Upoznajte ilustratorku Soniu Alins inspirisanu Okeanidama

Danas vas upoznajemo sa inspirativnom ilustratorkom Soniom Alins, odnosno njenim eterealnim ilustracijama koje prikazuju mirne plivačice, snagu sestrinstva i majčinske povezanosti. U grčkoj, a kasnije i rimskoj mitologiji, Okeanide su bile nimfe. Sve one su bile kćeri Okeana i Tetije. Nimfe su zaštitnice vodenih prostranstava, voda, reka, jeze, mora i bara i prisutne su u svakom vodenom okruženju. Pesnik Hesiod je napisao da one „služe zemlju i duboke vode”, personifikujući izvore morskih prostranstava. Za Okeanidu Amfitritu se govorili da je bila žena boga Posejdona, od koga je pobegla, ne želeći dogovoren brak i sakrila se u najudaljenijim krajevima mora.

Foto © Sophie Alins

Umetnica Sonia Alins inspiraciju za svoj rad pronalazi u pričama o Okeanidama. Na poetski, alegoričan način ona u likovnom pogledu istražuje koncept majčinstva i sestrinstva. Njene ilustracije prikazuju žene i decu dok mirno plutaju u vodi emitujući istovremeno snažnom majčinskom energijom, toplinom i emocionalnom povezanošću.

© Sophie Alins

Serija radova Sonije Alins, pod nazivom „Dones d’Aigua” (Žene vode), prikazuje svetle, živopisne figure koje se nesputano kreću u beskrajnim plavim plavetnilima, žene stvorene od tinte, akrilika i akvarela.

© Sophie Alins

Iako izgledaju izolovano od kopna, njene figure pokazuju duboke konekcije, osećaj zajedništva, sigurnosti i mira – u čemu se prepoznaju ključne uloge Okeanida: majčinstvo, ženstvenost, feminizam, sestrinstvo, prijateljstvo i ljubav. Sonija Alins je se kao žena oseća povezanom sa ovim grčkim Boginjama.

© Sophie Alins

Ukoliko bismo morali da se odlučimo za jednu nama omiljenu ilustraciju, to bi sigurno bila Plaisir, a ostale radove Sonije Alins pogledajte na njenom Instagram profilu i sajtu.

© Sophie Alins
Share