Izložba slika Marka Lađušića – Megastrukture

U petak, 12. aprila 2019. umetnik Marko Lađušić otvara izložbu Megastrukture, u galeriji Drina  (Andrićev venac 4)

Ciklus slika Megastrukture nastavak je i odraz je evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike proistekao iz Lađušićeve izložbe Haos od pre par godina. Mreže-sistemi uvezuju prostor ispleteni slojevitim nanosima boja koje se ne stapaju već sugerišu treću dimenziju umnoženih mikrosistema koji mogu iznova nastati i nestati u beskonačno. Umetnik konstruiše, zaokružuje a zatim dekonstruiše isti organski svet – uređni haos u kome megastrukture čine momentum vremenskog i prostornog ritma.

Kolorit je oduvek Lađušiću bio važan u njegovom ekspresivnom stvaralačkom postupku. Megastrukture nude sinesteziju čula u doživljaju sinteze boja i vremena. Po svojoj prirodi boje su naše iluzije, U ovoj seriji dolazi do tehnološkog napretka u kreiranju mat boje doprinoseći bogatstvu kontrasta svetle i mat površine.

Megastrukture nude izazov alternativne percepcije realnosti. Ovu izložbu karakterišu kompozicije velikih dimenzija, koje predstavljaju cikluse stvaranja, početak i kraj toka koji se ponavlja u nedogled, zalazak sunca koji je paradigma smrti ali i ponovnog rađanja u čijem postapokaliptičnom prostoru umetnik pronalazi jednu vrstu vitalnog osećaja za bežanje od pesimizma.

MARKO LAĐUŠIĆ (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom.   Lađušić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo. Umetnički je direktor Kulturnog centra District Beograd, Art kluba Kocka, Kombank Art Hola, Međunarodne multimedijalne likovne kolonije Tršić, kao i koordinator projekta BELEF Centar Beograd, Terratorija, Black Box na MIXER festivalu u Beogradu, Open studio u Firenci, Multimedijalne izložbe Nestali u saradnji sa Međunarodnim Komitetom Crvenog Krsta. Takođe, učestvovao je na Internacionalnom simpozijumu skulpture Terra u Kikindi, Vajarskom simpozijumu Ada u Beogradu i drugim. Saradnja sa srpskom glumicom Sonjom Savić realizovana u vizualnoumetničkim projektima (Supernaut, Superstvarnost, Ubistvo na ivici grada) predstavlja značajan segment njegovog umetničkog rada, gde učestvuje u realizaciji i performansu. Lađušićeva kolekcija nakita bila je deo modne revije, poznate dizajnerke Roksande Ilinčić na Londonskoj nedelji mode (2004/2005), takođe dizajnirao je nakit u saradnji sa drugim srpskim modnim dizajnerima.

Izlagao je na više od 10 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi širom Evrope.

Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža (2012: Priznanje Beogradskog Dramskog Pozorišta za postavku skulptura Terratorija; 1998: Druga nagrada za crtež, XIX Beogradski crtež; 1995: Otkupna nagrada za crtež, XVI Beogradski crtež; 1995: Druga nagrada na Konkursu za česmu u Botaničkoj bašti u Beogradu; 1990: Nagrada EX TEMPORE Vodnjan, Republika Hrvatska)

Skulpture i slike Marka Lađušića deo su stalne postavke u javnim prostorima, kao i umetničkim kolecijama Muzeja Terra (Kikinda), Muzeja Macura (Novi Banovci), Hotela Meriot (Beograd), Galerije Meander (Apatin), Internacionalne multimedijalne kolonije Tršić, Centra za kulturu Vuk Karadžić (Loznica), Galerije Rifat Štetić (Brčko, BIH), Kuturnog centra Srebrenik (BIH), kao i brojnih privatnih kolecija u zemlji i inostranstvu. Marko Lađušić je redovni profesor Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu, takođe predaje na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu. Trenutno vodi internacionalni projekat, mapiranje i realizaciju radionica u okviru Evropske Prestonice Kulture Rijeka 2020 u saradnji sa Muzejom grada Rijeke. Član je ULUS-a od 1995. godine. Živi i radi u Beogradu.

Izložba Megastrukture, Marka Lađušića traje do 25. maja 2019. u galeriji Drina.

Share