Joshua Redman: „Džez je muzika iznenađenja, muzika spontanosti“

Jedan od najharizmatičnijih džez saksofonista srednje generacije, Joshua Redman, održaće dva koncerta u klubu Bitefartcafe, 19. i 20. marta 2020. godine, u okviru koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions.

Foto: Heidi Zeiger

Redman je učestvovao u velikom broju muzičkih projekata, sarađujući sa imenima kao što su Bill Frisell, Herbie Hancock, Quincy Jones, B.B. King, Brad Mehldau, Pat Metheny, Marcus Miller i mnogi drugi. Bio je dva puta nominovan za Grammy nagradu, a osvojio je Thelonious Monk priznanje. Talenat ovog cenjenog saksofoniste iz Kalifornije dolazi iz njegove porodice. Iako nije odrastao sa svojim ocem, Dewey Redmanom, ova legenda slobodnog džeza jeste ostavila očigledan uticaj na svog sina. Odrastajući uz majku koja se bavila plesom, još u ranom detinjstvu otkrio je ritmove istinskog džeza, soula i bluza, što će se kasnije ispostaviti ključnim u njegovom razvoju. Joshua je isprva bio naklonjen nauci, mada se muzikom bavio od devete godine kao hobijem. Nakon završetka studija na Harvardu, upisao je pravo na Univerzitetu Jejl, ali je odlučio da pauzira godinu dana i preselivši se u Njujork sa svojim prijateljima, našao se gotovo iznenadno na njujorškoj džez sceni. Odlučio je da ostane u Njujorku, sklopio ugovor sa kompanijom Warner Bros i izdao svoj prvi album 1993. godine. To je bilo propraćeno intenzivnom turnejom sa Metinijem, ubrzo oformivši svoj prvi kolektiv sa nekim od najuticajnijih umetnika iz sveta modernog džeza, kao što su Brad Mehldau, Christian McBride i Brian Blade. Izdavši „Spirit of the Moment“, „Freedom of the Groove“ i „Timeless Times“, Redman se pozicionirao kao jedan od najkonzistentnijih uspešnih džez lidera današnjice, dodavši sopran i alto saksofon u svoj instrumentalni arsenal:

„Džez je muzika iznenađenja; muzika spontanosti. Verujem da džez muzičari žive – Znam da ja živim – za to da budu iznenađeni, ne znajući šta sledi. Sve se svodi na pronalaženje kreativnih, originalnih muzičara.”

Redman je do sada objavio 20 albuma za neke od najistaknutijih izdavačkih kuća, kao što su Warner Bros i Nonesuch. Trenutno nastupa sa svojim kvartetom, koji čine Aaron Goldberg, Reuben Rogers i Gregory Hutchinson. Ovaj izvrsni sastav će beogradska publika imati zadovoljstvo da čuje na serijalu Musicology Barcaffè Sessions, u klubu Bitefartcafe, 19. i 20. marta 2020. godine. Ulaznice za koncerte mogu se kupiti online ili na prodajnim mestima servisa ddtickets.rs i tickets.rs

Share