Kompleks na prodaju u Gradskoj galeriji

U ponedeljak 16. septembra u 20h u Gradskoj galeriji otvara se konceptualna izložba Nađe Kračunović, Kompleks na prodaju. Izložba će biti otvorena do 29. septembra, a nešto više o konceptu pročitajte u nastavku.

O konceptu izložbe:

Kompleks na prodaju konceptualnim pristupom preispituje idealizaciju fizičkog izgleda nametnutog od strane društva. Na duhovit način dočarava ličnu frustraciju autora dok ispituje njen višak na licu kao objekat kome se menja svrha u samom radu. Lizalice su atraktivno vizuelno rešenje, gde višak autora postaje nečiji sladak zalogaj.

Video rad povezuje prodaju dva različita kompleksa koja iznenada dele teren. U neumetničkom prostoru (Ibarskoj magistrali), prodaja Kompleksa biva interaktivni prostor u kome komuniciram sa publikom (prolaznicima i interesentima). Komentari koje dobijam razlikuju se od pristupa svakog ko priđe, neretko savetodavno, dok se drugi bez preteranog interesovanja za razlog moje prodaje, samouvereno odlučuju za nos koji će kupiti. Prisutna monotonija i isčekivanje potencijalnog kupca čine sam proces prodaje introspektivnim. Projekat je nastao sredinom 2018-te i aktivno se kao događaj realizuje i tokom 2019-te. Rad se sastoji iz dva dela. Prvi deo je video beleška događaja na Ibarskoj magistrali, gde prodajem svoj kompleks. Akcija se dešava kod table „Kompleks na prodaju” ispred koje prodajem gipsane odlivke mog nosa. Događaj je dokumentovan i fotografijama. Drugi deo rada su kompletna scenografija sa Ibarske (prodajni sto, gajba), gde gipsane odlivke u galerijskom prostoru menjaju jestive lizalice u obliku mog nosa, koje će posetioci moći da kupe i
konzumiraju na licu mesta.

Nekada, on naprosto odluči da poraste. Direktno se suočavam sa njegovom veličinom. Zauzima najveći deo mog lica, uvek štrči, sudara se i širi. Glomazan i promenjiv. Nametljiv.

Video rad je predviđen kao projekcija na zidu galerije. U rad se uključuje i tezga sa svim elementima koji su korišćeni tokom prodaje kompleksa. Situacija sa Ibarske magistrale se prenosi u galerijski prostor radi ponovne prodaje, ovoga puta lizalica-noseva.

Share