Zanimljive izložbe otvaraju jesenji program KCB

Nakon letnjeg zatišja, Kulturni centar Beograda širom otvara vrata svojoj publici sa programima savremene umetnosti i kulture koji odražavaju upravo sadašnji trenutak. Septembarske izložbe KCB biće otvorene poslednjeg dana avgusta, u četvrtak 31. 8. od 19 sati, a ne propustite i prateće programe koji će se odvijati isto veče i sutradan.

• U Likovnoj galeriji KCB Stanko Gagrčin, umetnik najmlađe generacije, predstavlja interaktivnu video-instalaciju „Yugowave”, koja uključuje motive video-igrica inspirisanih medijskim nasleđem socijalističke Jugoslavije, pri čemu posetioca uvodi u ulogu aktivnog učesnika. Rad problematizuje kreativni i subverzivni potencijal kulture naspram dominantnih političkih matrica, čiji je cilj proizvođenje konfliktnih situacija i konstantne krize u društvu, na primeru jugoslovenskog nasleđa i ratova devedesetih prošlog veka. Istovremeno, rad aktuelizuje jedno istorijsko iskustvo koje on dovodi u vezu sa savremenim trenutkom, mlađim gejmerskim generacijama i njihovim izmeštanjem u javni, galerijski prostor.

Stanko Gagrčin; Yugowave

Stanko Gagrčin diplomirao je Scensku arhitekturu, dizajn i tehnologiju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 2017. Radi kao videograf i grafički dizajner za Mrežu kulturnih stanica u Novom Sadu. Autor je više kratkometražnih eksperimentalnih filmova koji su prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima u Evropi i SAD.

U petak, 1. septembra od 18 sati u Likovnoj galeriji održaće se razgovor sa umetnikom Petritom Hokshom i predstavljanje njegovog rada „Yugo: the non-game”. Razgovor će biti održan na engleskom jeziku.

• U galeriji Artget specijalizovanoj za fotografiju, umetnički direktor za tekuću godinu Srđan Veljović predstavlja radove Dine Tajić i Irfana Ličine pod nazivom „Novi Pazar. Podeljena slika”. Kako Veljović piše, fotografije Dine Tajić i Irfana Ličine odnose se na Novi Pazar: Irfan, profesionalno angažovan u polju fotožurnalizma istančanim osećajem za detalj kroz niz toplih, subjektivnih slika, krećući se obodom, gradi narativ o zajednici, dok je ženski lik na fotografijama Dine Tajić smešten u registar koji je istovremeno bezazlen i subverzivan, u zavisnosti na kog drugog se odnosi.

Ifran Ličina

Dina Tajić (2002, Novi Pazar) studentkinja je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Stvaralaštvo Irfana Ličine (1990, Novi Pazar) usmereno je ka dokumentarnoj i uličnoj fotografiji. Radio je kao fotoreporter Tanjug-a, Hrvatske novinske agencije Pixsell, Vice Media u Srbiji, a danas radi kao fotoreporter u portalu Nova.rs, BBC na srpskom jeziku, Agence France Press. Njegove fotografije objavljivane su u svim većim dnevnim listovima i nedeljnicima u Srbiji i regionu, te svetski poznatim medijima kao što su National Geographic, The Guardian, BBC, L’Est Républicain, Baztab News Arabia, TRT World i DW.

Dina Tajić

• U galeriji Podroom predstavlja se projekat italijanske kustoskinje Adrijane Rispoli „Priroda, ženski rod množine” koji razmatra društveno značenje relacije ženskog iskustva i prirode kroz selekciju multimedijalnih radova Elene Maci i Rafaele Krispino. Iako različitih poetika, obe umetnice koriste umetnost kao instrument istraživanja kojim nagoveštavaju alternative za svet posle antropocena.

Umetnička praksa Elene Maci (Regija Emilija, 1984) zasniva se na reinterpretaciji kulturnog i prirodnog nasleđa različitih toponima koje umetnica sprovodi preplićući priče, činjenice i fantazije lokalnih zajednica ne bi li sugerisala moguća rešenja sukoba na relaciji čovek-priroda-kultura.

Rafaela Krispino (Napulj, 1979) multimedijalna je umetnica koja živi i radi u Briselu. Kroz teme migracija, kolonijalnog nasleđa i pitanja roda stvara društveno-antropološke slike u čijem fokusu su svakodnevne situacije i obični ljude koristeći se pritom različitim medijima.

Nezavisna kustoskinja Adriana Rispoli je istoričarka umetnosti koja je tokom dvadeset godina rada sarađivala sa brojnim privatnim, javnim, italijanskim i međunarodnim institucijama u realizaciji samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih rezidencija, site-specific radova i uređivačkih projekata.

Na dan otvaranja, 31. avgusta od 20 sati kustoskinja i umetnice će publiku provesti kroz izložbu, a vođenje će biti na engleskom jeziku.

Septembarske izložbe u Likovnoj galeriji, kao i galerijama Artget i Podroom biće dostupne do 23. septembra svaki dan (osim nedeljom) od podneva do 20 sati. Ulaz na sve programe je slobodan.

Share