Žene koje su nas inspirisale svojom hrabrošću i avanturističkim duhom

U novembarskom broju smo se, spontano orijentisale na priču o ženama, ženskim pravima i postignućima. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti ženama avanturistkinjama koje su pomerajući granice svoje izdržljivosti pobedile prvo sebe pa onda i svoje okruženje i teškoće sa kojima su se suočavale.

Džejni Baret (Jeanne Baret) bila je prva žena koja je oplovila svet. Džejni je živela u 18. veku u malom francuskom selu i bila je prirodnjak. Sa svojim ljubavnikom koji je bio plemić skovala je plan da se krišom ukrca na jedan od francuskih istraživačkih brodova. Džejn se maskirala, obukla u mušku odeću i pošlo joj je za rukom da zavara čitavu posadu. Uz sebe je uvek imala spreman pištolj, a na svom velikom putovanju upoznala je brojna plemena i njihove običaje i bezbedno se vratila kući.

Zene koje su nas inspirisale svojom hrabroscu i avanturistickim duhom 2

Ani Londonderi (odnosno Annie Cohen Kopchovsky kako se zvala pre nego što je ime promenila u Annie Londonderry) bila je sifražetkinja, majka dvoje dece i avanturistkinja koja je 1894. godine iz opklade krenula u avanturu zvanu obilazak sveta na biciklu. Osim što je trebalo da obiđe svet na biciklu Ani (koja je tada imala 24 godine) imala je zadatak da tom prilikom usput zaradi 5 000 $ kako bi dobila opkladu. Pogađete, dobila ju je inače danas ne bismo pričali o njoj. Ani je svet obišla za 15 meseci, a novac je zarađivala tako što je iznajmljivala mesta na svom odelu i biciklu sponzorima koji su se na ovaj način reklamirali. Vozila je u muškom odelu, u tada dominantno muškom svetu, muški bicikl. Kada se vratila u Boston, jedne lokalne novine su njen podvig prenele kao “najznačajnije putovanje koje je ikad napravila jedna žena”. Ani je od svog imena napravila brend i dokazala da je odlučnost najveći saveznik uspeha.

Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom4

Valentina Tereškova je ruski kosmonaut i prva žena u svemiru. Izborila se za svoje mesto sa više od četiri stotine potencijalnih pilota budući da je osim izvrsne fizičke spreme posedovala i inžinjerski doktorat. Valentina je proglašena herojem nacije, po njoj je nazvana jedna kometa, 2013. godine se prijavila za put na Mars u jednom smeru, a prošle godine na otvaranju Zimskih olimpijskih igara nosila olimpijsku baklju.

Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom

Barbara Hilari (Barbara Hillary) je prva žena afro-američkog porekla koja je na skijama prešla i Severni i Južni pol. Ova hrabra žena i dan danas u osmoj deceniji ne posustaje, a iza sebe je osim hiljada pređenih kilometara ostavila i uspešnu borbu sa rakom.

Zene koje su nas inspirisale svojom hrabroscu i avanturistickim duhom 5

Junko Tabei je japanska planinarka koja je 1975. godine bila prva žena koja je osvojila Mont Everest. Junko je sedamdesetih osnovala planinsko društvo u kome se našlo još 15 žena različitih zanimanja koje su vredno trenirale i štedele novac za pomenutu ekspediciju na Mont Everest. Interesantno je da su same izrađivale opremu od recikliranih materijala. Na dan ekspedicije njihov kamp je zatrpala lavina snega, a Junko je ne samo preživela ovu nesreću već nastavila dalje i bila prva žena na Mont Everestu!

Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom6

Kejt Rajs (Kate Rice) je kanadska avanturistkinja koja je bila jedna od malobrojnih žena koje su učestvovale u ekspedicijama u eri zlatne groznice. Bila je preduzetnica, veoma uspešna u prirodnim naukama, a ništa manje sposobna ni u ekspedicijama. U kontaktu sa lokalnim indijskim stanovništvom naučila je da lovi ali i da upravlja sankama koje su vukli psi. Slavu je stekla tek nakon smrti.

Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom 7

Robin Dejvison (Robyn Davidson) je australijska avanturistkinja, nomad i pisac. Proslavila ju je knjiga “Staze” (Tracks), po kojoj je 2013. godine snimljen istoimeni film u kome je Robin glumila talentovana Mia Vasikovska. Robin je u knjizi opisala svoje putovanje dugo 2 700 km, kroz australijsku pustinju u društvu 4 kamile i psa. Neverovatna žena i neverovatna priča, pročitajte knjigu ili pogledajte film ukoliko niste.

Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom8

Šeril Strejd (Cheryl Strayed) je američka autorka, avanturista i žena čija priča je inspirisala brojne ljude da se suoče sa svojim problemima i preuzmu kontrolu nad svojim životom. Šeril je autorka Njujork tajmsovog bestselera “Divljina” (Wild) koji je 2014. godine ekranizovan, a u ulozi Šeril se našla Riz Viterspun. Šeril je na pešačenje dugo 2 000 km krenula kako bi se suočila sa svojim demonima i ostavila iza sebe loše odluke koje je u životu napravila.

Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom 9

Sara Markis (Sarah Marquis) je žena koja ne miruje. Kako sama kaže: „Rođena sam sa obe noge pa sam odlučila da ih iskoristim. Mislim da ih zato i imamo.” Ona je odlučila da svet vidi svojim očima i u tome ne odustaje poslednje dve decenije, a o svojim iskustvima je napisala nekoliko knjiga. Sara je ispešačila od Sibira do Australije za tri godine 10 000 kilometara, sa prljagom teškim 15kg – sama!

-Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom 10

Snežana Radojičić je žena o kojoj smo već pričali i sa kojom ste mogli da pročitate intervju u jednom od prošlih brojeva Plezira. Za one koji nisu pratili Snežana je avanturistkinja, biciklistkinja, nomad, svetski putnik, pisac a pre svega velika inspiracija ljudima koji žele da se otisnu u vlastite avanture. Snežana je trenutno u Vijetnamu odakle putem društvenih mreža izveštava svoje pratioce o narednim koracima. Njene priče možete čitati na sajtu snezanaradojicic.com ili kupiti neku od njenih knjiga. (Laguna je objavila “Zakotrljaj me oko sveta” i “Preko Himalaja i Gobija”).

Zene-koje-su-nas-inspirisale-svojom-hrabroscu-i-avanturistickim-duhom 11

Share