Zelena arhitektura u sluzbi prirode

Folly je međunarodno takmičenje na kome mlade arhitekte i dizajneri predlažu savremenu interpretaciju tradicionalnih arhitektonskih zdanja. Ove godine je zadatak bio da se osmisli objekat koji će biti izložen u Socrat Sculpture parku – muzeju na otvorenom u Njujorku gde se izlažu skulputure i multimedijalne instalacije brojnih umetnika.

nevidljivi-ambar-01

Na ovogodišnje takmičenje je pristiglo puno radova, a jedan od najzanimljivijih bio je Invisible Barn – (Nevidljivi ambar), objekat koji se besprekorno stapa sa okolinom. Struktura ovog objekat je izrađena od drveta i spolja presvučena reflektujućim filmom koje se ponaša kao ogledalo. Ambar će biti toliko dobro stopljen sa okolinom da se sa određene udaljenosti uopšte neće videti. Jedini nereflektujući delovi će biti drveni otvori za prozore i vrata.

nevidljivi-ambar-02

Ambar će biti izrađen u obliku paralelograma kako bi se savršeno uklopio u gusto zbijeno drveće. Drvena struktura će biti izrađena na licu mesta, a prefabrikovani zidovi, podovi, prozori i vrata će se unapred pripremiti i biće doveženi i monitani kada se struktura završi.

nevidljivi-ambar-06

Vizuelna iluzija koju će fasada objekta stvarati omogućiće da on nestane i potpuno se stopi sa okolinom rekonstruišući pejzaž i drveće koje ga okružuje. Ovim objektom se gubi ljudski uticaj na arhitekturu u prirodi, a stvara potpuno novo iskustvo i interakcija sa korisnicima.

nevidljivi-ambar-03 nevidljivi-ambar-05

 foto: http://stpmj.com

Share