Zora Petrović na izložbi: Percepcije. Žena po meri društva?

U prvih mesec dana trajanja, izložba „Percepcije. Žena po meri društva?” u Galeriji Matice srpske beleži izuzetno interesovanje i posetu. Razlog je bogat prateći progam u kome Galerija svakog petka i subote ugosti kustose i istoričare umetnosti, koji u okviru svojih predavanja i stručnih vođenja bliže upoznaju posetioce sa savremenim britanskim umetnicama i predstavnicima moderne i klasične srpske umetnosti.

Ove subote, 27. oktobra u 18.00 sati, posetioci izložbe imaće priliku da se bolje upoznaju sa likom i delom poznate srpske slikarke s početka 20. veka, Zore Petrović.

Prof. dr Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, upoznaće publiku sa radom naše velike umetnice. Zora Petrović je rođena 1894. u Banatu, a završila je Umetničko-zanatsku školu u Beogradu, da bi posle studija u Budimpešti, prešla u Pariz.

„Slikala sam samo kad želim i šta želim, kada nisam imala modela, slikala sam samu sebe. Slikarstvo je za mene bilo jače od svega. Ono je uvek pobeđivalo” – govorila je Zora.

Zorin rad karakterišu najviše ženski aktovi, kojima je htela da pokaže kakva sve žena može biti i bez ulepšavanja, potencirajući istinu u umetnosti.

U narednim nedeljama su planirana i sledeća predavanja:

  •  2. novembar – Modla za ženu

Јеlena Mitrović, sociološkinja i Sonja Bajić, ilustratorka

  • 3. novembar – U susret sa delom Ljubice Cuce Sokić i Milene Pavlović

Dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti

9. novembar – Urednice časopisa Žena danas

Prof. dr Milanka Todić, istoričarka umetnosti

  1. novembar – U susretu sa delom Danice Jovanović

Dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti

Tokom trajanja izložbe „Percepcije. Žena po meri društva?” za najmlađe posetioce organizovane su subotnje kreativne radionice u redovnom terminu od 11.00 do 12.30h. Takođe, za mlade su organizovane posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Share