Moje eko navike: Žana Poliakov

Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju koje eko navike oni primenjuju, kao i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom. Danas nam je u gostima kolumnistkinja, novinarka, urednica, književnica i umetnica Žana Poliakov, koja je gradski život zamenila životom u prirodi na ranču, van grada. Šta joj je donela ova promena i šta je njen naredni projekat koji je osmislila na putu zvanom održivi način života, saznaćete u nastavku.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Oh, vazduh, voda, vatra, zemlja i etar…

foto: Maja Vujić

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Dok sam živela u gradu, mislila sam da sam „ekološki svesna” tako što se tuširam 2 minuta hladnom vodom, kao da sam u vojsci. Ili to što kupujem lokalne proizvode i podržavam lokalnu ekonomiju, što svugde sa sobom nosim ceger i mantru „ne treba kesa, hvala, imam svoj ceger”. Neke sam i sama dizajnirala da svi imaju lepe eko torbe kad idu na pijacu ili u biblioteku, knjižaru… Imala sam svoj mali vrt na terasi 2x2m, ako i toliko.

Kad se organizujemo više nas da se vozimo zajedno do jednog mesta, a ne svako sam vozi svoj auto i samo pravimo gužvu, takve stvari su me radovale… i jesu male, ali jedino takvi mali koraci i menjaju stvari… danas smo konačno shvatili da nas plastika ubija lagano.

Onda sam neko vreme živela u Londonu, a tamo je ekološki svesna osoba vrlo bogata osoba pa može sebi da priušti da kupuje na organskim pijacama organske proizvode i da ima „zeleno” domaćinstvo očišćeno od toksičnih hemikalija i nepotrebnih metala. Eco je bio vrlo chic. i Dalje je. Tamo sam nekako žudela za prirodom. Jednog jutra sam se probudila i shvatila da ja imam kuću u prirodi i da samo treba malo da je preuredim. Te sad kad sam u Srbiji živim na ranchu van grada. Htela sam da imam kvalitetniji život, a pod tim mislim čista voda, čist vazduh, zdrava hrana iz bašte koju sam sama odgajila, ne u smogu, gužvi i u stanovima ko kutije šibica, malene žardinjere ali ako odvajamo papir, plastiku, staklo, mislim bezveze … Moj pojam eco chic luksuza je da ujutru siđem do bašte bosa i u šlafroku da uberem maline, trešnje, jagode, smokve, kupine, grožđe, borovnice, šta god da je u sezoni… Kad pravim ručak, odem opet u baštu, vidim šta ima, salata u izobilju, stvarno kad zasadite svoju baštu to je kao da štampate svoj novac. Ne moram da idem u prodavnicu stalno, niti zavisim toliko od istih. Što će reći manji sam konzument, manje đubreta pravim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zana Poliakov (@zana.poliakov) on


Svake godine zasadim desetine drveća, a kako svake godine i neku knjigu objavim, onda je svaka i vezana za neko drvo. Obnovila sam beli dud koji je nestajao iz naših dvorišta, neke sorte oraha, trešanja, imam čak i gingko drvo… Sad nam se i klima menja pa mediteranske biljke kod nas odlično uspevaju, ne samo smokve, nego i masline, ovde imam i polja lavande, ruzmarina, smilja, zemlja je čudesna, šta god ovde baciš ili zasadiš, uspeva. Avokado i mango ne još, ali limun da. Imam i godži bobice, inače sibirska biljka. Napravim svoje džemove, kremice, tinkture i ulja.

Sve to što sam donela iz grada je postalo sasvim normalna navika da sad kad me pita šta to praktikujem, i ne znam više. Sastavni deo života je postalo sve. Živiš sa prirodom. Ono čime sam bila oduševljena posebno je da pravim svoj kompost i onda posle koristim za cveće ili rasade. Mnogo manje đubreta imam iako živim u mnogo većem prostoru, manje industrijske hrane i pakovanja, manje đubreta, svakako. Sve se reciklira, ne baca odmah, nego iskoristi više puta, i plastične boce i staklene tegle i konzerve. I gume.

A i garderoba. Sve što ne mogu ponovo da preobratim u nešto drugo, razmenim pa neka se i neka druga osoba obraduje ili odnesem u Indiju ili na Bali. Sve stvari koje sam nameravala da bacim, tamo su totalni tribal, ali i dalje eco bohemian fashion. 🙂 U prirodnijim sredinama se svi elementi koriste, te stoga je i vatra korisna. Svaki Pun mesec je svojevrsni ritual spaljivanja nepotrebnog. 🙂

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Reduce, reuse, recycle. Nema trikova, samo počneš, sve ti se otvori. 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zana Poliakov (@zana.poliakov) on


Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Osvešćeni pojedinac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zana Poliakov (@zana.poliakov) on

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Htela bih nekako da promenim auto, da se prebacim na neki koji ne koristi benzin, no još nisam sigurna da ovde mogu da vozim Teslu, no ima dana.

I pošto imamo dosta sunčanih dana, sad je pravo vreme da na krov postavim solarne ćelije ili još bolje krov koji i jeste solarna ćelija. A pošto izvor vode već imam, razmišljam kako mogu svoju kuću ili kuće da osamostalim što više, da koristim sve svoje resurse… to je za mene sustainable living.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zana Poliakov (@zana.poliakov) on

Share