Šta vas očekuje na Impuls festivalu

Festival Impuls u organizaciji studenata Scenske arhitekture, tehnike i dizajna održava se ove sedmice u Novom Sadu, u periodu od 11. do 13. maja.

Lokacije održavanja festivala:
Scenska Laboratorija „Borislav Gvojić“ na Fakultetu tehničkih nauka (Trg Dositeja Obradovića br. 5); Studio televizijskog kanala 9 „K9 Station“ (Dimitrija Bugarskog br. 12A); Kulturni centar Lab (Doktora Hempta br. 2).

Učesnici festivala:
Arpad Slančik (skulptor), MR Gnoj (Miroslav Lazendić), Selma Spahić (rediteljka), Dve Čađave (DJ duo, Milana Nikić i Filip Šćekić), Neutron (Bojan Musulin), Kecman i Pura, članovi Pozorišta Promena, kolektiv „Izvucimene“, predstava „Teret“ (Jelena Jovanović, autorka predstave), Milivojev (Ivan Milivojev), Sodip (Dejan Stojkov), Free Delivery (akustični bend)

Programske celine festivala:
Impuls festival se održava po drugi put u Novom Sadu, od 11. maja do 13. maja 2018. godine, sa temom „Gde nam je scena?!“. Svojim raznovrsnim programom festival pruža mogućnost publici da se kroz edukativni i zabavni pristup bliže upozna sa pojavom scenskog dizajna. Nastao je potrebom studenata Scenskog dizajna za ispitivanjem kulturne i umetničke scene i za osvešcivanjem društvene svrhe umetnosti i aktiviranja prostora grada Novog Sada.

Tribina je tematski program koji otvara festival. Gost tribine je rediteljka Selma Spahić (BiH) koja će zajedno sa učesnicima i publikom razgovarati na temu „Gde nam je scena?!“. Ova tribina će se baviti pitanjem i položajem umetnosti i umetničke scene danas.

Radionica sa multimedijalnim umetnikom Arpadom Slančikom (Subotica) za cilj ima da polaznike radionice podstakne na izražavanje svojih potreba i razmišljanja kroz umetnost, nezavisno od prethodnog obrazovanja ili profesije. Broj polaznika radionice je ograničen na 15 i konkurs je otvoren za sve zainteresovane.

Izložbeni program obuhvata glavnu izložbu koja će se održati u sklopu multmedijalnog programa u subotu 12. maja. Na izložbi će biti predstavljeni skulptorski radovi Arpada Slančika koji će zajedno sa muzičkim programom i performansom činiti jedinstven scenski događaj i doživljaj.

Pozorišni program predstavlja prestavu „Teret“ (Beograd) koju organozatori festivala smeštaju u svoj radni i eksperimentalni prostor, u Scensku laboratoriju, prostor na Fakultetu tehničkih nauka.

Filmski program obuhvata niz autorskih kratkometražnih filmova, koji su kreacije mladih afirmisanih i neafirmisanih stvaraoca. Odabir filmova se vršio putem konkursa na kom je jedini uslov bila dužina filmova i odgovor na temu festivala. Među prikazanim filmovima naći će se i autorska ostvarenja studenata Scenskog dizajna.

Muzički program okuplja stvaraoce koji neguju poseban odnos ka muzici i umetnosti uopšte. Publika može da očekuje širok spektar muzičkog programa, od elektronske do klasične muzike. Kao jedan od primarnih scenskih elemenata, muzika će biti sastavni deo oba multimedijalna događaja (12. i 13. maj).

Performans u produkciji Impuls festivala i u saradnji sa glumcima Pozorišta Promene će biti ilustracija teme festivala koju publici priređuju studenti-organizatori. Ovaj događaj će se odigrati u subotu, 12. maja u sklopu multimedijalnog programa.

Kao prateći program, u nedelju,13. maja, publika će imati priliku da se zabavi uz video igre u gejming rumu i da za uspomenu sa festivala ponese majicu sa sito štampom koju će izrađivati umetnik Mr. Gnoj (Subotica).

Program festivala je otvoren za sve koji deluju u oblasti umetnosti i kulture ali i za ljubitelje i pratioce inovacija u sferama kulturno-umetničkih dešavanja. Svi programi festivala su besplatni! Više informacija potražite na Facebook i Instargram nalozima.

Share