Zanimljivi kolaži Marijane Knežev

Marijana Knežev živi u Novom Sadu i uspešno spaja studije prava i umetnost. Kako ona kaže, prava su ono što je ona odabrala, a umetnost je ono što je odabralo nju.

Marijana crtanjem otvara vrata svog sveta mašte. Umetnički pravac u kome se najlagodnije oseća su kolaži koji u sebi čuvaju dovoljno prostora za eksperimentisanje i kreiranje nečeg novog i drugačijeg od poznatih elemenata. Kao neko koga privlače nobične, originalne forma i boje, kolaž je tehnika koja joj najviše odgovara.

Zanimljivi-kolazi-Marijane-Knezev

Njen prvi kolaž je nastao, kada je imala 12. godina. Kako kaže, odlepila im se pločica u kupatilu i ona je tu odmah videla materijal koji bi mogla da iskoristi! Na odlepljenoj pločici nacrtala je pejzaž koristeći lakove za nokte, a umesto trave zalepila crni čaj. Roditelji su podržali ovaj njen projekat i tako ukrašenu pločicu zalepili nazad. Pločica je bila postavljena odmah iznad kade na vrlo vidljivom mestu pa je gostima i svima onima koji bi je primetili bila vrlo zanimljiva. Mnogima se dopao ovaj njen izlet u umetnost i to je Marijanu podstaklo da nastavi u tom smeru. Samo je pločicu zamenila papirom. Kolaže je počela da pravi jer je u stanu uvek bilo dosta novina koje su držali pored kreveta i u fioci od kreveta. Ona je odlučila da taj prostor “rastereti” i stvori mesta za druge stvari.

Zanimljivi-kolazi-Marijane-Knezev-4

Njeni kolaži su bogati koloritom, mladalačkom i buntovnom energijom! Ona njima na nadrealan način prikazuje svoj svet iz mašte koji tumači realnom porukom  i, na nekim slikama, na šaljivo kritičan način predstavlja negativne stvari koje nas okružuju.

Zanimljivi-kolazi-Marijane-Knezev-2

Kada govori o poruci svojih kolaža, rado se poziva na Pikasov citat da je “Svako dete umetnik, problem je ostati umetnik kad odrasteš”, pa u skladu sa ovim svojim kolažima šalje poruku da nikad ne izgubimo taj dečiji pogled na svet, da ne zaboravimo da maštamo, igramo se, bojimo svet oko sebe i što je najvažnije da ne zaboravimo da se radujemo bez razloga, jer ce nam tako život biti lepši i ispunjeniji.

Zanimljivi-kolazi-Marijane-Knezev-3

Do sada je izlagala u Novom Bečeju na manifestaciji osmi FESTP 2008. godine “Joca Savić”; u Novom Sadu u okviru manifestacije ” Novo Kulturno Naselje” 2014.godine; u Beogradu u Štab galeriji u okviru izložbe “Sva lica inspiracije” 2015. godine

Zanimljivi-kolazi-Marijane-Knezev-5

Marijanina prva samostalna izložba je u toku, a slike možete videti još nekoliko dana (do petka 20. marta) u Kafe Galeriji “Frida”, u Miletićevoj 31. u Novom Sadu.

Share