Skandinavski boho

SVEDENI GIPSY STIL 21. VEKA

U glavnom gradu Švedske sredinom devetnaestog veka rođen je Carl Larsson koji je zaslužan za uvođenje skandinavskog stila u svet enterijera i dizajna. Kreativnost i bujna mašta mladog Šveđanina dolaze do izražaja još u školskim danima. Profesori će uskoro primetiti njegov talenat, podstičući ga da nastavi put ka slikarskoj karijeri. Počeci minimalizma, svedenosti i svetlih tonova po kome je skandinavski stil prepoznatljiv širom zemaljske kugle mogu se videti u radovima ovog švedskog umetnika.

skandinavski-boho

Less is more!
Prostorija sa visokim prozorima, neutralni tonovi koji preovlađuju u uređenju. Beli zidovi, parket u beloj ili svetloj nijansi drveta, kvalitetan drveni nameštaj. U uglu kamin, jednostavan naravno. Po neki rustični detalj i siva boja u tragovima. Što manje detalja tim bolje.

skandinavski-boho2

Skandinavski stil vezuje se prvenstveno za države Severne Evrope i to pre svega za Norvešku, Švedsku i Dansku, ali se poslednjih nekoliko godina može videti i u drugim krajevima sveta u brojnim interpretacijama. Iako je Carl Larsson otac, osnivač ovog svedenog i odmerenog stila, do prave ekspanzije skandinavskog minimalizma u uređenju enterijera dolazi sredinom tridesetih godina prošlog veka. Zlatna era nastavlja se sve do sedamdesetih godina. Njegovom širenju doprinela je i istoimena emisija sa akcentom na promovisanje jedinstvenog života i rada nordijskih umetnika širom Severne Amerike sve do severnih granica Kanade. Klima Severne Evrope imala je ogroman uticaj na umetnike tih prostora. Težilo se ravnim linijama, prirodnim materijalima i svetlim tonovima.

skandinavski-boho3

Upravo su te izložbe o skandinavskom dizajnu imale veliki uticaj na prekookeanske arhitekte i stvaraoce. Uticaj se i dalje oseća na prostoru San Franciska i San Matea. Ukoliko se osvrnemo na nameštaj može se uočiti da u njegovoj izradi preovlađuje drvo, kako bi se u prostor uneli elementi prirode i smirenosti. Prisustvo prirode može se osetiti i kroz cvetne aranžmane i saksijske biljke, s tim što se vodi računa da sve bude jednostavno. Insistira se na slobodnom prostoru i prostornoj svetlosti. To se može povezati sa njihovom specifičnom klimom. Poznato je da Skandinavci imaju malo sunčeve svetlosti i da su uglavnom duge zime. Upravo kroz ovaj ušuškan i udoban stil i korišćenje svetlih boja u enterijeru i pregršt svetla oni to nadomešćuju.

skandinavski-boho4

Stil hedonizma i udobnosti – Boho stil
Slojevi zavesa i draperija u kombinaciji sa tamnim tonovima, bronza i čelik. Tepisi i jastuci upečatljivih dezena i raznih boja. Rustični nameštaj, pleteni ornamenti. Ukrašeni lusteri i lampe. Zemljane boje i njihove brojne nijanse. Blaga „prenatrpanost“ prostorije. Gipsy stil sa ličnim pečatom.

skandinavski-boho5

Suprotno minimalističkom stilu država Severne Evrope javlja se jedan opušten, „boemski“ stil koji teži otvorenosti i raznolikosti. Širenju boho stila u enterijeru doprinele su pristalice „bloomsbury grupe“ sastavljene od engleskih pisaca i filozofa. Poznata spisateljica Virdžinija Vulf bila je jedan od velikih poklonika ovog šarolikog i toplog stila. Nasuprot skandinavskom stilu gde bela boja vodi glavnu reč, tamni tonovi su glavni igrači na boho sceni.

skandinavski-boho12 I dok je glavna parola severnog dizajna bila što manje to bolje, ovde vlada suprotno pravilo. Što više detalja i šarenila to bolje. Raznolikost i otvorenost unose toplinu i stvaraju prirodnu i opuštenu atmosferu.

skandinavski-boho6

Jednostavno neobičan – Skandinavski boho
Bela boja i čiste linije u prvom planu. Prirodni elementi tu. Papirni lusteri i prostorija minimalno opremljena. Zeleni i žuti jastuci ili tepih toplih boja. Rustični nameštaj, drevna vaza i nekoliko slika na zidu. Pregršt zelenila i bilja. Tek toliko da se jednostavnost razbije daškom topline. Savremeni gipsy u nordijskom ogrtaču. Skandinavski boho. Ovaj neobičan spoj drugačijih i kontrasnih elemenata unosi jednu novu notu šarma i elegancije koliko god to zvučalo kao nemoguća misija. To ne znači da je skandinavski stil izgubio svoju čistoću i minimalne linije. Niti je boho stil izgubio svoje tople elemente. Da se suprotnosti privlače pokazuje nam upravo spoj ova dva suprotstavljena stila koji otvara nove mogućnosti u kombinovanju i proširuje vidike.

skandinavski-boho7

Precizne linije i jednostavni elementi nameštaja sa prepoznatljivim i upečatljivim detaljima. Sa ukusom, ništa preterano. Sve na svome mestu. Popularnost svedenog hedonizma dobija na značaju u poslednjih nekoliko godina, a upravo su ovi stilovi zajednički jezik pronašli na prostoru Švedske i Norveške odakle su ponovo zavladali čitavim svetom. Danas se pored klasičnih, minimalističkih stanova i kuća, mogu pronaći i brojni enterijeri u duhu novog pravca.

skandinavski-boho8

I dalje se ceni jednostavnost, mir i klasična svedenost, ali to ne znači da ne treba dodati po koji živahni ton i vesele nijanse u svoj minimalistički uređen dom.

skandinavski-boho9

skandinavski-boho11

Become again simple and dignified; be awkward rather than elegant. Cover everything in strong colors. Let your hand naturally carve or paint on your furnishings the embellishments it can. Then you will be happy in the feeling of being yourself “, govorio je Carl Larsson.

skandinavski-boho10

Share