Znanje će spasiti svet

Izlagačka godina u Velikoj galeriji KC GRDAD se završava izložbom Znanje će spasiti svet, umetnice Daliborke Đurić, koja se otvara 18. decembra od 20 časova.

Đurić se prvi put predstavlja publici KC Grada svojim jedinstvenim konceptom slika-tapiserija. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je završila i poslediplomske studije. Aktivno izlaže od 1995. godine i broji na desetine grupnih i samostalnih izložbi, a organizovala je i XVI bijenale tapiserije ULUPUDSa 2006. godine. Nagrađivana je više puta za svoj rad, a njena serija crteža What happen with my ass deo su kolekcije Pastwowe muzeja na Majdanku u Lubinu u Poljskoj.

Đurić eksperimentiše raznim tekstilnim tehnikama tretirajući ih na slikarski način, transponujući ove tradicionalne tehnike u domene savremenog izražavanja i angažovanih, kritičkih tema, stvara jedinstvene serije slika-tapiserija, koje će publika moći da vidi i na ovoj postavci.

Dve celine izložbe, raznim tehnikama, od kombinacija ručnog i mašinskog veza do quiltinga, tretiraju različite društvene teme stvarajući svet karikatura. Sam parodijski efekat postiže se kako temama tako i kombinovanjem tehnika veza na platnu. Đurić istražuje virtuelni svet dece, osnove međuljudske komunikacije i čežnju ka svetu novih tehnologija, izvodeći svoje serije starim tehnologijama, odnosno tehnikama.

Izložba je otvorena do 30. decembra.

Share