati sve kao hobi. Danas mi je drago što me taj stari hobi toliko zaokuplja i uživam u svakom stvaranju, to je moja terapija, muzika i crtanje liječi 🙂

3. Kako su izgledali Duška’s Babuškas počeci i zašto baš babuške?

Prijateljica je zatražila ilustraciju ruske matrijoške za buduću tetovažu, a od tada ih neprestano crtam i ne namjeravam prestati. Jednog popodneva sam nakon samo tri gotove ilustracije rekla cimeru: Ja ću otvoriti facebook page i zvat će se Duška’s Babuškas! I to je bilo to! Simpatičnost kombinacije moga imena i babuški dosta se svidjela ljudima, pa su lajkovi pljuštali sa svih strana. Takav pozitivan feedback jednostavno me tjera(o) da stalno radim nešto novo. Svaki novi kontakt mi daje vjetar u leđa i sve što se događa oko ovog projekta veliko mi je zadovoljstvo i zapravo prava sreća!

babuske5

4. Odakle crpiš inspiraciju za ilustracije? Na njima se mogu uočiti tradicionalni motivi i boje rasprostranjeni u tattoo svetu, pa pretpostavljam da su i oni imali udela u celoj zamisli?

Tradicionalni motivi oldskul tetovaža su mi osobno prekrasni, pa pokušavam iskombinirati nešto svoje sa tim elementima, iako inspiracija za ilustracije stvarno dolazi od svakakvih stvari. Volim slatke motive, ali i totalno uvrnute, pa sve ovisi o danu i trenu u kojem se nalazim. Zapravo kada krenem sa skiciranjem, na kraju često ispadne nešto sasvim drugačije od prvobitne zamisli. Taj efekt iznenađenja me uvijek veseli.

 5. Možeš li nam opisati kako teče izrada jedne ilustracije, koliko je vremena potrebno, kojim se tehnikama služiš, šta se dalje dešava sa njima… ?

Izrada jedne ilustracije traje više sati, a kreće skiciranjem osnovnog oblika i dodavanjem elemenata. Potom sve iznova očistim, linijski iscrtam motiv i kreće sjenčanje dijelova. Potom ide bojanje, najčešće drvenim bojicama, u puno puno slojeva. Finiširanje je dodavanje kontrasta i isticanje pojedinih dijelova. Jako mi je bitno da je sve dosta koloristično, jakih i izražajnih boja i sa puno detalja. Nakon gotove ilustracije, fotografiranjem ili skeniranjem prebacujem sve u digitalni oblik i igram se u photoshopu i illustratoru. U tim programima mogućnosti su beskrajne. U pomoć mi često uskoči draga kolegica Lea, pa onda i onda odradi dio posla i izbaci pokoju digitalnu obradu.

babuske2

6. Da li ilustracije praviš po nekim, nazovimo to kolekcijama, ili je svaka za sebe, prema trenutnoj inspiraciji i raspoloženju?

Do sada babuške nisu išle u nikakvim kolekcijama, dosta su šarolike, ali u planu su mi serije motiva i uskoro krećem sa realizacijom istih.

7. Za sada smo imali prilike da, pored ilustracija, vidimo i Duška’s Babuškas bedževe i cegere, da li ćemo slatke babuške imati prilike još negde da vidimo uskoro?

Prve torbe su otisnute i već su pronašle sretne vlasnike. Prvi bedževi su isto razgrabljeni, ali do kraja godine u planu su novi motivi, novi bedževi, nove torbe, stikeri su već izrađeni. 12. mjesec ću odraditi maksimalnim tempom i pokušati ostvariti šta više zamisli. U Zagrebu se održavaju sajmovi rukotvorina i festivali kreativnosti, gdje se namjeravam promovirati, prijave su poslane i sada čekam pozitivne vijesti o sudjelovanju. Do tad promocija slijedi preko Facebook pagea Duška’s Babuškas.

 babuske7

8. Ono što verovatno mnoge (ali i mene) zanima,  jeste, da li i sama poseduješ zavidnu kolekciju babuški?

Nažalost ne posjedujem zavidnu kolekciju babuški, imam nekoliko prastarih nasljeđenih od bake, magnete koje mi je sestra donjela sa putovanja iz Rusije, privjeske, zidni termometar, stolnjak, nakit… Nije zavidno, ali sada dok nabrajam kužim da ih nije ni malo

 9. Na koji način zainteresovani mogu stupiti sa tobom u kontakt?

Svi zainteresirani slobodno se mogu javiti na page https://www.facebook.com/DuskasBabuskas. Inbox je tu i bez ustručavanja javite se, baš kao i ovom intervjuu, svemu se jako radujem. 🙂

babuske4

U duhu prazničnog raspoloženja i praznika koji nam uskoro dolaze, Duška’s Babuškas i Plezir magazin nagrađuju prve tri osobe koje ostave komentar na ovom postu paketićem babuška stikera koji će im stići na kućnu adresu.

Možete lajkovati i facebook stranicu https://www.facebook.com/DuskasBabuskas i facebook stranicu https://www.facebook.com/plezirmagazin.net, to nije neophodno da biste ovojili nagradu ali bi bilo lepo od vas.

Share