SPOJ IDENTITETA SRBIJE I JAPANA NA 2. JAPANSKO-SRPSKOM FESTIVALU FILMA

Japansko – srpski festival filma (JSFF), koji se održava u Beogradu i Tokiju, pionir je savremenog tipa multidisciplinarnog događaja koji stremi da kroz filmski program, fotografije, radionice, razgovore i tribine pruži mogućnost posetiocima da analiziraju kreativnost ove dve zemlje.

SPOJ-IDENTITETA-SRBIJE-I-JAPANA-NA-2.-JAPANSKO-SRPSKOM-FESTIVALU-FILMA

IDENTITET“, kao tema ovogodišnjeg festivala, inspirisala je mnogobrojne filmske stvaraoce, tako da beogradsku publiku očekuje znatan broj kratkometražnih filmskih ostvarenja različitih žanrova. U toku tri dana festivala, publika će imati priliku da doprinese stvaranju nove platforme za razmenu i prožimanje dve naizgled suprotne kulture.

Glavni program Japansko – srpskog festivala filma održava se u Domu omladine Beograda 11. i 12. novembra.

U okviru predpremijere, 10. novembra sa početkom u 19h u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazana dva filma iz programa festivala, kao i film čuvenog reditelja Akire Kurosave„Rašomon“ iz 1950. godine, u koji će nas uvesti govor prof. Nikole Stojanovića. Pored projekcija, posetioce očekuju i razgovori sa gostima i organizatorima festivala.

U sredu, 11. novembra od 20h u sali Amerikana Doma omladine Beograda, festival će otvoriti ataše za kulturu Ambasade Japana u Republici Srbiji i scenski performans uz podršku Kendo saveza Beograda. Prvog dana festivala posetioci će učestvovati u „PUTOSPEKTIVI“, interaktivnom razgovoru o svakodnevnom životu i nesvakidašnjim iskustvima u Japanu, kao i savetima i dogodovštinama putnika koji su imali prilike da se upoznaju sa različitim sferama japanske kulture življenja.

SPOJ-IDENTITETA-SRBIJE-I-JAPANA-NA-2.-JAPANSKO-SRPSKOM-FESTIVALU-FILMA2

JSFF će i ove godine nagraditi najbolja ostvaranja na temu „IDENTITET“ u selekciji Predraga Velinovića i po izboru članova žirija u čijem su sastavu priznate ličnosti iz sveta sedme umetnosti Srbije i Japana Svetozar Cvetković, Oleg Novković, Ryo Suzuki i Akiyoshi Imazeki. Favorit publike biće proglašen na dan zatvaranja.

Drugi dan festivala, pre revijalnog programa, posetioce očekuje tribina sa temom „SUSRET REDITELJA: Filmsko stvaralaštvo“ gde ćemo imati prilike da čujemo šta reditelji Đunsuke Kinošita iz Japana i Mihajlo Dragaš iz Beograda misle o inspiraciji i procesu stvaranja filmskih ostvarenja. Tokom trajanja festivala održaće se i izložba fotografija multimedijalnog umetnika Nemanje Vorkapića, kao i radionice u saradnji sa Mikro FAF-om. Učesnici će imati priliku da i sami oprobaju svoju kreativnost na sceni opremljenoj rekvizitima i scenografijom „Košutnjak filma“.

Osnovna ideja JSFF-a jeste da podstakne i umreži stvaralaštvo neafirmisanih filmskih autora u zemljama festivala, kao i na ostalim destinacijama gde JSFF tim organizuje programske projekcije.

Sadržaj festivala besplatan je za sve posetioce.

 

Share