Utisci sa 21. Pančevačkog jazz festivala

U Dvorani Kulturnog centra Pančeva, prošle nedelje je održan 21. Pančevački džez festival. Prvo festivalsko veče otvorio je austrijski trio sastav Kafe Dreksler, a iste večeri, nastupio je i Đanluka Petrela u trio sastavu Petrela, Mira i Rabia iz Italije. U sklopu pratećeg programa 21. Pančevačkog jazz festivala, otvorena je i izložba fotografija „The Jazz Moment“ istaknutog britanskog fotografa, Džona Votsona.

foto: A. Stojković

Nakon otvaranja koje je bilo u znaku improvizacije, drugo veče festivalskog programa pod nazivom Art of the trio, obuhvatio je nastupe dva trio sastava – američkog  Indo – Pak Coalition, čuvenog Rudreša Mahantape i nastup Krištof Bačo Triada iz Mađarske.

Naredne večeri, uživali smo u posebnosti i lepoti pod nazivom Jazz around the world, oličenoj u čarobnim nastupima Schime Trio Plus One iz Srbije i Enrico Zanisi iz Italije, Ralph Towner iz Sjedinjenih Američkih Država i Oded Tzur Quartet iz Izraela.

Istorija džeza pamti Ralfa Taunera kao jednog od osnivača grupe Oregon, poznate po kombinovanju evropske klasike, američkih džez harmonija i etno muzike. Njihov izraz je mnogo godina kasnije bio etiketiran kao popularni „world music“, dok je sedamdesetih bio revolucionaran, pionirski poduhvat u ovako organskom mešanju različitih žanrova. Gitarista Ralf Tauner, koji se podjednako dobro snalazi i u klasici i u džez idiomu, ali nikada dogmatski vezan za bilo koji od ovih pravaca, okrenut solo albumima ili malim formacijama, po potrebi i pitak i eksperimentalan, savršeno je manifestovao ovu „paralelnu dimenziju“ muzike sedamdesetih godina prošlog veka.

Opet, saksofonista Oded Cur je dugo bio poznat po svom istraživanju indijske klasične muzike, zbog čega je stekao i epitet „istraživačka mikrotonalnosti“. Upravo ova karakteristika muzike iz srednjeazijske zemlje je definisala i njegov svirački stil koji je odudarao od tipičnog „zapadnjačkog“ stila, barem tokom prve faze njegove karijere. Veliko osveženje te večeri bio je i Schime Trio, pravi moderan mejnstrim džez bend današnjice, kakav smo dugo čekali da se pojavi u Srbiji. Sve što se od ovakvih postava očekuje je tu: nadahnuti saksofonista u prednjoj liniji benda, zanimljive kompozicije, prava razmera hard-bap tradicije te modernih ritmova i ukrasa ritam sekcije. Konačno, trio je sve više otvoren za proširenja, pa ih sada redovno gledamo u formacijama sa sufiksom „+1” ili „+2”, gde su najčešći dopunski članovi bili pijanista Sava Miletić i mladi saksofonista Rastko Obradović. Na koncertu u Pančevu pridružio im se italijanski pijanista Enriko Zanisi, pripadnik mlađe generacije modernog italijanskog džeza, kao sasvim prirodan izbor i ekskluzivno osveženje za ovu festivalsku priliku.

Završno, četvrto veče 21. Pančevačkog jazz festivala održano je sinoć u punoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Festivalsko veče pod nazivom Jazz Emotions, obeležio je nastup Sesil MekLorin Salvant uz pratnju Klejton-Hamilton Big benda, koji je nastupio u sastavu od osamnaest članova. Jazz diva Sesil MekLorin Salvant, koju mnogi smatraju umetnicom koja je povratila dostojanstvo i svežinu izvornoj tradiciji vokalnog džeza, ističe da ne pravi razliku između formacija u kojima nastupa jer svaki bend sa kojim sarađuje posmatra kao celinu.

Nakon četiri fantastične večeri u okviru izvrsnog jazz festivala, ostalo je samo da uputimo reči zahvalnosti organizatorima na besprekornom radu i poželimo im još mnogo godina sjajne muzike. Velika je stvar što Pančevo istrajava na mapi svetske muzičke jazz scene. Vidimo se i sledeće godine u Pančevu.

Share