Knjiga na poklon: KAD MOZAK PRAVI GLUPOSTI Din Barnet

Neurolog Din Barnet nam daje zabavne i intrigantne odgovore na pitanja o tome zbog čega nas ponekad sabotira naš sopstveni mozak. Teme kojima se bavi ova knjiga: usredsređena je na neobične i čudne procese u mozgu i nelogično ponašanje koje iz njih proističe.

Knjiga-na-poklonKAD-MOZAK-P

Stručna, duhovita i zabavna, ova knjiga je namenjena svima koji se ponekad pitaju zašto im rođeni mozak sabotira život i šta li je, za ime sveta, sad opet smislio. (Posebna preporuka za one koji su sujeverni ili veruju u teorije zavere. Odgovore će naći ovde.)

Sadržaj
Zbog čega gubite u raspravama s ljudima koji znaju mnogo manje od vas? Zašto nikako ne možete da se setite imena žene s kojom ste upravo razgovarali iako ste je prepoznali i tačno znate ko je ona i ko vas je s njom upoznao? I zašto ste se, kad ste nedavno raskinuli vezu, danima ležali sklupčani na kauču, pomerajući se tek koliko da s vremena na vreme obrišete suze i nos koji curi?

Svima nam se desi da uđemo u kuhinju, ili otvorimo laptop, ili samouvereno stupimo za govornicu, i odjednom ni najblažeg pojma nemamo šta smo ono beše hteli da uradimo. A sve zahvaljujući tome što je mozak rešio da pravi gluposti.

Ljudski mozak – tako blistavo pametan, tako visoko razvijen – prilično je zbrkan, pogrešiv i neorganizovan. Jeste li, na primer, znali da je vaše pamćenje egocentrično? Da su teorije zavere i sujeverje neizbežno dela jednog zdravog ljudskog mozga? Ili da alkohol može u izvesnoj meri da vam poboljša pamćenje (samo pažljivo pročitajte knjigu pre nego što rešite da ovo lično ispitate)?

U knjizi Kad mozak pravi gluposti neurolog Din Barnet upoznaje nas sa tajanstvenom sivom (i belom) materijom, tako sklonom da pravi nepodopštine, i usput nam objašnjava nesavršenstva veličanstvenog ljudskog mozga i kako to nesavršenstvo utiče na sve što radimo, govorimo i doživljavamo.

O autoru
Din Barnet je neurolog u Institutu za medicinsku psihologiju i kliničnu neurologiju na Kardifskom univerzitetu. Piše popularni blog o nauci Brain Flapping. Živi u Kardifu.

Knjiga na poklon

Knjigu Kad mozak pravi gluposti možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igrica je završena, a knjigu Kad mozak pravi gluposti osvojio je naš čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 26. – Petar Simeunović. Čestitamo!

Share