Pesma dana

Iskreno se veselimo što ćete narednih 9 dana u našoj popularnoj rubrici pesma dana čuti ponešto od ,,svetog trojstva” koje čine The Clash, Sex Pistols i Ramones i to baš tim redosledom.

Danas kada proživljavamo budućnost koje nema, a koju su nam oni svojim muzičkim propovedanjem prorekli, mogli bi pogledati unatrag kada je barem sadašnjost bila stvarna i postojala kao konstanta. Mogli bi pogledati u prošlost u kojoj je postojala borba za bolju budućnost zajednice, borba koja je ispunila muzičku scenu socijalno angažovanom lirikom i pesmama koje su preispitivale položaj pojedinca u društvu i punile njegov svet zvucima bunta i neposlušnosti. Možemo da vam obećamo jako dobar zvuk, a on govori više od hiljadu slika….zvuk koji usnama miluje, rukama šapuće…

Iako veoma često poređeni sa Pistolsima, takođe pripadnicima „svetog trojstva“ sa čijim članovima benda su veoma često gluvarili i u svom muzičkom izražaju bili manje agresivni od dotičnih prema sopstvenim instrumentima, članovi benda The Clash su svoj nezadrživi talas besa i eksplozivnog ogorčenja pretakali u ubitačne tekstove. Joe Strummer je osmislio najveći broj tekstova za pesme ove muzičke skupine.

pesmadana178

Večiti borci protiv brutalnosti i klasnih razlika, pravednici koji su ustali i u svojoj borbi razbudili ostale, oduvek su se nadali da će i druge zemlje iznedriti neki sličan bend koji će njih učiniti bezveznim, prevaziđenim. Evo, posle više od dve decenije od njihovog poslednjeg albuma „Cut The Crap“ niko im nije pršao ni blizu. Bili su među prvima koji su shvatili da mladim ljudima društvo servira izvesnu budućnost u kojoj za njih nema mesta, bili su prvi koji su rege muziku kombinovali sa talasom panka… U mnogo čemu su bili prvi i jedinsteni. U narednim danima slušaćete njihova biserna izdanja, čistu antisistemsku pobunu, momke koji nisu mogli ili nisu hteli da se uklope.

Clampdown“ album „London Calling“ 1979. godina

Share