Tradicionalna egipatska keramika – gost MAU: Mohamad Soudi

Predavanje i umetnička radionica sa Mohamadom Soudijem (Egipat)

Utorak, 21. avgust 2018. godine, od 12 do 17:30, u MAU

Fajans je tip keramike koji je prepoznatljiv po specifičnoj olovno-cinčanoj glazuri i vezuje se za širi prostor Mediterana, Bliskog istoka i Egipta. Bila je veoma cenjena tehnika grčnarskog rada među drevnim Egipćanima koji su je nazivali tenet (thenet) što znači blistavo ili sjajno. S velikim zadovoljstvom, Muzej afričke umetnosti u Beogradu predstavlja Mohamada Soudija, keramičara iz Egipta, koji će kroz predavanje predstaviti tradicionalne tehnike izrade tenet keramike, i kroz participativnu radionicu omogućiti posetiocima da učestvuju u izradi i glaziranju predmeta od gline koje budu sami izradili.

Predavanje i radionica namenjeni su odraslim posetiocima sa interesovanjem u domenu egipatske umetnosti i kulture, kao i mladim stručnjacima koji se već bave izradom i obradom keramike, a koji su zainteresovani da se upoznaju sa jednom tradicionalnom (egipatskom) tehnikom izrade keramike, pripreme i nanošenja glazure.

Mohamad Soudi je diplomirao keramiku na Univerzitetu Helvan (Egipat). Izlagao je na brojnim salonima i izložbama širom Evrope i ima pozamašno znanje u domenu keramike, materijala, procesa izrade, kao i izrade keramičkih elemenata za komercijalne i medicinske svrhe. Od 2005. godine kroz svoj privatni keramičarski atelje radi na promociji, izlaganju i obrazovanju u domenu tradicionalne keramike i savremenih inženjerskih tehnologija.

Share