Otvaranje nove izložbe u MAU – DUHOVI AFRIKE

U petak, 1. marta 2019. u 19 časova, biće otvorena nova izložba u Muzeju afričke umetnosti, pod nazivom: „Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost”.

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju Makedonije u Skoplju (oktobar-decembar 2018.) izložba tradicionalne ritualne umetnosti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti biće otvorena u matičnom prostoru.

Tematski osnov izložbe čini umetnost zapadne Afrike – tog specifičnog kulturno-istorijskog područja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima. Odabrani su predmeti ritualne namene vezani za obredno-religijsku praksu i korpus duhovnih verovanja, koji autentično dočaravaju bogatstvo duhovne stvarnosti Afrikanaca. Upravo u tim primerima narodnog stvaralaštva je najviše došla do izražaja nadahnutost stvaralaca i dubina životnih verovanja umetnika. Odabir skulptura, maski i tkanina napravljen je sa namerom da se istakne umetnička izražajnost narodnog skulptorstva Afrike, koje je tokom 20. veka uvršćeno među najznačajnija dela svetske umetnosti.


Na postavci će biti prikazano oko pedeset predmeta ritualnog karaktera – maski, skulptura, tkanina, kao i lovačko odelo i amuleti od drveta i kosti, poreklom iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, kolekcionara, donatora, i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom, koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

Izložba traje od petka, 1. marta do 15. aprila 2019. godine


Kustoskinja izložbe je Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog/viši kustos
Share