Stručna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja sa osvrtom na francuske slikare u okviru programa „Confluences – Francuska u Srbiji“

Francuski institut i ambasada Republike Francuske u Srbiji organizuju manifestaciju Confluences – Francuska u Srbiji koja će trajati do 15. decembra 2023. godine.

Povodom počasnog gostovanja Francuske na 66. Međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga, Francuski institut i Francuska ambasada pozvali su svoje dugogodišnje partnere da tokom čitave jeseni u sklopu svojih tekućih programa istaknu francuske sadržaje i autore.

Manifestacija će obuhvatiti specijalna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne predstave francuskih autora u Beogradu, gostovanja francuskih umetnika na Beogradskom džez festivalu, filmski i dokumentarni program na RTS-u, predavanje i izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije… Beogradska publika će tokom čitave jeseni, od oktobra do decembra, imati prilike da uživa u francuskim kulturnim sadržajima, sa bogatim programom u okviru Sajma knjiga kao krunskim događajem.

Jedan od programa za koje vlada veliko interesovanje publike jesu i stručna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja sa osvrtom na francuske slikare. Sva stručna vođenja počinju u 18 časova i besplatna su za posetioce (i za njih nije neophodna prethodna prijava).

U četvrtak, 12. oktobra publika će imati priliku da obiđe deo postavke posvećene starim francuskim majstorima između Rima i Pariza (Jelena Dergenc). Vođenje „Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića“ koje će voditi Dragana Ljubenović biće održano 19. oktobra. „Šarl Bodler među slikarima“  vodiće dr Dragana Kovačić u četvrtak, 2. novembra. U četvrtak, 16. novembra publika će uživati u delima umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića (Dragana Ljubenović), dok će 23. novembra u nacionalnom muzeju Jelena Dergenc voditi kroz program nazvan „Renoar, slikar bezbrižnog trenutka“.

Kako je izgledalo prvo vođenje možete pogledati OVDE.

NARODNI MUZEJ STRUČNA VOĐENJA KROZ STALNU KOLEKCIJU NARODNOG MUZEJA SA OSVRTOM NA FRANCUSKE SLIKARE

12/10 Stari francuski majstori između Rima i Pariza (Jelena Dergenc)

19/10 Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića (Dragana Ljubenović)

2/11 Šarl Bodler među slikarima (dr Dragana Kovačić)

16/11 Dela umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića (Dragana Ljubenović)

23/11 Renoar, slikar bezbrižnog trenutka (Jelena Dergenc)

Sva vođenja počinju u 18.00, ulaz je besplatan, bez prethodne najave

FOTO: Danilo Mijatović, dozvoljeno objavljivanje

Share