Suvereni vladari americkog dizajna: Čarls i Rej Ims

Dvoje umetnika stvaralo je u Americi tokom proteklog veka neverovatne komade nameštaja. Verovali su da dobrim i srećnim životom upravljaju ljubav i posvećenost. Ovo je priča o Čarlsu i Rej Ims, poslovnim i životnim partnerima koji su stvarali moderna čuda i ostavili neizbrisiv trag na savremeni dizajn.

Čarls Ims (Charles Eames) je bio čovek satkan od ideala, kojima ostaje dosledan do kraja života. Rođen je u državi Misuri na samom početku dvadesetog veka. Prvo radno iskustvo stiče u kompaniji koja se primarno bavi dizajnom rasvete. U tom periodu Čarls odlazi na studije arhitekture, u glavni grad Sjedinjenih Američkih Država, kao jedan od stipendista tamošnjeg Univerziteta. Perspektivan mladić pun ideja, ipak, ubrzo napušta studije. Razlog za to bila je njegova opčinjenost i ugledanje na rad velikog arhitekte, pisca i dizajnera enterijera Frenk Lojd Rajta (Frank Lloyd Wright) koji je verovao u harmoniju i skladnost sa prirodom, te je tokom svoje karijere isticao značaj organske arhitekture, što se nije dopadalo Čarlsovim univerzitetskim profesorima. Čuveni Gugenhajn muzej u Njujorku, koji danas posećuje na hiljade turista na dnevnom nivou, Rajtovih je ruku delo. Rajt je tokom duge i plodne karijere uvek isticao značaj zanatstva. Vođen željama i idealima Čarls u rodnom gradu sa kolegom Čarlsom Grejom pokreće posao. U međuvremenu se ženi devojkom koju je upoznao na studijama sa kojom dobija ćerkicu. Porodično posećuju Evropu – Nemačku, Francusku i Englesku, što ostavlja snažan utisak na mladog dizajnera.

 

Mičigen faza
Dalji put ga vodi u Mičigen, u koji odlazi na poziv finskog arhitekte Ero Sarinena. Na Akademiji umetnosti u Mičigenu završava započete studije arhitekture, a nedugo potom dobija zvanje profesora i staje na čelo odseka industrijskog dizajna. Na istoj Akademiji, studije slikarstva završava mlada i talentovana devojka, po imenu Rej koja će kasnije postati životni i poslovni partner Čarlsa Imsa. Rej pomaže Čarlsu i Erou prilikom priprema za takmičenje u organizaciji Muzeja savremenih umetnosti u Njujorku. Tada kreće njihov zajednički posao i uticaj u velikom broju oblasti u kojima su tragovi i dalje izuzetno vidljivi. Čarls se ubrzo razvodi i Rej postaje njegova nova partnerka. Svoju ljubav Čarls, mladoj umetnici izjavljuje putem pisma, što je bio romantičan, ali u to vreme hrabar, iskren i odvažan čin.

Dizajn koji se obraća potrebama
Dizajn je za Čarlsa oduvek predstavljao plan kojim treba urediti elemente, na način kojim će elementi najbolje ostvariti svoju svrhu. On nikada nije robovao trendovima, već je pratio potrebe pojedinca. Zato u godinama posle Drugog svetskog rata kreće sa proizvodnjom specijalnih ortopedskih pomagala namenjenih osobama sa povredama u donjim ekstremitetima. Njegova osnovna ideja je stvaranje jedinstvenog pomagala koji može da upotrebljava i nestručna osoba, a da ne izazove dodatne povrede. Tako nastaju univerzalni ulošci, koji odgovaraju i levoj i desnoj nozi.

Čuvene Ims stolice
Bračni par Ims ostaje upečatljiv i globalno poznat po svojim stolicama. U posleratnim godinama usmeravaju svoj rad ka masovnoj proizvodnji kvalitetnog proizvoda. LCW (Lounge Chair Wood) stolice unose pravi bum i revolucionarni preokret u svetu dizajna nameštaja.

Sam proces nastanka ovog komada nameštaja postaje ekonomičniji. Bračni par se vodi idejom da treba stvoriti predmet koji je udoban, tako da se oblik tog komada uklapa sa konturama ljudskog tela. Potom nastaju DCM (Dining Chair Metal) stolice koje imaju istaknuto mesto u industriji nameštaja.

Ono po čemu je takođe poseban rad ovog bračnog para je racionalno korišćenje resursa. Verovali su da je neophodno racionalno koristiti materijal prilikom proizvodnje. Lak proizvod, gde se uklanja višak materijala jeste jedan od osnovnih postulata modernog dizajna nameštaja. Bračni par Ims pedesetih godina pokreće proizvodnju plastičnih jednostavnih stolica. Međutim, kako su se pravile od fiberglasa, materijala štetnog po životnu sredinu, njihova proizvodnja se striktno zabranjuje. Čuvena kompanija Herman Miler vraća sećanje na ovu seriju stolica 2001. godine, a nova serija stolica inspirisana idejom bračnog para Ims, danas se proizvodi od materijala koji može da se reciklira.

Treba pomenuti Lounge stolice i otoman koji imaju epitet ikone dizajna – etalon udobnosti, ali i kvaliteta. Ovom nizu dodajemo i aluminijumske stolice, koje prvobitno nastaju za potrebe eksterijera. Međutim, mesto nalaze i u enterijeru, što još jednom potvrđuje prvobitnu misao kojom su se Čarls i Rej vodili u poslu – praviti modele koji će biti dostupni svima, a ne samo određenim grupama i komade koji mogu imati više namena. Oni teže demokratizaciji dizajna, što je malo njihovih kolega zagovaralo.

Ims kuća – 2 u 1
Arhitekturu u tom posleratnom periodu karakterišu brojne studije slučajeva koje se isključivo bave stambenim prostorima. Između ostalog bračni par Ims dobija svoju studiju slučaja, čiji je cilj da se pronađe rešenje za izgradnju stambenog prostora koji će, pre svega, biti ekonomičan. Projekat realizuju 1949. godine u Los Anđelesu i to ubrzo postaje njihov dom, gde će živeti i stvarati do poslednjeg dana svog života.

Stvaraju multifunkcionalni prostor, kuću koja je ujedno i životni i poslovni prostor, a sve sa idejom da se ljudi pozovu na druženje u prirodu. Ovde prepoznajemo veliki uticaj Frenk Lord Rajta na rad i delo Čarls Imsa, odnosno okretanje ka organskoj arhitekturi i harmoniji sa prirodom. Kuća postaje njihov studio gde stvaraju i rade na svojim novim čudima. Bila je to njihova oaza gde su imali svu slobodu da stvaraju.

Skromnost obojena elegancijom
Skromnost je još jedna osobina koja krasi ove dizajnere. Štaviše, ta jednostavnost se primećuje i u njihovom svakodnevnom životu i ponašanju. Oni nisu pridavali važnost popularnim trendovima, niti su žudeli za publicitetom. U prilog tome govori i podatak da su odbili komercijalni ugovor za redizajniranje svog postojećeg logotipa, smatrajući da mu ništa ne fali. Njihova veličina delom dolazi iz te neiskvarene skromnosti. Njihov stil oblačenja odisao je jedinstvenošću, a u isti mah i elegancijom. Rej je nosila obične haljine na kratke rukave, dok je Čarls bio ljubitelj majica sa okruglim izrazom, neutralnih tonova. Bežali su od formalnosti. Za njih formalno odelo je predstavljalo crno odelo i čistu bluzu.

Pečat i na filmskom platnu
Tragove ostavljaju i na polju sedme umetnosti. Na poziv američke Informacione agencije rade na snimanju filma „Glimpses of the USA“. Trinaestominutni film, nastao u propagandne svrhe, predstavlja život prosečnog Amerikanca i prikazuje slike pejzaža i američke arhitekture. Film se prikazuje se na sedam ekrana u Moskvi. Bilo je to vreme kad su se Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države borile za primat u svetu i kada se velika pažnja posvećuje i kulturnoj diplomatiji posredstvom filma i muzike. Cilj je pokazati sebe u najboljem svetlu. Film nastaje 1959. godine. Tragove ostavljaju i u filmu „House of Science“. U pomenutom filmu fokus je na brzini, ritmu, tako da sama percepcija dobija novi oblik. Za potrebe Njujorškog sajma kreiraju instalaciju Think za kompaniju IMB koja simbolično predstavlja vezu između kompjutera i čoveka. Čarls je smatrao da mogućnost komunikacije sa ljudima sa drugih krajeva planete jeste snaga koja menja svet. Ako ste se nekada zapitali ko je izmislio sistem sedenja u čekaonicama na aerodromima širom sveta, odgovor je Čarls Ims. Prvobitno nastalo kao rešenje za aerodrom u Vašingtonu, a potom i Čikagu. Ovaj sistem sedenja koji čini jednostruki ili dvostruki niz stolica, kome se uvek može dodati izvestan broj sedišta, rešio je problem mesta za sedenje u čekaonicama na aerodromima.

Dizajn za njih nikada nije bio posao već način života, zbog čega bračni par Ims nastavlja da inspiriše i savremene dizajnere enterijera. Čarls umire 1978. godine, a Rej nastavlja da širi njihovu ideju kroz teoriju i pisanje narednih deset godina, kada je i ona preminula. Dizajn nije posao već ljubav, misao je kojom su se vodili Čarls i Rej Ims.

 

Share