Ozark – pogledati ili zaobići?

Iako je u toku sezona odmora i uživanja na peščanim plažama, Holivudska mašinerija se baš u ovom periodu zahuktava i daruje nam poneko izdanje kojim sebi „uštinemo“ malo vremena od letnjih dogodovština i sedeći  u hladu,  uz pomoć nekog gedžeta, pogledamo seriju ili film. Leto donosi puno dilema, da li otići na Jadran, Egejsko ili Jonsko more, da li obući ovaj ili onaj kostim, koje sandale prezentovati u večernjem izlasku. Ovim dilemama dodaćemo još jednu, da li pogledati ili zaobići seriju „Ozark“ još jedno Netflix-ovo čedo koje je premijerno prikazano 21. jula i to naravno sve „na gomili“.

Ozark-pogledati-ili-zaobici2

Ako ste pristalica škole mišljenja da su „Breaking Bad“, „The Sopranos“ i „The Wire“ najbolje serije ikada, i ako ne uzdišete na  bljuvanje vatre zmajeva ili hodajuće monstrume koji posle apokalipse vladaju Zemljom, onda bi „Ozark“ mogao biti materijal za vas. Samo da budemo jasni, pomenuta ostvarenja su za klasu bolja od ove serije, što ne znači da vam neće biti zanimljivo gledanje.

Glavne uloge tumače Jason Bateman (nama najdraži u filmu „Juno“) i  Laura Linney (odlična rola u filmu „The Truman Show“). Bateman koji je ujedno i producent serije, iako  tipski glumac koji je sebe do sad video uglavnom u praznoumnim komedijama, ovde ima prvu ozbiljniju ulogu koja zahteva mnogo više. U četiri epizode našao se sa ove i sa one strane kamere, preuzimajući ulogu režisera i taj posao je veoma dobro obavio.

Ozark-pogledati-ili-zaobici

Jedan od kreatora ove serije,  Bill Dubuque koji je prethodno  bio odgovoran za jako slabo ostvarenje „The Judge“  sa Robert Downey Jr. i film „The Accountant“ sa Affleck-om u glavnoj ulozi, svojom novom formom nije nam ponudio Bog zna šta… Kada govorimo o zapletu i lajt motivu serije „Ozark“, možemo govoriti samo o pozajmici ideje iz napred pomenutog filma sa glumcem koji je do sada jedino bio veran svom dugogodišnjem prijatelju Matt Damon-u.

Radnja prati ekonomskog savetnika Marty-ja (Jason Bateman) koji je sposoban da prepozna lukrativnu investiciju i da koristeći tuđ novac oplodi ili oplemeni isti. Problem nastaje kada narko kralj, za koga ekipa ekonomista „pere pare“, pucajući u prazno, otkrije da njegovi zaposlenici štrpkaju po koji dolar za sebe mimo pravila ponašanja. Tada izlaze svi kosturi iz ormana koji vuku glavne protagoniste „South of Heaven“, što bi rekli ameri.

Ozark-pogledati-ili-zaobici3

Nećemo vas opterećivati detaljima, jer želimo da odgledate ovo Netflix-ovo ostvarenje i da date vaš sud o tome koliko je daleko ili blizu serijama The Wire, Sopranos-ima ili koliko je do sada sasvim prosečan glumac Jason Bateman tumačeći ulogu Marty-ja  sličan  liku i delu Walter White iz Breaking Bad-a. On očajnički pokušava da svoju porodicu spasi sigurne smrti i sva sredstva u toj borbi za opstanak su dozvoljena.

Share