XVI međunarodni festival “Dani orgulja – Dies organorum”

Orgulje i nemi film

Franc Danksagmiler je poznat po svojim senzacionalnim i energičnim izvođenjima žive muzike za neme filmove. U Beogradu će izvesti muziku na orguljama i elektronici, za nemi film “Nosferatu – Simfonija užasa” (1922)

XVI-medjunarodni-festival-Dani-orgulja---Dies-organorum

Ovog leta ljubitelje horor i nemih filmova, kao i orguljske muzike očekuje pravo iznenađenje – projekcija kultnog filma “Nosferatu – Simfonija užasa”, (Nemačka, 1922). Ovu filmsku projekciju će pratiti i jedinstveno živo izvođenje muzike na sceni koje će upriličiti austrijski umetnik Franc Danksagmiler. Franc je poznat po svojim senzacionalnim i energičnim izvođenjima žive muzike za neme filmove. I kao solista na orguljama ili elektronskim uređajima, i sa drugim izvođačima – njegov svaki nastup je jedinstven. Nastupao je širom sveta na filmskim i muzičkim festivalima i svirao je muziku za većinu poznatih nemih filmova. Specijalno za ovu priliku graditeljska kuća POM iz Mađarske iz Pečuja poslala je instrument na kom će biti izveden ovaj koncertni program.

Karte po ceni od 300,00 dinara mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine počevši od petka 24. juna.

Biografija: Franc Danksagmiler je inovativni kompozitor i izvođač koji živi u Libeku (Nemačka). Nastupa kao solista na orguljama i elektronskim uređajima, kao i sa poznatim orkestrima, muzičarima i glumcima, kao što su Wiener Symphoniker, Camerata Sazcburg, Berliner Symphoniker, Orkestar Birmingema, Hamburger Symphoniker, Ser Sajmon Retl, Mikael Šenvandt, Ton Kopman, Martin Haselbek i Džon Malkovič.

Opus Danksagmilera obuhvata kamerna dela, orkestarsku muziku, kompozicije za orgulje, hor i elektroniku, pasiju i muziku za pozorište i neme filmove. Među njegovim brojnim projektima su izvođenja muzike za različite iunstrumente za neme filmove, projekti saradnje sa pevačicom Loren Njuton, projekat bux21 na teme Ditriha Bukstehudea sa saksofonistom Bernadom Rufom i Mozart deconstructed sa kompozitorom Karlhajncom Eslom, projekti improvizacije sa violončelistom Dejvom Egarom (Njujork) preko interneta, kao i izvođenja za orkestar, živu elektroniku i glas sa dirigentom Martinom Haselbekom i holivudskim glumcem Džon Malkovičem. Njegova dela su izvođena na međunarodnim festivalima, među kojima su Rainy Day Festival (Philharmonie Luxembourg, Luksemburg), Holandski međunarodni festival orgulja (Alkmar) i Filmmusiktage (Hale). Od 2005. godine je profesor orgulja i improvizacije na Univerzitetu za muziku u Libeku.

Velika sala Kolarčeve zadužbine, Studentski trg 5, ponedeljak, 4. jul u 20:00h

Share