Žoao Pedro Rodrigeš otvara selekciju Meteori na Beldoksu

Jedan od vodećih savremenih reditelja, portugalac Žoao Pedro Rodrigeš biće specijalni gost 11. Beldoksa, na kome će otvoriti novu selekciju ’Meteori’.

Njegovu estetiku karakteriše istraživanje ljudskih strasti na oniričan način kroz konstantno mešanje sna i jave, kao i preispitivanje seksualnosti i odnosa prema hrišćanstvu, duboko usadjenom u portugalsko i evropsko društvo. Žoaovi filmovi funkcionišu po principu simbola, vizuelne slobode i suptilnog narativa, skloni žanrovskim skokovima i dekonstrukcijama mitova.

Rodrigeš je poznat beogradskoj publici po filmu „Ornitolog’’, prikazanom na FAF-u 2016. godine, za kojeg je dobio Zlatnog leoparda za najbolju režiju u Lokarnu. O okviru selekcije, 8. maja u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke prikazaće dva filma: „Gde si sada, Žoao Pedro Rodrigeš?’’ i „Poslednji put kada sam video Makao’’.

Selekcija ’Meteori’ će se prikazivati u Muzeju savremene umetnosti i Novoj kinoteci, a sastoji se od hibridnih žanrova, arthaus filmova i dokufikcionih dela. Pored Rodrigešovih filmova, neki od naslova iz selekcije su dela odavno priznatih autora Žan Mari Štroba, Džejmsa Beninga i Migela Gomeša.

Žoao će boraviti u Beogradu od 8. do 11. maja.

Share