Zebrew nanobrewery: zebrica sa karakterom

Upoznajte Zebrew dvojac koji me je apsolutno oduševio i čiji fenomenalno osmišljen dizajn pakovanja od nedavno krasi jednu veliku pivsku kolekciju, a pored šarmantnog pakovanja, neće vas razočarati ni ukus ovog kraft piva.

Pozdrav Zebrew dvojcu! 🙂 Kažite nam, za početak, kako je nastala ideja za pokretanje sopstvene proizvodnje piva i koja vam je bila motivacija za to? Da li ste se samo jednog dana probudili i rekli: „Ok, možemo i mi ovo“, ili je to bila ideja koja se krčkala već neko vreme?

Pozdrav Plezirci! 🙂

Ideja je došla sasvim slučajno. S obzirom na to da smo oboje pivopije, na svakom putovanju smo se trudili da isprobamo nova craft piva. Kada su se otvorile prodavnice u kojima se mogu kupiti potrebne sirovine, nastavak je bio jasan. Kako volimo da eksperimentišemo sa hranom, odlučili smo da napravimo i prvo pivo. Dugo smo planirali vreme i mesto i odluka je pala na vikendicu u Grockoj, gde bi naredne godine trebalo da se nađe zvanični objekat.

Zebrew-nanobrewery-zebrica-sa-karakterom6

Vaša piva se izdvajaju po zanimljivom dizajnu. Čija je to ideja i zbog čega baš zebrica?

Kada smo počeli da se bavimo kućnim pivarstvom, znali smo da će naša piva imati etikete, bez obzira na to da li će uopšte napustiti kuću. Složili smo se da će u samom imenu biti neka životinja snažnog karaktera, a zebra je došla kao idealno rešenje. Nevena, diplomirani grafički dizajner, je prezentovala zajedničke ideje za ceo vizuelni indentitet Zebrew pivare.

Koje sve vrste piva ljubitelji istog mogu da pronađu u Zebrew trenutnoj ponudi i postoji li neko koje je vama naročito drago za preporuku?

Svakog meseca pripremamo nekoliko različitih stilova. U standardnoj ponudi su American IPA, APA, Wit, ali tu su i sezonska piva, koja prilagođavamo u zavisnosti od godišnjih doba. Tako smo se u zimskim mesecima grejali uz Zebrew Christmas ale, dok se sada rashlađujemo uz Ginger beer i Gruit ale-beshmeljno pivo, dobijen spontanom fermentacijom, uz dodatak meda, kamilice, rtanjskog čaja, zove i hajdučke trave. U ovom trenutku ispobavamo Cascade Orange PA, single hop ale u koji smo dodali narendanu koricu sveže narandže.

Zebrew-nanobrewery-zebrica-sa-karakterom4

Na koji način teče vaš proces proizvodnje piva? Da li se radi u kućnim uslovima, koliko ste zadovoljni opremom koju imate i u kojoj meri od opreme zavisi sam ukus piva?

Sam proces proizvodnje piva, teče baš kao i u kućnim uslovima, s tim što je u samom startu malo olakšan posao, pošto koristimo polu-automatizovan sistem, Speidel Braumeister veoma malog kapaciteta od 50l. Što se tiče samog prostora, iznajmili smo prostor, koji nam je sada druga kuća. 🙂 Veoma smo zadovoljni opremom koju imamo, zato što nam dozvoljava da u potpunosti učestvujemo u celom procesu, ali i da kontrolišemo svaki korak. Ukus piva zavisi od opreme, ali mnogo više od sirovina koje se koriste, kao i samog recepta.

Zebrew-nanobrewery-zebrica-sa-karakterom5

Nećemo vam tražiti da nam otkrivate male tajne velikih majstora, naravno, ali imate li neki poseban sastojak za koji mislite da daje naročit šmek vašim pivima?

Ono što je najlepše u pivarstvu je upravo to što nema nikakvih tajni. Svi kućni pivari uživaju u razmeni iskustava i to su verovatno najlepša prijateljstva koja se mogu steći. U zavisnosti od stila piva koje se priprema, potrebno je prilagoditi mineralni sastav vode, sladove, hmelj, kao i kvasac, a u različitim kombinacijama dobijaju se najrazličitije varijacije nekog stila. Pripremamo piva koja i sami volimo da pijemo, pa je tako nastao i Coconut Milk Stout, koji je nama bio jedno od najinteresantnijih piva koje smo pravili.

Zebrew-nanobrewery-zebrica-sa-karakterom2
Šta je ono za šta biste rekli da razlikuje vaša piva od ostalih?

Piva koja ćemo plasirati na tržište, biće nepasterizovana i nefiltrirana, kao i kod većine kraft pivara. Međutim, sva piva će oodležati u bocama, radi gaziranja i balansiranja ukusa. Takođe, planiramo da točeni Zebrew bude Cask ale, odnosno pivo koje je odležalo u buradima bez ubrizganog CO2. Burence se spektakularno otvara čekićem i potrebno je u što kraćem roku isprazniti bure, što nadamo se neće biti problem.

Kakvo je vaše mišljenje o „pivskoj sceni“ u regionu i šta mislite o trenutnoj pivomaniji u našoj zemlji? Da li su sada pivare moderne vinarije u stvari?

Sjajno je što se konačno nešto dešava po pitanju širenja pivske kulture, kako kod nas tako i u regionu. Naročito se obradujemo kada čujemo da je neko iz redova kućnih pivara otvorio pivaru, jer je u tom slučaju ovo posao iz snova. Što se tiče današnjih pivopija, vrlo su edukovani a ukusi su se već prilično unapredili. Ne mislimo da su pivare moderne vinarije, već da konačno i pivopije iz Srbije mogu uživati u vrhunskim pivima, kao što se u vinima uživa, decenijama unazad. U slučaju da je ovo samo trend, nadamo se da nikada neće proći.

Zebrew-nanobrewery-zebrica-sa-karakterom

Koja piva Zebrew dvojac voli privatno da pije?

Favoriti se stalno menjanju, najčešće u zavisnosti od godišnjeg doba, ali evo nekoliko omiljenih:

  • Centennial IPa – Founders – India Pale Ale, u kojoj se pored izrazite hmeljne arome, ističe i sladna aroma koja podseća na kamilicu i med.
  • Delirium tremes – Huyghe – Belgian Strong PA, vrlo zanimljivih aroma, dobijenih od kvasca.
  • Kaš rye IPa ryezen –Kaš Balkan Brewtopia – Obožavamo ovo pivo od kada smo ga prvi put probali. Verovatno najbolji IPA, koji se proizvodi u Srbiji.

Načula sam da su kod vas u pripremi zanimljive, velike stvari zbog kojih će ljudi, ajde da kažemo ovako – još tek čuti za vas. Možete li da nam otkrijete o čemu je tačno reč?

Prvobitni plan je bio prikupljanje materijala za pokretanje Kickstarter kampanje, ali kako ne postoji mogućnost njenog pokretanja iz Srbije, odlučili smo se za Indiegogo. Radi se o crowdfunding platformi za prikupljanje potrebnih sredstava, za pokretanje određenog projekta. Trudićemo se da nagrade budu ručno izrađene, kako bismo simbolično prikazali i ljudima koji nisu u mogućnosti da piju naše pivo, da je u pitanju potpuni kraft i da je ceo proces, počevši od kuvanja piva, pa do pakovanja, izveden ručno. Počeli smo da pripremamo nagrade, a neke od najzanimljivijih su: čarape sa hmeljićima, balzami za usne ( IPA, Wit, Stout), majice i eko cegeri. Kampanja bi trebalo da počne u julu, kada sve bude spremno.

Zebrew-nanobrewery-zebrica-sa-karakterom3

Društvene mreže:

FacebookTwitter i Instagram

Share