Tragom umetnosti: Moskva

Nije lako napraviti izbor šta obići od bogatog kulturnog sadržaja u gradu koji se prostire na 2500km2, pogotovo ako ste u poseti svega par dana. Iz iskustva tvrdim da je i mesec dana bilo malo za obilazak svih znamenitosti Moskve. Stoga, sledi moja preporuka i najuži izbor muzeja i galerija – ako želite da osetite rusku istoriju, hodate stopama Dostojevskog ili Bulgakovljevog đavola, nagledate se lepe umetnosti ili vinete visoko u svemir

Muzej Bulgakova (Boljšaja Sadovaja 10, stan br. 50)

Ovo je prvi i jedini muzej posvećen životu i stvaralaštvu Mihaila Bulgakova u Moskvi, osnovan 2007. godine. Taj stan danas u sebi sažima tri epohe: period pred-revolucionarne Rusije, sovjetske i post-sovjetske ere. Pisac je u njemu živeo svega tri godine, ali je on ostavio toliko snažan (negativan) utisak na njega, da je odraz stana prisutan i u Bulgakovljevim delima. U „Majstoru i Margariti” celo jedno poglavlje nazvao je „Zluradni stan” – stan u kome su se okupljale nečiste sile, a koji je nosio broj 50.

Tragom-umetnosti-Moskva

Galerija braće Limijer  (Bolotnaja 3)

Galerija je osnovana 2001. godine i predstavlja prvu privatnu galeriju posvećenu isključivo umetničkoj fotografiji. Usko je specijalizovana za sovjetsku fotografiju dvadesetog veka: od klasika sovjetskog konstruktivizma, preko avangarde i socijalističkog realizma, do andergraunda osamdesetih godina. Podržavaju i daju prostora i za savremene ruske fotografe i možete očekivati oko sedam postavki godišnje.

Tragom-umetnosti-Moskva2

Kosmonautski muzej (prospekt Mira 111)

Otvoren je 1981. godine, čime je na specifičan način svečano obeležena dvadesetogodišnjica prvog leta Jurija Gagarina u svemir. Kolekcija muzeja broji oko 85 000 različitih predmeta iz oblasti istorije leta, astronomije, istraživanja svemira i same tehnologije. Planirano je izlaganje instalacije koja bi simulirala unutrašnjost letelice „Sojuz” i u kojoj bi posetioci na tren mogli da se osećaju kao astronauti.

Tragom-umetnosti-Moskva3

Paleontološki muzej (Profsojuznaja 123)

Jedan od najvećih prirodnjačkih muzeja na svetu nosi ime Jurija Orlova, ruskog zoologa, paleontologa i člana Ruske akademije nauka. Muzej sadrži dobro očuvanu zbirku dinosaurusa iz Mongolije, terapsida iz Permske oblasti i fosila iz doba Kriptozoika pronađenih u Sibiru.

Tragom-umetnosti-Moskva4

Muzej Velikog Otadžbinskog rata (Trg Pobede)

Memorijalni muzej o Drugom svetskom ratu, u Rusiji poznatom kao Veliki Otadžbinski rat, otvoren je uoči šezdesetogodišnjice pobede Sovjetskog Saveza. Galerije, izložbene sale i postavka vojne tehnike na skoro 15 000 m2 svedoče o herojstvu i patriotizmu naroda. Takođe, možete videti autentične uniforme, oružje, pisma, crteže i fotografije sa fronta, mape, planove, medalje…

Tragom-umetnosti-Moskva5

Istorijski muzej (Crveni trg)

Palata od crvene cigle zauzima severni deo glavnog trga, a kolekcija muzeja seže od kamenog doba i predmeta plemena koja su naseljavala današnju teritoriju Rusije, pa sve do perioda carevine i umetničkih dela koje su sakupljali članovi dinastije Romanov. Svaka soba posvećena je određenom periodu ili regiji, a broj predmeta koje ovaj muzej poseduje broji se u milionima (skoro 5 miliona primeraka prema popisu iz ‘96. godine). Osnovan je 1872. godine, a zdanje je moralo da podražava rusku arhitekturu iz XVI veka kako bi se uklopilo uz postojeća na Crvenom trgu.

Tragom-umetnosti-Moskva6

Puškinov muzej likovne umetnosti (Volkhonka 12)

Najveći muzej evropske likovne umetnosti u Moskvi, smešten nasuprot Hrama Hrista Spasitelja, poneo je Puškinovo ime samo kao simbol komemoracije na stogodišnjicu pesnikove smrti. Pored slika najznačajnijih evropskih slikara od VII – XX veka muzej sadrži i zavidan broj skulptura iz Starog Egipta i Stare Grčke, srednjeg veka i Renesanse. Verujte mi na reč da je jedan dan malo za obilazak ove velelepne institucije, ali isto tako i galerije čiji pregled sledi.

Tragom-umetnosti-Moskva7

Tretjakovska galerija (Lavrušinski pereulok 10)

Jedan od najvećih ruskih muzeja broji preko 130 000 umetničkih dela – ikona, slika, grafika i skulptura koje obuhvataju celokupnu istoriju zemlje. Ponosni su vlasnici najbolje kolekcije slika ruskog realizma iz druge polovine XIX veka. Osnivač galerije je trgovac Pavel Tretjakov, koji je iz ljubavi prema umetnosti počeo da sakuplja umetnička dela sredinom XIX veka, kada je i odlučio da ih ostavi na dar gradu. Tada, pri osnivanju, galerija je imala bezmalo 2 000 radova.

Tragom-umetnosti-Moskva8

Dom-muzej Dostojevskog (Dostojevskaja 2)

Iako se Dostojevski više vezuje za Petersburg, on se zapravo rodio u Moskvi – u malenom stanu od svega dve sobice u kojima je živela desetočlana porodica. Njegov dom je pretvoren u muzej i to prvi u svetu koji je posvećen ovom autoru, a enterijer je rekonstruisan prema detaljnim beleškama i skicama Fjodorovog mlađeg brata. U muzeju možete videti igračke, porodičnu biblioteku, pisaći sto, piščevo naliv-pero, kao i drven kovčeg sa ponjavom koji je bio njegov krevet u detinjstvu.

Tragom-umetnosti-Moskva9

Muzej-panorama Borodinske bitke (Kutuzovski prospekt 38)

Muzej je posvećen pobedi Rusa nad Napoleonom 1812. u Borodinu. Glavni deo postavke zauzima panorama Borodinske bitke (slika duga 115 i visoka 15m). Autor dela je Franc Rubo, ruski slikar koji je prikazao odlučujući i najživlji momenat bitke; s tim što vam ovaj muzej nudi potpuno drugačiji doživljaj – vi kao posmatrač stojite u centru dok vas panorama okružuje 360 stepeni, a tu su naravno i zvučni efekti. I ko posle može da kaže da muzeji nisu zabavni?

Tragom-umetnosti-Moskva10

Muzej savremene umetnosti Garaža (Krimski Val 9/32)

Osnovana 2008. godine, Garaža predstavlja prvu filantropsku instituciju u Moskvi koja podržava savremenu umetnost. Pored izložbenog prostora, raspolažu i edukativnim centrom, bibliotekom i bioskopom na otvorenom.

Tragom-umetnosti-Moskva11

Multimedia Art Muzej Moskva (MAMM) (Ostoženka 16)

Ranije poznata kao Moskovska kuća za fotografiju, MAMM je i dalje jedna od najuticajnijih art galerija u Moskvi koja je domaćin dva velika festivala: „Fotobienale” i „Moda i stil u fotografiji”.

Tragom-umetnosti-Moskva12

Ruarts (Začatjevski per. 10)

Jedna od najvećih lokalnih galerija koja podržava različite forme umetničkog izražavanja – slike, fotografiju, skulpture i instalaciju. Poznati su po tome što većina postavki predstavlja kolaboraciju domaćih i inostranih kustosa.

Tragom-umetnosti-Moskva13

Share