Vođenje kroz “Pijin svet” Džulije Pejton Džons u galeriji X Vitamin

U utorak, 26. septembra od 18 do 20 časova kroz izložbu crtrža Dame Džulije Pejton-Džons, “Pijin svet” u galeriji X Vitamin u Resavskoj 19, vodiće Ksenija Marinković, vlasnica galerije X Vitamin i kustoskinja izložbe.

Čuvena britanska kustoskinja, direktorka galerije i umetnica, Dama Džulija Pejton-Džons (Julia Peyton-Jones) bila je nedavno gošća Beograda, a njena izložba “Pijin svet” svakodnevno privlači brojne posetioce u galeriji X Vitamin, te će zbog velikog interesovanja biti produžena sve do 14. oktobra 2023.

Ovo je priča o četvorogodišnjoj devojčici, ispričana u slikama koje je njena majka crtala tokom više od godinu dana, svake večeri pošto bi je uspavala. Oslikava njihov zajednički život, dok je svet bio u nemiru i istovremeno predstavlja zapis o tom vremenu i poklon ćerki na koji može da se osvrne u narednim godinama.

Džulija Pejton-Džons je najpoznatija po svom pionirskom radu kao direktorka londonskih galerija Serpentajn, gde je dala izuzetan doprinos međunarodnoj kulturi koja joj je donela titulu Dame Britanske imperije. Ali u duši, ona jeste i uvek je bila umetnica.

Nakon dvadeset pet godina u Serpentajn galerijama, promenila je pravac postavši majka sa 64 godine, započela novi posao u Thadeuš Ropac, komercijalnoj galeriji međunarodnog priznanja, i vratila se svojim umetničkim korenima.

Kustoskinja galerije X Vitamin, Ksenija Marinković, posetiocima će ispričati neke od najzanimljivijih momenata iz uzbudljive biografije Džulije Pejton Džons, i provesti kroz izložbu. Knjiga „Pijin svet“ je dostupna u galeriji X Vitamin dok traje izložba, odnosno sve do 14. oktobra 2023. godine.

Fotografija: Jadranka Todorović

Share