Tajna svadbenog buketa

Zlatna jesen je tu. Osim što nam je donela svoje biljne darove, boje i mirise, svečano je otvorila sezonu svadbi i veselja. Kao što znate i sami, glavne zvezde ovih događaja su mladenci – naročito mlade sa svojim brižljivo biranim venčanicama i drugim modnim detaljima. Običaji nalažu da tog dana svaka treba da ponese nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo – kao amajliju koja će joj doneti sreću u danima koji dolaze. Uz sve to, nezaobilazan momenat u kreiranju izgleda za ovaj poseban dan predstavlja izbor bidermajera. Svaka mlada svoj cvetni buket kreira uglavnom prema svojim cvetnim i estetskim afinitetima. Da li će to biti jednostavan buket poljskog cveća ili elegantni okrugli bidermajer sačinjen od belih ruža, pitanje je ličnog izbora. Ali jedno je sigurno – koju god odluku da donesete, iza svake se krije viševekovna tradicija. Ovaj put zajedničkim snagama razotkrivamo tajnu svadbenog buketa.

Običaj da neveste nose cveće tokom samog čina venčanja datira još iz antičkog doba. Stari Grci i Rimljani, čak i Egipćani, nosili su mirisno i začinsko bilje na svojim glavama, u obliku venčića tokom svadbenog obreda kako bi oterali lošu sreću. Cveće u njihovoj kosi predstavljalo je simbol novog početka, nade, plodnosti, sreće i vernosti. Dodaci poput mirođije koja se smatrala afrodizijakom, ruzmarina koji je predstavljao lojalnost, pšenice koja je bila tu za plodnost, bršljana koji je označavao neraskidivost veze, kao i čička, majčine dušice, vresa ili bosiljka za zaštitu – bili su uobičajeni.

Tokom srednjeg veka jedan od glavnih razloga zašto su mlade nosile bukete bio je prikrivanje telesnih mirisa (kupanje u tom periodu nije bilo učestalo kao danas). Takođe, jedan od razloga bila je i kuga. Ako telesni mirisi nisu bili presudan faktor, u aranžmane su dodavali začine i biljke poput belog luka, kako bi oterali nesreću i zle duhove, koji bi mogli doneti nevolje u brak. Iz ovog perioda datira i običaj bacanja bidermajera. Neudate devojke bi dodirivale nevestu ili bežale sa delovima njene venčanice kako bi u svoj život prizvale partnera i svadbeni ishod. Bacanje buketa se u ovim okolnostima počelo primenjivati da bi skrenulo pažnju sa mlade i njene haljine, kako bi ona uživala u svom danu i prošla neozleđena.

Elizabetansko doba je epoha u kojoj su svadbeni buketi počeli da dobijaju svoju dekorativnu svrhu i postali nezaobilazni element svakog venčanja. Moderne mlade su čak nosile minijaturne bukete cveća kao sastavni deo svojih frizura. Pre toga neveste su uglavnom praktikovale raspuštenu kosu i svoj izgled upotpunjavale nošenjem minijaturnih i nenapadnih venčića.

Viktorijansko doba nam je donelo bukete kakve danas poznajemo. Osim simbolizma i ličnih afiniteta, postao je bitan izgled bidermajera koji se oslanja na formu, boje i lepotu samog cveta.

Ovakva estetika se zadržala sve do danas, samo su forme postale raznovrsnije i nešto slobodnije. Izbor cveća je uglavnom stvar ličnog ukusa. Takođe je preporučljivo da se boje uklapaju sa nijansom dekora samog događaja, a vrste biljaka da budu inspirisane periodom godine u kom se svadba održava. Danas po svom izgledu buket koji nosi mlada može biti najrazličitijih oblika – okrugao, prirodni, minimalistički, tradicionalni, padajući.

Veličina bidermajera treba da bude usklađena sa izgledom i visinom mlade – ukoliko je osoba nešto sitnije građe, preporuka je da i buket bude manji. Takođe je veoma važno uskladiti bidermajer sa dizajnom haljine – venčanica svedenih i elegantnih linija zahteva minimalistički buket koji neće nadjačati izgled haljine. Ukoliko je u pitanju balska haljina, ona može da podnese složeniji bidermajer većih dimenzija.

Običaj da mlada baca bidermajer preko glave se održao sve do danas. Međutim, tu se takođe srećemo sa varijacijama i odlukom da nevesta želi da zadrži buket za sebe ili da ne želi na taj način da uznemirava zvanice, ukoliko su one izrazito protiv ovog običaja. Često se mlade odlučuju za dva buketa. Onaj koji je veći i raskošniji nose tokom celog dana i fotografišu se sa njim, dok onaj koji je manji i čvršće forme iskoriste za običaj bacanja.

Ukoliko želite da sačuvate svoj bidermajer možete ga osušiti tako što ćete nakon venčanja buket okrenuti naopako, vezati ga i ostaviti da visi u senovitoj prostoriji u kojoj struji vazduh. Kad proces sušenja bude gotov slobodno ga naprskajte lakom za kosu, kako bi se biljni delovi što bolje fiksirali. Takođe, delove svog buketa možete ispresovati a zatim smestiti u stakleni ram i okačiti na zid. Postoji još jedan način da sačuvate svoje drage biljčice, a to je potapanje u epoksidnu smolu. Za ovaj proces vam je potreban kalup u koji ćete staviti cveće i zaliti ga smolom do vrha. Cveće sačuvano na ovaj način je veoma trajno i izgleda efektno.

Osim prirodnih elemenata od kojih su sačinjeni buketi danas se u izradi upotrebljavaju i neki dodatni elementi kao što su slatkiši, cvetovi od papira, kristali, perje i druge sitnice. Ako buduća mlada želi da izađe iz okvira tradicije, postoje različiti načini kako da upotpuni svoj izgled za ovaj svečani dan. Nošenje cvetnog obruča koji je ukrašen različitim biljkama, zelenilom i drugim detaljima može biti veoma efektan izbor. Takođe, romantična korpica napunjena cvećem predstavlja savršen odabir za rustično venčanje na otvorenom.

Cvetna kruna na glavi umesto bidermajera je savršeno rešenje ukoliko ste umetničkog i slobnog duha, a minimalistički izbor jedne stabljike može biti podjednako efektan kao i najraskošniji buket – zato što je manje, nekad zaista više!

Ruže uglavnom sačinjavaju osnovu svadbenih buketa. Kako bi sezonski upotpunili varijacije i uskladili ih sa aktuelnim periodom godine, preporučujemo sledeće:

– proleće nam sa sobom donosi simboliku novog života, pa bi dodatak lala, narcisa, zumbula i božura u bidermajeru simbolizovao energiju novog početka,

– toplinu i živost leta možete poneti u svojim rukama tako što će vaš izbor biti suncokreti, kosmos ili cinije,

– jesenje venčanje u sebi nosi simboliku bogatstva prirode, njenih plodova i boja, pa bidermajeru u ovom periodu godine često budu upotpunjeni dalijama, hrizantemama i lizijantusima,

– kako bi uneli toplinu u zimsko venčanje dovoljno je da smelo ponesete božićnu zvezdu, anturijum ili amarilis u kombinaciji sa zelenilom nešto tamnijeg kolorita.

Ukoliko želite da uskladite boju svadbenog buketa sa tematikom vašeg venčanja skrećemo vam pažnju na sledeće detalje:

  • bledo ružičaste, rumene i krem kombinacije sa dodatkom žalfije ostavljaju utisak romantike i nežnosti,
  • duboko crveni tonovi sa sobom donose strast i sofisticiranost,
  • topli zemljani tonovi narandžaste, terakot i bordo mogu biti kao odsjaj toplog jesenjeg neba u vašim rukama,
  • cveće plavičaste boje je savršen odabir ukoliko planirate venčanje na obali mora.

Što se samog oblika  tiče, okrugli buketi savršeno ističu lepotu cveća i biljnog materijala, a vama pružaju klasičan, šik i sofisticiran izgled. Ukoliko želite nešto raskošniji bidermajer, onda je kaskadni oblik pravi izbor. Ako ste slobodnijeg duha budite smeli i u svojim rukama ponesite buket koji ima prirodnu formu – kao da ste upravo ubrali cveće u bašti.

Nadamo se da smo vas inspirisali ovim tekstom i donekle pomogli da dođete do savršenog rešenja za vaš svadbeni  dan. Koja je tajna vašeg svadbenog buketa? Šta vas je pokrenulo da napravite baš taj floralni odabir? Pišite nam u komentarima i ne ustručavajte se da nas pitate, tu smo za sve cvetne odgovore.

Share