Uživanje u putovanju s detetom

Prvo vas je bilo dvoje. Ludi od ljubavi. Nije bio problem skoknuti do Pariza na produženi vikend, jer ste našli neki jeftini last minut aranžman, ili putovati celu noć do Budimpešte da biste uhvatili low cost let za Lisabon. I onda jednog dana saznajete najdivnije novosti. Počećete neminovno da razmišljate koliko će vam se život promeniti I da li ćete „opet nekad moći onako..” U sveopštoj porodičnoj euforiji buduće bake, dede, tetke, ujaci vas uveravaju kako će oni vaše mezimče čuvati dok vi budete hvatali Auroru Borealis na Islandu i da će sve biti baš kao pre. Dve stvari da razjasnimo.

Prva: neće, bar ne u meri u kojoj ste vi možda očekivali.

Druga: neće. Ali preživećete.

Putovanje sa detetom nije isto kao putovanje u paru, ali sa dobrom organizacijom, mnogo strpljenja i sposobnošću da se ne paniči u neočekivanim situacijama – sve je izvodljivo.

  1. „Putujete sa tako malim detetom?”

A šta ako se razboli, a šta ako je nemaš gde presvući, a šta ako zakasnite na avion, a šta ako napada sneg po autoputu pa se zaglavite, a šta ako neće da spava, A ŠTA AKO lista pitanja dušebrižnika je beskonačna.

Nemojte da vas ovakva pitanja pokolebaju. Ako ste i pre dece vodili aktivan život i uživali u putovanjima – samo tako nastavite.  Sve ove stvari se mogu desiti i kod kuće, zašto se uzbuđivati. Postoji rešenje za sve ma gde se nalazili.

Iskustveno provereno – najbolje je putovati sa jako malom bebom. Još ako samo dojite – kupujte karte za putovanje odmah. Neće se dešavati tako skoro da možete toliko bezbrižno putovati kao sa bebom, koja jedino želi maminu blizinu i koja mahom samo jede i spava. Kako ona raste – trikovi za što ugodnije putovanje se umnožavaju, ali i putovanje sa starijom decom donosi potpuno nove radosti.

  1. Odabir destinacije

Pretpostaviću da niste načisto skrenuli sa uma i da kao moguću destinaciju niste odabrali neko mesto gde samo što nije izbio rat ili je neka epidemija u toku. Možda jeste nekada ideal vašeg putovanja bilo lovljenje zmija sa indijanskim plemenom u prašumama Amazonije, ali pokušajte za početak birati destinacije koje imaju adekvatne medicinske ustanove i prihvatljive sanitarne uslove.

Ako ste ranije voleli da letujete u kamp kućici, radite to i dalje.  Ako ste uživali obilazeći metropole-super, tu je bar teško omanuti sa izborom. Nema ispravnog ili pogrešnog odabira destinacije  ako se ispuni minimum zdravorazumskih uslova, postoji samo uslov da ste vi srećni i zadovoljni, jer  svako zajedničko provedeno vreme u putovanju mora samo doprineti dobrobiti porodice.

Naš izbor za porodična putovanja su veliki evropski gradovi. Posebno je zanimljivo boraviti u gradovima  koje smo ranije već obišli, jer se sa decom doživljaj određenog grada potpuno menja. I tu je onda sve stvar magične reči:

  1. Planiranje

Uvek, ali uvek se pre odlaska dobro obavestim o svemu. Izguglam najatraktivnije lokacije za decu, nađem preporuke za najbolje restorane, express restorane sa gotovim jelima, najbolje kafe, najinstagramičnija mesta, pogledam da li se karte za određene atrakcije mogu kupiti online i time izbeći čekanje u redovima.. onda  otvorim mapu grada, nađem ta mesta na mapi,  grupišem ih prema udaljenosti i otprilike odredim kad koji dan možemo šta obići. U toj vrsti planiranja bitno je ne preterati, ne pretvoriti putovanje u vojnu vežbu, nego uvek pratiti dečiji ritam, isplanirati i vreme za spavanje i vreme za hranjenje. Da pojasnim – nekome će možda zvučati ove stvari preterano, ali mi jako mnogo volimo da obilazimo znamenitosti, na putovanjima smo non-stop u pokretu, vrlo kratko ćete nas sresti u nekom praznom hodu i zaista mnogo, mnogo stvari obiđemo. A bez dobro razrađenog plana – to je vrlo stresno. Čak i najveći improvizatori će vremenom shvatiti da sa decom mesta za improvizacije kao ranije nema.

Da ne pominjem koliko je najbitnije imati rezervisan smeštaj, renta car na aerodromu, obezbeđen parking ako putujete kolima.. sve su to stvari koje vam obezbeđuju smirenost.

(bonus tip: obavezno pogledajte zvanične sajtove institucija/muzeja/galerija koje planirate obići, da vam se ne bi desilo nešto kao nama kada smo sat vremena na 2 stepena C prepešačili pola Budimpešte sa bebom od 6 meseci i detetom od 3 godine da bismo došli do Muzeja transporta u koji nismo mogli ući ne zato što je bio zatvoren, nego zato što je zgrada srušena do temelja. I novu će sagraditi 2019.)

  1. Smeštaj

Bilo da birate hotele ili stan preko nekog od sajtova za iznajmljivanje – uvek prvo proverite ocene gostiju, koje su dosta dobar pokazatelj stanja stvari. S obzirom na to da putujete sa malom decom posebnu pozornost obratite na higijenu i na opremljenost hotelske sobe/stana. Nije svaki hotel dobar za decu, neki hoteli nisu baby friendly, pa je preporuka da pronađete neke family hotele, u kojima će vas velikodušno dočekati, gde ćete dobiti i krevetac i dodatne peškire i kuvalo za vodu i sobu udaljenu od izvora buke.

Naš izbor godinama su ipak stanovi na iznajmljivanje. Volimo komoditet koji dobijemo sa njima, mogućnost da sami pravimo raspored obroka i aktivnosti.  I tu postoji par saveta kojih se pridržavamo: prvi i najvažniji – uvek stan biramo u samom centru grada u kom smo. To jeste malo skuplja opcija, ali kada se na kraju svedu računi možda potrošite malo više novca na smeštaj, ali uštedeli ste na prevozu, jer se najveći broj gradskih atrakcija uvek nalazi u centru grada, ali i na vremenu koje biste potrošili dovozeći se od tačke A do tačke B. Ako putujete kolima – pokušajte naći stan blizu neke javne garaže ili stan sa garažom, a ako idete avionom, stan tražite u blizini ulica kojima se kreće prevoz koji koristiti sa aerodroma (da, ne koristimo taksi prevoz sa aerodroma, svi veliki gradovi imaju jako dobar javni prevoz). Sledeća stvar na koju obraćamo pažnju jeste spratnost stana, da li zgrada poseduje lift, struktura stana i opremljenost, na koji način se greje stan u zimskom periodu, da li poseduje klimu u letnjem (vrlo vrlo bitne stavke).  Uvek pitajte vašeg domaćina da li vam eventualno može obezbediti krevetac  za bebu, hranilicu, kadicu, štapni mixer.. u svakom slučaju nemojte te stvari nositi od kuće, neće bebi faliti ništa ako je par dana samo istuširate u lavabou ili iako je navikla da spava u svom krvetiću da par dana prespava između vas i partnera. Još jedna stvar kojom se služim na putovanjima su kupovne gotove kašice.

Bebi neće ništa faliti ako tih par dana odmora za ručak bude pojela kupovnu kašicu umesto domaće supice, a vas će takvo instant rešenje samo još vise opustiti. Što nas dovodi do kategorije koja se samo praksom može menjati, a to je:

  1. Pakovanje

Kada smo prvi put odlučili otići na petnaestodnevni boravak na Zlatibor sa našim troipomesečnim sinom, to je doslovno izgledalo kao seoba na Mars. Pošto stvari nismo uspeli spakovati u naša kola, zamolili smo svekra da krene i on svojim kolima i prebaci nam ostatak stvari. Jasno je da se po te stvari morao kasnije i vratiti.

Situacija koja se desila posle malo više od 2 godine je ta da ja krećem na avion sa bebom od mesec dana i sinom od dve i po godine kod svojih roditelja na mesec dana i da sa sobom nosim jedan kofer, jedan ručni prtljag i kolica.

Pakovanje naravno zavisi od više faktora. Svako godišnje doba i svaka destinacija zahtevaju drugačije spakovane kofere, ali u principu stvar se svodi na: jedna promena dnevno, jakna za hladnoću, šešir za leto, portikle, par tetra pelena, lagano ćebence. Oprezno sa jednokratnim pelenama. Njih uglavnom ponesem samo par, koliko će mi biti neophodno do destinacije, a onda neko manje pakovanje kupim u mestu boravka, jer pelene jako mnogo mesta zauzimaju, a cena im je približno ista svuda. Čuvajte reklamna mala pakovanja kozmetičkih preparata jer su za putovanja idealna. Lekova nosim minimalno. Samo paracetamol, brufen i toplomer. Sve ostale stvari (u slučaju da ne daj bože zatrebaju) možete kupiti na licu mesta, osim ako niste otišli negde van civilizacije. Obavezno se zdravstveno osigurajte, time ogroman teret skidate sa glave.

Bilo da putujete avionom, kolima, vozom, brodom, na magarcu uvek imajte pri ruci posebnu torbu u kojoj će vam biti dokumenta, jedna promena za dete, par teglica hrane, flašica vode i omiljena detetova igračka. Sve neka bude na dohvat ruke. Vremenom smo naučili da igračke ne nosimo bilo gde da putujemo, poznato je da se deca zaigraju i sa flašom vode. Smislićete već neku zabavu.

Nosiljka! Najbolja stvar ikad, glavna saveznica na svakom putovanju, Nabavite neku dobru, ergonomski ispravnu nosiljku, od koje vas neće leđa zaboleti nakon pola sata nošenja deteta. Nosiljka je stvar koja prevazilazi sve prepreke u kretanju,  sa bebom na svojim grudima i slobodnim rukama možete bezbrižno i šopingovati (u Barseloni moj osmomesečni  sin je iz nosiljke posmatrao sva Gaudijeva dela i peo se na vrh svake građevine), ona je mesto za utehu i vrlo često prostor za dremku.

Kolica! Druga najbolja stvar ikad, čak iako vam je dete već na pragu da hoda svuda samostalno, bolje ponesite nega lagana kišobran kolica. Pustite dete neka hoda, pa ga ubacite u kolica i ubrzajte malo situaciju, pa ako ipak neće da sedi, vi uvek možete kolica natrpati stvarima i osloboditi potpuno ruke.

Nastavak za kolica za drugo dete! Stvar koju smo otkrili kada smo dobili drugo dete. Komad plastike sa dva točkića, koji se zakači za zadnji deo kolica, tako da dok vozite bebu u njima, vaše starije dete stoji na toj plastičnoj platformi i uživa. Što bi rekli Amerikanci: worth every penny!

  1. „A šta ako ti beba bude plakala u avionu?“

Avion je definitivno naše omiljeno sredstvo za putovanje. Ipak i tu ima par stvari na koje obraćam pažnju. Prvo – uvek biram let u vreme kada mi dete spava. Do sada se to pokazalo kao najbolja opcija, jer je dete gotovo uvek spavalo tokom leta.  Drugo – uvek biram direktne letove. Procedure menjanja letova znaju biti predugačke, zamorne, iscrpljujuće, a to je ono što u toku putovanja uvek izbegavamo. Treće – ukoliko imate višesatni let, pokušajte naći noćni let. U suprotnom ćete sve vreme morati zabavljati dete. I na takvom letu se raspitajte kod svoje avio kompanije o uslugama za decu – da li imaju obroke prilagođene njima, da li postoji dečiji krevetac.. verujte mi (iako nisam još iskusila ovoliko dugačko putovanje) SVE pravi razliku.

Za putovanje avionom se služim i sledećim trikovima: desetak dana pre leta sakrijem detetovu omiljenu igračku koju mu u toku leta dam. Ponesem dve knjižice malog formata. U torbi uvek imam kesicu štapića, mnogo vremena se potroši dok ih dete izgricka. Neka nova igračka koja se sklapa/rasklapa dugo može da ih zainteresuje. Obavezna je flašica vode koju dete pije čim oseti pritisak u ušima. Sve ove stvari zauzimaju minimum mesta, a obezbeđuju mir na letu.

A čak i ako ste preduzeli sve mere opreza i beba krene neutešno da plače, da doživljava tantrume,  nemojte da paničite. SVE bebe plaču, SVA deca plaču, stvar je u tome što vi vaše dete čujete kao najglasnije.

(Bonus tip: prilikom odabira mesta u avionu, gledajte da to budu mesta pri repu aviona. Tu je obično najmanja gužva pa ćete smetati manjem broju ljudi, a u repu aviona je i najbučnije, pa je veća verovatnoća da će to malo umiriti bebu)

Ukoliko se odlučite za putovanje automobilom, opet je najbezbolnija  varijanta da se to putovanje obavlja noću, dok dete spava. Međutim, to zna biti naporno za vozača i opasno u krajnjem slučaju, ali na vama je koji ćete način odabrati. U principu važe ista pravila kao za avion, možete još spremiti CD sa omiljenim pesmicama i ludo se zabavljati pevajući, zatim poneti i neku društvenu igru, pripremiti fotke i priču prilagođenu uzrastu vašeg deteta koja se odnosi na mesto na koje idete ili napuniti tablet omiljenim crtaćima i dati detetu da gleda, čime ste sigurno sebi obezbedili mir. Ukoliko mislite da vaše dete može imati mučnine tokom puta, obavezno mu dajte adekvatan lek neposredno pre polaska. Pauze tokom ovakve vrste putovanja su neminovne, zastoji na granicama vrlo mogući, što ovakav vid putovanja znatno usporava.

Porodično putovanje je jedinstveno iskustvo, putovanje za pamćenje iz koga ćete se vratiti prepuni uspomena i događaja za prepričavanje. Tokom tih putovanja i roditelji i deca se uče prilagođavanju novim situacijama, u stanju su da brže nađu rešenja za neočekivane izazove. Parovi koji putuju svakim novim putovanjem svoje odnose jačaju i konsoliduju. Za decu na putovanjima je sve novo, sve je podsticaj, sve je zabava, avantura. Deca se možda neće sa tih putovanja sećati svega, ali će se sigurno sećati emocija koje su doživljavali kada su sa mamom i tatom otkrivali neki novi svet. A sa decom se neočekivane stvari mogu desiti iza ugla i zbog toga su takva putovanja dragocena.

Bitno je da ste svi zajedno i da ste srećni. A čak i ako vam ništa ne ide i ništa nije kako ste očekivali/planirali, postoji i za to lek, a to je manta: završiće se i preživećete.

Tekst i fotografije: Veronika Sijerković @veronikaovde

Share