Vodeći svjetski filmski festivali i YouToube za 29. maj najavili početak zajedničkog Globalnog Filmskog Festivala We Are One

Na desetodnevnom digitalnom filmskom festivalu u produkciji i organizaciji globalne medijske kompanije Tribeca Enterprises, biće prikazani filmovi po izboru dvadeset filmskih festivala, među kojima su i međunarodni filmski festivali u Berlinu, Cannesu i Veneciji, kao i mnogi drugi, a sa ciljem da se gledaocima omogući pristup filmskom stvaralaštvu iz svih dijelova svijeta

Sva sredstva prikupljena tokom Festivala biće usmjerena u COVID-19 Fond solidarnosti, kojeg je osnovala Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO)

Tribeca Enterprises i YouTube najavljuju zajednički Globalni Filmski Festival We Are One (We Are One: A Global Film Festival), jedinstveni desetodnevni događaj koji će na YouTube-u okupiti globalnu zajednicu umjetnika kako bi publici besplatno predstavili filmove iz svih krajeva svijeta. Tokom festivala koji će početi 29. maja na YouTube.com/WeAreOne biće prikazani filmovi po izboru Međunarodnog festivala animiranog filma Annecy, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, BFI filmskog festivala u Londonu, Filmskog festivala u Cannesu, Međunarodnog filmskog festivala Guadalajara, Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao (IFFAM), Filmskog festivala u Jerusalemu, Filmskog festivala u Mumbaiju (MAMI), Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, Filmskog festivala u Locarnu, Međunarodnog filmskog festivala u Marrakechu, Filmskog festivala u New Yorku, Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, Sarajevo Film Festivala, Filmskog festivala Sundance, Filmskog festivala u Sydneyu, Međunarodnog filmskog festivala u Tokyiju, Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Tribeca Film Festivala, Filmskog festivala u Veneciji i drugih, kako bi publici omogućili pristup filmskim pričama iz svih dijelova svijeta, a filmskim autorima pristup globalnoj filmskoj publici.

Uvjerenje da umjetnici i stvaraoci u presudnim trenucima mogu ujediniti svijet, ohrabriti smislenu koegzistenciju i suštinski povezati ljude, ugrađeno je u DNK filmskih festivala. Globalni Filmski Festival We Are One gledaocima će omogućiti ne samo da iz nove perspektive upoznaju različite kulture, već i da direktnim donacijama pomognu lokalnim zajednicama širom svijeta pogođenim COVID-19 pandemijom. Sav novac prikupljen tokom Festivala biće usmjeren Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i lokalnim humanitarnim organizacijama u svim dijelovima svijeta.

“Često govorimo da film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspiriše i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima i tako doprinese izlječenju svijeta”, izjavila je Jane Rosenthal, glavna izvršna direktorica međunarodne medijske kompanije Tribeca Enterprises i suosnivačica Tribeca Film Festivala. “Globalni filmski festival We Are One okupiće filmske selektore, umjetnike i autore kako bi zabavili i utješili publiku širom svijeta. U saradnji sa našim nevjerovatnim partnerima – filmskim festivalima iz svih krajeva svijeta i YouTube-om – nadamo se da ćemo svim gledaocima omogućiti da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umjetnosti i moć filma.”

“Ono što situaciju u kojoj su ljudi širom svijeta prisiljeni ostati kod kuće čini istinski jedinstvenom i inspirativnom jeste ljudska sposobnost da se ujedine i kao zajednica prožive različita iskustva, a to je upravo suština Globalnog filmskog festivala We are One”, izjavio je Robert Kyncl, glavni poslovni direktor YouTube-a. “Zajedno sa kompanijom Tribeca Enterprises i našim nevjerovatnim partnerima, ljubiteljima filma tokom deset dana festivala želimo omogućiti pristup filmovima koje su pažljivo odabrali selektori festivala koji učestvuju u ovoj inicijativi. Nešto slično nikada prije nije organizovano i ponosni smo što smo dobili priliku da udomimo takav fantastičan sadržaj i besplatno ga ponudimo gledaocima širom svijeta.”

“Sa ponosom se pridružujemo drugim partnerskim festivalima u nastojanju da globalnoj publici predstavimo istinski nevjerovatne filmove i umjetnike i omogućimo im da iskuse filmske priče iz svih krajeva svijeta u svoj njihovoj suptilnosti, kao i da otkriju jedinstveni umjetnički karakter svakog pojedinačnog filmskog festivala”, rekli su u zajedničkoj izjavi predsjednik Filmskog festivala u Cannesu Pierre Lescure i direktor Festivala Thierry Frémaux.

Globalni filmski festival We Are One održat će se u periodu od 29. maja do 7. juna na YouTube.com/WeAreOne. Gledaoci će moći besplatno da pristupe svim igranim, kratkim i dokumentarnim filmovima, mjuziklima, komedijama i razgovorima obuhvaćenim festivalskim programom. Detaljan festivalski program biće predstavljen uoči početka festivala.

Share