Umetnica iz Sarajeva, Hanna Dujmović predstaviće se beogradskoj publici izložbom Radost življenja

Umetnica iz Sarajeva, Hanna Dujmović, predstaviće beogradskoj publici svoju najnoviju produkciju, na izložbi  La joie de vivre (Radost življenja), koja se otvara u utorak, 23. maja 2023. godine u galeriji Štab.

Naziv izložbe inspirisan je načinom stvaranja Hanne Dujmović, ali je ujedno i naziv slike Anrija Matisa (Henri Matisse). Sve slike su rađene u tehnici ulje na platnu, a karakterišu ih jarka paleta boja, originalni materijali sa drugih kontinenata, sofisticirana grafika, mešavina žanrova i veliki broj objekata.

Radost življenja

Oblici su ženstveni, uvrnuti, vijugavi, dvosmisleni, sladostrasni, elegantni i nespretni. Ove zaobljene forme ženskih tela i njihovo fleksibilno i opušteno držanje pojačavaju osećaj radosti i slobode koji proizilaze iz rada. Slikarka — bez sumnje — nastoji da svoju umetnost usidri na tlu koje je dovoljno dosledno da podrži kadence i plesove koje nosi njen rad. – kaže u katalogu kustoskinja izložbe, Milica Zorić i dodaje: Hanin stil je od prošle godine doživeo jednu zapaženu evoluciju. Predmeti predstavljeni na njenim slikama postaju spljošteni i sve više se izvlače iz stvarnog prostora. To je, moglo bi se reći, treći prostor; nova stvarnost, koja nastaje iz jaza između prikazanog i predstavljenog. U ovom kontekstu, dekorativni motivi deluju na spoju između stvarnosti predmeta i njegovog predstavljanja u okviru skupa formi

Za Maju

Izložba Hanne Dujmović Radost življenja, predstavlja Aleksić galerija (galerija savremene umetnosti iz Kragujevca) i deo je projekta “Galerija u gostima”, koju je nedavno pokrenula galerija Štab, u želji za uspostavljanjem što bliže saradnje sa galerijama iz zemlje i inostranstva. Ovo je ujedno i prvo predstavljanje Aleksić galerije iz Kragujevca beogradskoj publici.

Izložba traje do 5. juna 2023. godine.

Share