AFRO FESTIVAL U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI

Uveliko su u toku pripreme za AFRO FESTIVAL 2022. koji se održava ovog vikenda – 25. i 26. juna, od 10 do 18 sati u zgradi i bašti Muzeja afričke umetnosti na Senjaku.

AFRO FESTIVAL je jedini muzejski festival koji neguje kulturno nasleđe afričkog kontinenta kroz zabavne i edukativne sadržaje namenjene gotovo svim generacijama!

Pored redovnih programa – afričkog bazara, javnih vođenja, izložbi i radionica za decu i odrasle – iz ovogodišnjeg AFRO FESTIVALA izdvajamo:

            Subota, 25. jun

  • MUZIKA I PLES (od 14h) 

Muzički program prvog dana Afro festivala 2022. odvija se na velikoj bini uz hip-hop, brejking, afrobit, denshol i kramp sastav 2Hot4Stage crew, nastup grupe Si Vision koji izvodi fuziju tradicionalnih i urbanih plesnih stilova Afrike, i uz plesnu podršku koreografkinje Meri koja će animirati posetioce interaktivnim nastupom afro-densa, denshola i regetona. Nakon ove trojke, atmosferu pred kraj prvog dana, uz tradicionalne i urbane ritmove Afrike sa nama deli DJ Spale.

  • ZVUK JE SPOMENIK – specijalni gost, umetnik Kiluanž Kija Henda (16h)

Glavni fokus umetničkog razmatranja istaknutog angolskog umetnika Kiluanža Kija Hendesu spomenici u javnom prostoru i revolucionarni potencijal muzike. U svojoj radikalnoj kritici javnih spomenika, prema Hendi, svaki grad bi trebalo da isprazni spomenička postolja kako bi se ona prilagodila željama živih, a ne mrtvih ljudi – pogotovo ne onih do čijih istorijskih zaveštenja nikome danas nije stalo.

Subota 25. i nedelja, 26. jun

  • AFRIČKI TURBANI (11-12h)

Gošće festivala, Kristijana Haruna iz Nigerije i Mišel Ajambe iz Gane će oba dana festivala, pored uputstava za nameštanje turbana, pričati o prilikama kada Afrikanke najradije nose ova šarena oglavlja i zašto je afrički turban globalni modni fenomen!

Nedelja, 26. jun

  • Drugi dan AFRO FESTIVALArezervisan je za poseban program pod nazivom „DURBАR – dan priјаtеlјstvа, muzikе i plеsа“, na kojem učestvuju afričke ambasade u Beogradu. I ove godine,аmbаsаde Аlžirа, Аngоlе, Еgiptа, Kоngа, Libiје, Маrоkа, Тunisа, kao i kоnzulаti Namibije i Јаmајkе predstavljaju se posetiocima putem prodajnih štandova i kulinarskih specijaliteta, a tačno u 12 sati na svečanoj ceremoniji, posetiocima će se obratiti Nj.E. Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradui Nj.E. Alcino Izata de Konsejsao, ambasador Republike Angole. 

  • Nakon zvaničnog obraćanja ambasadora, uslediće modna revija tradicionalnih angolskih kostima i nastup benda „Avalski put”. U pitanju je grupa entuzijastičnih i talentovanih stranih studenata, koji borave u Beogradu u okviru projekta „Svet u Srbiji“. Naziv benda potiče od studentskog doma „Avala“ – mesta gde su svi živeli u vreme učenja srpskog jezika, a na AFRO FESTIVALU će se predstaviti različitim muzičkim žanrovima iz svojih zavičaja i popularnim angolskim hitovima.
  • Ekskluzivitet AFRO FESTIVALA 2022. biće nastup HORNSMAN COYOTE – rege umetnika, tromboniste, pevača i frontmena rege-metal benda Eyesburn! (od 14h)

Pozivamo sve sugrađane i posetioce grada da provedu naredni vikend (25. i 26. jun) u jednoj od najlepših gradskih bašti! Kapije Muzeja biće otvorene od 10 do 18 časova…

Share