Ura, kultura!

Tokom razmatranja prigodne teme u okviru koje bih mogla da doprinesem magazinu, draga urednica Teodora mi je predložila da razmislim o nečemu iz domena svog školovanja. Dakle, umetnost, književnost, kultura…Stala sam da razmišljam i misao mi se ukopala na ovome kultura.

Ura,-kultura!

Imala sam sjajnu profesorku srpskog u srednjoj školi. Beskrajno pozitivna i nasmejana žena, vatreno crvene kose, obučena raznobojno, ali uvek damski. Kaže ona jednom: “Za domaći napišite temu o kulturi.”Okej, tad smo relativno svi u odeljenju bili lenje praznoglave pubertetlije koje je mrzelo da mrzi, a kamoli da razmišlja. Kao štreber kakav sam oduvek bila, uhvatila sam se za aktuelno gradivo iz književnosti i citata Isidore Sekulić: “Čitanje je strast i slast kulture, kultura sama“. I danas beskopromisno verujem u to.

Ipak sam pripadnica jedne od generacija u tranziciji ka digitalnom dobu, koje još uvek raduje odlazak u biblioteku i koja poseduje krajne čudnu zavisnost od njuškanja i uživanja u mirisu tamošnjih knjiga. Naravno, muzika je bila prisutna još od malih nogu i postala ne samo sastavni deo moje lične kulture, već celog mog bića. Dan danas mi je nemoguće da zaspim u tišini, bez prigodnog bgm-a (background music).

Kasnije sam se na fakultetu zaljubila u još jednu kulturu, dalekog Japana, čiji sam jezik i književnost izučavala. Kako je vreme prolazilo i ja sve više videla, čula, pročitala, saznala, razmišljala, tako je i taj pojam kulture nekako u meni sazrevao. Shvatila sam da se kultura ne ogleda iskjučivo u sferi umetnosti, književnosti i dalekim nepoznatim zemljama. Kulturu možemo pronaći i upražnjavati u jednostavnim svakodnevnim stvarima.

Ura,-kultura!2

Kultura je namestiti krevet kada ujutru ustanemo.

Ne kulirati, već ustupiti mesto trudnici u prevozu.

Reći “dobar dan” sa osmehom kada uđemo u prostoriju s ljudima.

Čvrst i srdačan stisak ruke.

Ne ostavljati sudove neopranim posle ručka.

Ne izgovarati ružne reči i kukati drugima o svojim problemima. Iako nam se čini nemogućim, neko je uvek u većem problemu od nas.

Pomoći vremešnoj ženici da ponese torbu s pijace.

Umeće kombinovanja tri prigodna outfit-a za različite prilike od dve košulje, suknje, jednog para cipela i tri aksesoara.

Ne upućivanje pogrdnih pogleda.

Redovan odlazak kod zubara, kardiologa, ginekologa.

Uživanje u skromnom pikniku s prijateljima u parku.

Skuvati nesto lepo svojoj porodici.

Zvati roditelje bar jednom u tri dana.

Slati razglednice prijateljima, pa makar iz rodnog grada.

Voleti svoju zemlju.

Ne stideti se svojih korena.

Biti human.

Gledati na svet sa svetlije strane.

Sve je to život i sve je to kultura.

Ura,-kultura!3

Jedan moj prijatelj je lepo rekao da nije kulturno lagati.

Da je kulturno voleti.

Čuvati prirodu.

Prepustiti se onome što te ispunjava.

Podeliti klupu i sa drugačijima od sebe.

Biti dete. U najboljem mogućem smislu.

Ura,-kultura!4

Lepo je znati tri strana jezika, sviranje klavira i prepričavati dogodovštine sa putešestvija širom sveta. Lepo je kada znaš da preporučiš dobar film, ugodnu muziku i knjigu za pred spavanje. To ću se, recimo, ja truditi da radim u okvirima Plezir magazina. 🙂 Ali ću prethodno svakako namestiti krevet, skuvati kafu i poželeti nekome dobro jutro i ugodan dan. Moguće i zagrliti ili poljubiti. Ili oboje. Zapevati. Jer, i to je kultura. Kultura življenja.

Foto: Branislav Gačić, Unsplash.com

Share