Akcija “Ostani kod kuće” lakša uz antologijske predstave Madlenianuma

Opera i teatar Madlenianum nastavlja svoje Virtuelno putovanje i u četvrtoj nedelji online sezone emituje legendarne naslove domaćih autora. Sledeće nedelje će biti emitovane predstave koje na najbolji način svedoče o našoj kulturnoj baštini. U sredu 22. aprila će biti premijerno emitovana nacionalna operu Suton, kompozitora Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, premijerno izvedena na sceni 22. oktobra 2016. godine, u okviru 48. BEMUS-a. Ovo izvođenje bilo je od nacionalnog značaja jer se radi o jednoj od najboljih srpskih opera uopšte, jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Mokranjca. Sem toga, ovo je integralna verzija partiture, jer se Madlenianum u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije potrudio da pronađe partituru baletskog čina, koja je bila izgubljena.

Sledi još jedan muzički komad koji emituju u petak 24. aprila – komad sa glumom, pevanjem i plesom Male tajne proslavljenog reditelja Gorana Markovića, na originalnu muziku Zorana Simjanovića, premijerno izveden 29. marta 2015. Za prvu saradnju sa ovim pozorištem poznati filmski i pozorišni reditelj, Goran Marković, izabrao je intimno delo o glumačkim počecima svojih roditelja, a ovo je prvi muzički komad koji Marković režira u pozorištu. Važno je napomenuti da su Male tajne i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se radnja završava. Muzičke tačke su inkorporirane u priču ali su istovremeno i numere za sebe.

Za kraj ovonedeljne “trilogije” biće emitovana najposećenija dramska predstava – Miris kiše na Balkanu, nastala po najpoznatijem književnom delu Gordane Kuić, koje je 29. aprila 2009. doživelo svoju teatarsku verziju. Ova priča o sefardskoj sarajevskoj porodici u romantična i nemirna ratna vremena u vreme Drugog svetskog rata, u dramatizaciji Nebojše Romčevića, režiji Ane Radivojević Zdravković i uz patronat Gordane Kuić, a u tumačenju velikana našeg glumišta bio je veliki hit Madlenianuma za koji se uvek tražila karta više. Publika moći će ponovo premijerno da je pogleda u nedelju 26. aprila u 19.30.

Rad Madlenianuma na Hristićevoj operi Suton trajao je dve godine, za koje vreme je, u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije i zahvaljujući njima izvršen prepis i redakcija prepisa partiture ove opere bez čega ne bi bio moguć rad na njoj. Kako je ova opera u Beogradu, u Narodnom pozorištu izvedena poslednji put 1954. godine, od tada se izgubila partitura baletskog čina, tako da dva izvođenja u SNP Novi Sad, 1994. i 2001. su bila bez baletskog čina. Suton je kamerna opera, bez hora, uz to jednočinka i druga je izvedena opera našeg autora posle poznatije Na uranku Biničkog. Autor je kasnije dopisao, dokomponovao baletski čin od koga smo svih ovih godina imali samo snimak svite iz baleta na traci u Radio Beogradu.

Oko ovog projekta preplele su se sudbine i imena trojice akademika, Stevana Hristića, Iva Vojnovića čiji je Suton deo njegove Dubrovačke trilogije i Jovana Dučića čija je pesma Snovi deo integralne partiture i poslužila je za jednu od vodećih arija. Dubrovačku vlastelinsku porodicu Beneša na čelu sa majkom Mare maestralno su donele Nataša Jović Trivić, Dušica Bijelić, Dragana Popović i Branislava Podrumac, kao i njihova sluškinja Aleksandra Angelov. Nisu zaostali ni mušku solisti u izvođenju: Nenada Čiče, Alekse Vasića, Ljubomira Popovića i Miodraga Miše Jovanovića. Neophodno je pomenuti i doprinos baletskih igrača u ovoj operi, za čije su novopronašle baletske partiture koreografiju potpisale Marija Janković i Ivanka Lukateli, Ana Pavlović Pešić, Jovan Veselinovića, Tatjana Tatić, Jovica Begojev, Maja Stojakov, Dejan Kolarov, Milena Ogrizović, NikolaTomaševića i Olga Olćan.

Komad Male tajne koji je napisao i režirao Goran Marković je intimna ispovest o glumačkim počecima njegovih roditelja, o začetku poznatih beogradskih pozorišta i o jednoj epohi. Važan element ovog muzičkog komada je originalna muzika Zorana Simjanovića. Predmet interesovanja komada je pozorišna družina, dramska grupa koja je stvarno postojala, nastala pred Drugi svetski rat, delovala tokom rata i posle njega, bila pokretačka snaga Beogradskog Dramskog Pozorišta u njegovim slavnim godinama i raspala se pred kraj pedesetih, neposredno pošto je učestvovala u rađanju jednog novog teatra – Ateljea 212.

„Ova priča je zasnovana na istinitim zbivanjima, ali je, u isto vreme, pomešana sa mnoštvom izmišljenih događaja. U prvom planu su glumci, njihovi životi, umetnički razvoj, intima, ljubavne peripetije i sve ono što čini život iza pozorišne zavese. Pored fenomena samog pozorišta i glume, nas interesuje i odnos vlasti prema toj umetnosti. Pored glavnih junaka, članova pozorišne družine, tu je još mnoštvo važnih likova, od mecene, preko učitelja glume, nemačkih okupatora i drugih…” kaže reditelj.

Ova svojevrsna hronika oda je jednom vremenu i velikim glumačkim veličinama Radetu i Oliveri Marković. Njihovu intimnu priču su maestralno doneli: Predrag Ejdus, Marinko Madžgalj, Tihomir Stanić, Srđan Timarov, Petar Benčina, Andrijana Oliverić, Branislava Podrumac, Miodrag Radonjić, Miloš Anđelković, Rade Ćosić, Andrija Kuzmanović. Paralelno sa razvojem priče, događaje prate šlageri iz epohe, koji su svaki mali muzički hit za sebe.

Ne čudi što je predstava Miris kiše na Balkanu naišla na tako topao prijem kod publike. Riki, Blanki, Buka i Nina, junakinje iz romana sa kojima su se poistovećivale generacije čitateljki i čitalaca oživele su na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum i odmah pokupile obožavaoce.

O ovoj produkciji autorka Gordana Kuić je zapisala: „Na sceni Madlenianuma, sažetak talenta, mladosti i lepote predstavili su likove iz mog prvog romana Miris kiše na Balkanu, likove koji nisu izmišljeni već su postojali i predstavljali moju najužu porodicu, ali kojih, nažalost, već odavno više nema. Moja porodica – mama Blanka, tetke Laura, Nina, Klara i Riki, sa njihovim muževima, Srbima, Jevrejima i Hrvatima, ujaci Isak i Elijas sa njihovim ženama – živeli su jednu veliku priču. Uostalom, kao i mnogi stanovnici uzburknog Balkana tokom olujnih vremena između dva svetska rata. Pomenutu veliku priču ipak nisam započela da beležim zbog nje same, već zbog činjenice da su njeni junaci bili pripadnici španskih Jevreja, takozvanih Sefarda, življa koje je gotovo izbrisano sa mape Sarajeva tokom Holokausta.“

Privlačan tekst i poznati glumci, fantastična muzika Aleksandre Kovač magična je formula uspeha ove produkcije Madlenianuma. U naslovnoj ulozi Blanki pojavljuje se Sloboda Mićalović, a tu je i Ivan Bosiljčić u ulozi Ignja. Pored ovih glumačkih zvezdi, u predstavi igraju još Jovana Balašević (Riki), Dubravka Mijatović (Mina), Isidora Minić (Buka), Ljiljana Stjepanović kao Estera…

Share