Nova dečija web emisija – Sveznalkov rečnik

Predstavljamo vam pravu čaroliju za decu – novu onlajn emisiju za mališane „Sveznalkov rečnik”. Ako ste se ikad pitali kako srpske poslovice i izreke mogu da zvuče kad se „odigraju” ili pak „odglume”, ovo je prava prilika da to i saznate. Iza nadasve zanimljivog, toplog i kreativnog projekta stoji ekipa glumaca entuzijasta iz udruženja „Artfrakcija”. Njihov cilj je da deci, ali i odraslima, na duhovit način približe poslovice i veliko bogatstvo srpskog jezika.

U ulozi Sveznalka je glumac iz Inđije Aleksandar Milković. On kao prava sveznalica svojoj mlađoj sestri Milici, (igra je Anastasija Mitić), predano objašnjava sve što je zaintrigira. Pitali smo ga kako se uopšte rodila ideja da pokrene ovakav projekat.

Zapravo, ideja je potekla od mojih koleginica sa klase Akademije umetnosti u Novom Sadu, Dubravke Tintor i Jelene Đulvezan. One su poželele da naprave kratki video sa ciljem da pojasne srpske izreke publici. Odatle je zamisao prošla dug put do edukativne serije za decu, ali je koncept ostao isti – odigrati doslovno neku izreku i onda objasniti njeno značenje.

 

Gde možemo da vas gledamo?

Seriju možete pratiti na našem Jutjub kanalu „Sveznalkov rečnik”, a premijere novih izdanja su svake nedelje u podne. Link za epizodu možete naći i na našoj istoimenoj fejsbuk stranici. Plan je da Sveznalka približimo najmlađima, ali svakako i odraslima. Bilo bi lepo kad bi drugu sezonu uspeli da snimimo i za neku televiziju. Sadržaja za decu ne sme ne manjka. Nepresušan izvor su i srpske izreke i poslovice.

Ko sve učestvuje u radu na emisiji?

Projekat je započelo nas šestoro. Podržala nas je i platforma „Superste”. To je program koji je realizovala Erste banka i fondacija Dokukino. Oni sponzorišu deset najboljih omladinskih projekata godišnje u koje je 2016. upao i „Sveznalkov rečnik”. Naravno, ekipa za snimanje je bila mnogo veća. Ti ljudi su radili potpuno volonterski ili za simboličan iznos. Verovali smo u projekat, sa idejom da radimo nešto dobro i korisno.

Ti igraš „Sveznalka”. Kako ti je legla uloga? Prija li ti da podučavaš decu?

Srećom, radim sa decom uzrasta od 12 do 18 godina u okviru Pozorišne radionice u Inđiji, pa mi uloga „sveznajućeg” učitelja nije strana. Ipak, izazov je veliki jer je to sadržaj za decu. Tekst smo pažljivo birali, kao i postupke protagonista u seriji. Trudili smo se da promovišemo prave vrednosti i jedan lep, topao odnos između Sveznalka i njegove sestre Milice. To je svakako za mene, kao jedinca, bilo nešto novo i prelepo. 

U uvodu smo već spomenuli da vam je cilj da približite fraze i izreke srpskog jezika deci… Na primer, u prvoj epizodi Sveznalko i Milica pokušavaju da rastumače izreku „Dobra devojka sama se udaje”. Da li deca gledaju emisiju i kako reaguju?

Tako je! Prva sezona „Sveznalkovog rečnika” ima 10 epizoda i u njima se objašnjava značenje isto toliko izreka iz srpskog jezika. Pitali smo u početku gledaoce za utiske. Posle su nam i sami roditelji slali na fejsbuku komentare da se njihovoj deci veoma sviđa serija i da je gledaju čak nekoliko puta dnevno! Sveznalko je idealna emisija za decu od 6 do 10 godina, ali su nam i stariji prenosili da im se dopada.


Emisija ima i vaspitni karakter. Reci mi, da li misliš da ovakvi sadržaji mogu da pomognu roditeljima u radu sa svojom decom?

Mi smo krenuli u projekat sa idejom da je to moguće. Hteli smo da predstavimo kako može da izgleda jedan lep odnos između mladih i školskog gradiva. S druge strane, važno nam je bilo i da sve što se u seriji dešava bude zabavno, edukativno, a opet sa puno šarma i posebne topline koja može da nastane između brata i sestre. Želeli smo seriju koju će današnja deca pamtiti kao što mi pamtimo stare emisije poput „Nevena”, „Na slovo, na slovo” i neprevaziđenu „Metlu bez drške”. Iako je danas sve brže i više digitalizovano, prave vrednosti su vanvremenske.

Možeš li nam otkriti gde ste snimali epizode?

Sveznalkova radna soba je snimana u Pančevu, a svi eksterijeri su snimljeni u Dolovu, u Deliblatskoj peščari i na Kalemegdanu. Scene u enterijeru smo snimali u decembru 2016. a one u eksterijeru u junu 2017. godine. 

Mala Anastasija Mitić, koja igra Sveznalkovu sestru Milicu i odlično se snašla u ulozi. Kako je došlo do saradnje sa njom?

Anastasija pohađa časove glume u studio centru Nenad Radović i prošla je kasting koji smo organizovali. Konkurenciju joj je činilo oko pedesetak devojčica uzrasta od osam do 13 godina, koje su se takođe prijavile na audiciju. Posle mnogo premišljanja, odlučili smo se za Anastasiju i nismo zažalili ni jedne sekunde. U početku smo strepeli kako će reagovati na snimanje jer je to proces koji traje i po 14, 15 sati i ponekad je veoma umarajući. Ali, zapravo, Anastasija je ta koja je nas vukla da radimo dalje. Prvog dana na snimanju, rekla nam je: „Ajmo, ljudi, što ste pali? Hajde da radimo!”. Sve nas je šarmirala na setu i nadamo se, a i čujemo, da je osvojila i one koji su gledali epizode.

Da li ti se čini da našim televizijama nedostaje zanimljivog i kreativnog dečijeg programa?

Nažalost, mislim da fali. Takvog sadržaja nema dovoljno na televiziji, ali ni na internetu. To je tema o kojoj se može pričati mnogo. Mi smo želeli da ukažemo da je srpski jezik veoma bogat, slikovit i značenjski višeslojan da ga vredi čuvati i negovati. Kao i našu decu kojoj treba ponuditi sadržaj. Nažalost, „Sveznalkov rečnik” je, zasad, projekat koji živi na entuzijazmu i veri da će neka televizija to i prepoznati i želeti da Sveznalko doživi drugu sezonu. Ali, jako nam je drago da deca, roditelji, učitelji, mediji, veb-portali prepoznaju našu ideju i daju nam priliku da nešto o svemu ovome kažemo. Hvala vam puno na tome.

Tekst: Katarina Marković
Fotografije: Privatna arhiva

 

Share