Uspešne žene: Sophia Amoruso

sophia-amoruso9

Danas, više nego ikad, možemo da se vodimo mantrom „Act like a lady, think like a boss“. Žene preuzimaju vodeća mesta u rukovodstvima velikih kompanija, pokreću nove projekte i stoje u istoj ravni sa muškarcima. Moda je „poslovno“ područije gde se ipak vodi mrtva trka, gde se na pijedestalu smenjuju top dizajneri oba pola. Ipak, polako stiže talas novih, svežih lica koja teže da sa vrha skinu i najprestižnije brendove sa potpisom modnih veterana. Sophia Amoruso poznatija kao Girl Boss, kakav je i naziv njene knjige, je miljenica modnih urednika i mlada dizajnerka koja je sa samo trideset godina stvorila svoje modno carstvo i zaradila prvi milion.

sophia-amoruso7

Teško da bi neko pomislio da je naizgled krhka devojka u uzanoj rolci, trenč kaputu, sa crnim bobom sa šiškama i crvenim ružom, osnivač i vlasnik jedne od veoma moćnih kompanija. Uspon Sophie Amoruso je bio sasavim spontan. Započela je prodavanjem vintidž odeće na Ebayu u online prodavnici pod nazivom Nasty Gal Vintage 2008.

sophia-amoruso1

Kupovala je odeću u lokalnim vintidž radnjama, a zatim je prodavala po višim cenama stvarajući tako čistu zaradu. Svima je poznata priča o čuvenoj Chanelovoj jakni koju je kupila za osam, a prodala za hiljadu dolara. Ubrzo je odustala od Ebaya i odlučila da pokrene svoju radnju, koju je nazvala jednostavno Nasty Gal, po pesmi Beti Dejvis. U periodu od 2008. do 2011. Nasty Gal je postala kompanija koja je najbrže napredovala, a uspeh se pripisuje jakoj kampanji na socijalnim mrežama koju je Sophia lično razvila. U početku je Nasty Gal bila radnja koja prodaje garderobu drugih dizajnera, ali danas ima svoje komade. Dugogodišnjom prodajom tuđih kreacija, shvatila je šta njene mušterije žele i to uobličila u sopstvene dizajnerske komade. Iscepani i isprani šortsevi sa dubokim strukom, crop topovi upečatljivog printa, masivno prstenje, lenonke u svim bojama i marame za glavu su samo neki od mnogobrojnih komada iz bogate Nasty Gal ponude. Pristupačne cene i modeli prilagodljivi svakodnevnim kobinacijama i namenjeni običnim devojkama su privukli veliki broj mušterija što je doprinelo brzom razvoju Nasty Gal modne imperije.

sophia-amoruso4

Svoju vrtoglavu progresiju Sophia je odlučila da prikaže kroz prvu knjigu #Girlboss. Svoju girl boss opisuje kao nekoga ko je glavni u svom životu, a sebe na svom Instagram profilu, koji morate zapratiti koliko odmah, predstavlja kao osnivača i šefa troublemakera Nasty Gala.  Cilj, sada već uveliko popularne knjige, nije da nam pokaže kako da preuzmemo posao u svoje ruke i brzo se obogatimo, već da projektujemo sebe u fenomenalan život na najbolji način.

sophia-amoruso8

Sophia je nastojala da prikaže devojku, snažnu devojku iza jedne modne marke koja razgovara sa svojim mušterijama preko socijalnih mreža i upoznaje se sa njihovim potrebama. Navodi kako je većina devojaka svesna da iza svetski poznatih brendova stoje sedi starci “i da nije bitno ko vodi sajt ili twitter nalog nekog brenda dok god neko, ko nema veze sa potrebama mušterija, vuče glavne konce“. Knjiga je delom autobiografska, počinje njenim detinjstvom, školovanjem i poslovima koje je prihvatala, u želji da zaradi za život. Iako nije završila fakultet Sophia je oličenje uspešne mlade žene kojoj mnogi zavide. Uspela je da od svog hobija razvije posao i sada je u mogućnosti da sebi priušti sve što nekoliko godina pre nije mogla. Mladim devojkama koje traže idealnu recepturu za uspeh ima da poruči samo jedno, a to je da ne dozvole da ih muškarci gaze. Očigledno se ne bi složila sa krilaticom da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena. “Žena treba da stoji sama za sebe, snažna i odvažna sa neverovatnom ambicijom da uspe, jer se na sam vrh, pogotovu modni koji varira iz sezone u sezonu, penje uz mnogo truda i odricanja, nije dovoljno samo maštati, potrebno je raditi!”

sophia-amoruso6

Pored knjige koja je izašla u maju ove godine, 2012. je čak objavljen jedan broj neke vrste lifestyle magazina Super Nasty. Osim radnje sa vintidž garderobom, obavezno pročešljajte i blog Nasty Gala na kom nikako ne smete preskočiti postove iz Sophinog ugla. Saznajte novosti iz sveta mode, pokupite koju ideju direktno od girl boss i ispratite je na turi promocije njene knjige. Ako vas do sada nisam ubedila da kliknete follow na Sophin Instagram nadam se da ću to učiniti sada. Prošetajte francuskom rivijerom, slikajte se sa Joe Zeeom, uživajte u ukusnoj salati kraj osunčanog bazena ili provozajte njujorškim taksijem. Doznajte kako to radi Sophia Amoruso, možda se inspirišete da i sami postanete odvažni kao ova super devojka!

Sophie

Share