Goran Marjanović – Minijature u grafitu

Ponedeljak 13. mart rezervisan je za otvaranje neobične izložbe minijaturnih skulptura od grafita Gorana Marjanovića. Ova izložba je Marjanoviću druga samostalna, a prva pred beogradskom publikom. Godine 2005.  autor ulazi u svet minijaturne skulpture i počinje da radi u drvetu i pluti. Eksperimentišući dalje sa materijalima 2012. godine otkriva grafit i nastaju prve minijature na srcima grafitnih olovaka. Inspirisan je Daliton Getijem, umetnikom koji je poznat po ovoj tehnici, a na izložbi prikazuje svoja najnovija ostvarenja u grafitu.

Goran-Marjanovic---Minijatu

Skulpture reda veličine nekoliko milimetara do nekoliko centimetara odlikuju se minucioznim umećem oblikovanja, tako da kada se posmatraju uveličane imaju sve karakteristike monumentalnih i skulptura srednjih formata. Posmatrač zaintrigiran detaljnoću pod lupom može da sagleda Marjanovićevo umeće izražavanja u grafitu. Umeće koje mu je donelo i komercijalnu saradnju sa brendom Staedtler, njegov rad bio je prikazan u kampanji ovog poznatog proizvođača grafitnih olovki.

Goran-Marjanovic-2

Goran Marjanović

Pored toga Marjanović redovno izlaže na međunarodnoj smotri Umetnost u minijaturi u Majdanpeku, gde je 2014. osvojio zlatnu medalju koju dodeljuje publika. Otvaranje izložbe je zakazano za ponedeljak 13. mart, 20h Velika galerija Kc Grad, Braće Krsmanović 4. Publika će moći da uživa u ovim specifičnim minijaturama sve do 26. marta svakog dana od 14 do 20 časova.

Share