„STREET SMART“ KOLEKTIV I DOM OMLADINE BEOGRADA NAJAVLJUJU IZLOŽBU „SCENA VOL. 4 – ULIČNE UMETNICE“

Kolektiv „Street Smart“ iz Beograda u saradnji sa Domom omladine Beograda organizuje četvrtu u okviru serije izložbi „SCENA“. Ovo izdanje koje se odvija sa podnaslovom „Ulične umetnice“ biće otvoreno 6. aprila u 19 časova u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda, i ima za cilj da u prvi plan stavi autorke i skrene pažnju na žensko stvaralaštvo u uličnoj umetnosti.

STREET-SMART-KOLEKTIV-I-DOM-OMLADINE-BEOGRADA-NAJAVLJUJU-IZLOZBU-SCENA-VOL.-4-–-ULICNE-UMETNICE
Serija izložbi sa zajedničkim nazivom „SCENA“ nastala je sa idejom da stvaralaštvo uličnih umetnica i umetnika sa gradskih fasada iskorači u zatvorene prostore i da prene ovu autorsku zajednicu iz „sna“ koji donosi zimska sezona. Želja „Street Smart“ kolektiva je da ovim projektom skrene pažnju na uličnu umetnost i ojača veze unutar zajednice ljubitelja ovog umetničkog izraza.

Izložba „Scena Vol. 4 – Ulične umetnice“ okuplja najbolje aktuelne autorke sa street art scene i daje podstrek neafirmisanim umetnicama. Svoje radove će 6. i 7. aprila predstaviti: DEADBARBY, DI UJDI, EMAEMAEMA, HELLGA, JANA, MARG, MARIANNA ORSHO, MINA HURA, MLKLOVE, NEON, SHKRABATORRE, SLINK i TKV, kao i autorke izabrane putem konkursa koje čija će imena biti naknadno objavljena.

STREET-SMART-KOLEKTIV-I-DOM-OMLADINE-BEOGRADA-NAJAVLJUJU-IZLOZBU-SCENA-VOL.-4-–-ULICNE-UMETNICE2

Sedmog aprila biće organizovana stručna vođenja kroz izložbu u 17, 18 i 19 časova, a svim zainteresovanima više informacija o domaćoj sceni, kao i autorkama – učesnicama izložbe i njihovim radovima, daće Dragana Barjaktarević, jedan od najboljih poznavalaca domaće scene ulične umetnosti i autorka bloga „Stih na asfaltu“, neprikosnovenog vodiča kroz urbanu umetnost.

Posetioce na dan otvaranja očekuje i sito-štampa na majicama i cegerima, i to uživo, po dizajnu učesnica izložbe i drugih umetnika, dok će sutradan od 20 časova biti prikazan nezavisni dokumentarac Nikole Zečevića o novoj generaciji kreativaca sa ulica Beograda – „Gold Along the Banks“. Film prikazuje život, ambicije i vizije uličnih umetnika, muzičara, dizajnera, studenata, preduzetnika i drugih mladih Beograđana. Svako od njih uspeo je u svojoj zamisli bez ičije pomoći i donacija. Film otkriva kako im je to pošlo za rukom, njihove utiske i planove za budućnost.

Više informacija, kao i fotografije sa prethodnih izložbi, mogu se pronaći na Facebook stranici „Street Smart“ kolektiva.

Share