Vaša oaza mira na prozoru ili terasi

Ako živite u stambenoj zgradi i delite omanje dvorište sa još dvadesetak stanara, to ne znači nužno da ne možete imati svoju baštu. Vaše cveće, začine i povrće, možete gajiti i u svom stanu, na prozoru ili terasi i oplemeniti vaš životni prostor.

minibaste15

Prva stvar koju treba da uradite je da stavite na papir sve što vam treba imajući u vidu svoje i novčane, iako vam za ovo nije potrebno puno novca i prostorne mogućnosti. Oni bez ili sa malom terasom moraće da se zadovolje nešto manjom, ali ne nužno i siromašnijom baštom. Vaša bašta može biti stacionirana i na prozoru ili u kutku sobe ispred prozora. Odredite kakvu vrstu bašte želite. Povrće, začini ili cveće, ili svo troje?

Na vašem spisku za kupovinu bi svakako trebale da se nađu saksije, plastične ili keramičke, lopatica za zemlju i rukavice, zemlja i seme, ili rasad određene biljke, ostalo dolazi samo od sebe i po potrebama vašeg baštovanskog kutka. To podrazumeva preparate za biljke, držače za žardinjere na prozoru i dekorativne elemente poput baštenskih patuljaka, ukrasnih štapića koje možete pobosti u saksiju ili kamenčića i klikera od stakla. Keramičke saksije su najpogodnije za kaktus, ali ih možete koristiti i kao kamuflažu u koju ćete staviti biljku zasađenu u plastičnu saksiju. Povće je najbolje saditi u većim žardinjerama ili drvenim sanducima. Možete upotrebiti i istrošene konzerve od hrane, samo ne zaboravite da izbušite rupe na dnu.

mini-baste minibaste3

Druga, a možda i najbitnija stvar, je da napravite spisak biljaka koje ćete gajiti. Neophodno je da se informišete kojoj biljci treba više svetlosti ili vode, koja ipak ne može da se gaji u kućnim i ograničenim uslovima itd. Kaktusi npr. dobro podnose sunce i nije ih potrebno svakonevno zalivati, dok je biljka sitnih listića, poznata kao čuvarkuća, izuzetno osetljiva.

minibaste9

Povrće je najbolje gajiti na terasi ili prozoru, jer bolje uspeva na svežem vazduhu. Neke vrste i ne možete gajiti u kućnim uslovima, jer razgranati koren zahteva prirodno, mineralno bogatije, zemljište. Ali zato se salata, mladi luk, rotkvice, spanać, ljuta papričica-feferona i cherry paradajz, bez problema mogu gajiti na prozoru ili terasi. Ako želite da napravite začinsko carstvo u kući koje će davati poseban ukus vašim jelima, vrste začina koje opstaju u kući su nana, ruzmarin, origano, bosiljak i majčina dušica. Sajt Pinterest je dobar izvor saveta za baštovanstvo jer nudi celu kategoriju posvećenu upravo ovom hobiju.

minibaste8

minibaste2

Treća i svakako najzanimljivija stvar je samo sađenje i kreiranje bašte. Ako ste se odlučili za mešovitu baštu, napravite zasebne odeljke za svaku od kategorija: povće, cveće i ukrasno bilje, začini. Poređajte saksije, žardinjere i ostale posude, naspite zemlju i zasadite! Kao jedan, dva i tri! Kada završite sađenje, vreme je da se bacite na zabavniji deo ukrašavanje!

minibaste14

Konzerve i limene posude sa začinskim biljkama ukrasite nalepnicama ili značkama, pobijenim u zemlju, sa nazivom začina, poređajte ih jednu do druge i postavite na izabrano mesto. Pre toga ih možete postaviti  i na omanji, drveni poslužavnik u shabby chic stilu, ukrašen dekupaž tehnikom. Možete ih čak zasaditi i u flaše širokog grlića i poređati u držač za flaše koji ćete okačiti na zid kraj prozora.

minibaste4

Saksije takođe možete ukrašavati bojenjem u vidu cele ili polovine saksije, washi ili satenskom trakom i mašnama. U zemlju pobodite ukrasne štapiće koje i sami možete napraviti od štapića za ražnjiće i kartona. Kineske radnje prodaju klikere i ukrasno kamenje povoljno, pospite ih oko biljke ili saksije. Baštenski patuljci dolaze u svim veličinama, pa ove drugare možete “posaditi” zajedno sa biljkama na prozor.

minibaste7

Manje saksije možete združiti u veći, drveni sanduk ili ih pojedinačno rasporedite po terasi. Male saksije možete postaviti i na postolje za tortu, ili umesto njih koristiti metalni kalup za pečenje mafina. Ekserom i čekićem izbušite rupe na dnu i zasadite cveće ili začine. Od vaše mašte, inspiracije i kreativnosti će zavisiti izgled vaše male oaze u kojoj možete uživati cele godine.

minibaste12

Jedan poseban deo ostavite za baštenski pribor, vodeći računa da hrana za biljke i u slučaju da koristite, neko sredstvo protiv insekata, budu posebno odvojeni kako se ne bi desilo da dođu u dodir sa decom ili hranom. Držači za žardinjere i saksije, koji se kače o ogradu terase, su veoma korisna stvar jer štede prostor na samoj terasi. Negde sa strane u odgovarajućem kutku, prikucajte malu zakačku, okačite kecelju u nekoj pastelnoj boji, tufnastu ili cvećetnu, slamnati šešir i vaše baštenske rukavice.

Ostaje vam samo da napravite plan i bacite se na baštovanstvo!

minibaste5

 

fotografije: shutterstock.com; pinterest.com; flickr.com; google.com

Share